Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 12 Kwiecień 2015, 00:20 Prawdopodobna wizja nowej podwodnej wojny
Witam wszystkich Jestem tutaj nowy. To mój pierwszy post na tym forum. Hmm... Strasznie intryguje mnie ten temat. Co myślicie o ewentualnej III wojnie światowej i wykorzystaniu w niej okrętów podwodnych? Ostatnio dużo o tym myślę bo wydaje mi się to trochę dziwne. Potęgi militarne stawiają na okręty z napędem atomowym które kosztują +- miliard (nie jestem pewien) a przecież są bardzo wrażliwe na ataki. Wiadomo że teraz podstawa to wyciszenie okrętu ale jednak do walki kiedyś musi dojść. Ciekawi mnie jak będzie wyglądać polowanie na taki okręt. System SOSUS może skutecznie spowolnić ruch op. po światowych wodach. Helikopterowce mogą się okazać straszliwą bronią. Myślę też o ogólnym wykorzystaniu okrętów podwodnych. Skoro taka potęga jak USA ma ich kilkaset-po co to wszystko? Naprawdę potrzeba aż tyle okrętów do specjalistycznych zadań? Walka z konwojami wydaje się jakimś surrealizmem w XXI wieku (przynajmniej dla mnie) Mam z tym tematem problem bo nie znam książek które choć w małym stopniu poruszają ten temat. Czytałem jedynie "Atomowe okręty podwodne" Toma Clancy ale tam opisywał głównie walkę okrętu podwodnego z innym op. Poratuje mnie ktoś konkretną wiedzą?
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#2 Wysłany: 12 Kwiecień 2015, 01:12
Witamy na pokładzie
Jeśli chodzi o pozycje o "atomach" to będą na pewno 2 knigi "ojca chrzestnego" o tych okrętach - śp Toma Clancy'ego.
Poniżej linki do książek o "atomach":
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum