POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Obliczanie prędkości torpedy-poradnik zaawansowany
Autor Wiadomość
Pawian 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: aaa
Ulubiona Gra: aa

Ostrzeżeń:
 2/3/6
 #1  Wysłany: 7 Wrzesień 2015, 11:46   Obliczanie prędkości torpedy-poradnik zaawansowany

Poradnik pokazuje w jakie sposób wyliczyć prędkość jaką musimy nadać torpedzie tak, aby uderzyła ona w cel pod kątem 90 stopni.

Na podstawie zaawanosowanych obliczeń matematycznych, istnieje możliwość obliczenia nadania prędkości torpedy, aby po wystrzeleniu pod konkretnym kątem uderzyła ona prostopadle w cel, czyniąc jak najwyższe szkody. NIE TRZEBA ZNAĆ ODLEGŁOŚCI OD WROGIEGO CELU.

1. Rozważmy następującą sytuację (rysunek 1).

kropka czerwona- wrogi okręt

kropa błękitna- nasz uboot

Vs-prędkość wrogiego statku i tor jego spodziewanego poruszania się

Vt- prędkośc torpedy oraz jej tor

α-kąt pod jakim uderzy torpedy (przyjmujemy 90, bo chcemy by tak uderzyła)

β – kąt biegu, niem. – kąt pomiędzy kursem celu a linią namiaru na cel, liczony od 0 do 180 stopni w prawo (kąt biegu prawej burty) i w lewo (kąt biegu lewej burty) zaczynając od dziobu okrętu

γ-kąt strzału torpedy (w sh3, kąt żyroskopu)

Znając kąt β możemy łatwo obliczyć kąt pod jakim powinna być wystrzelona torpeda:

Przykładowo:

β = 37 stopni
α = 90 stopni
γ = 180-(90+37)= 53 stopnie

Cała trudność polega teraz na przekształeniu wzoru, dotyczącego obliczenia kątu torpedowego:

sinγ = Vs/Vt * sinβ

Dane:

sinγ=0.7986 (sinus z 53 stopni)

sinβ=0.6018(sinus z 37 stopni)

Vs = (przykładowo) 7 węzłów

Szukane:

Vt- prędkość torpedy

Przy powyższych założeniach otrzymujemy następujacą zależność, przekształcamy wzór:

sinγ = Vs/Vt * sinβ

sinγ = Vs/Vt * sinβ / /sinβ

sinγ/sinβ=Vs/Vt

Proporcje mnożymy na ukos i otrzymujemy:

sinγ * Vt = sinβ * Vs

sinγ * Vt = sinβ * Vs / sinγ

Końcowy wzór:

Vt = (sinβ * Vs) / sinγ

Teraz podstawiamy jak na przykładzie:

Vt= (0.6018 * 7 węzłów) / 0.7986

Vt= 5, 274 Węzła

Sprawdzenie:

Podstawiamy dane do wzoru ogólnego:

sinγ = Vs/Vt * sinβ

sinγ = 7w/5,274 w * 0.6018

sinγ = 0,7987

Sparwdzamy tablice trygonometrczyne:

sinγ = 53 stopnie

ZGADZA SIĘ - WYSTRZELENIE TORPEDY POD KĄTEM 53 STOPNI O PRĘDKOŚCI 5,274 WĘZŁA UDERZY WE WROGI CEL POD KĄTEM 90 STOPNI

UWAGA!! WAŻNE!! : PRĘDKOŚĆ TORPEDY NALEŻY USTAWIĆ DOKŁADNIE TAKĄ JAK NAM WYSZŁA. NIEWOLNO PRZYBLIŻAĆ DO LICZBY BEZPRZECINKOWEJ

Gdybyśmy na danym przykładzie przybliżyli wartość do 5,2 węzła otrzymamy błędny wynik:

sinγ = 7w/5,2 w * 0.6018

sinγ = 0,8101

Co daje nam około 55 stopni.

To koniec poradnika!! NIE DZIĘKUJCIE W kolejnym poradniku postaram się przybliżyć zagadnienie, czy torpeda o danym zasięgu dosięgnie wrogiego celu.

rysunek1.JPG
Plik ściągnięto 29 raz(y) 20.92 KB

Ostatnio zmieniony przez Pawian 7 Wrzesień 2015, 11:50, w całości zmieniany 1 raz  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#2  Wysłany: 7 Wrzesień 2015, 19:03   

Pytanie.

A za co niby ma ktoś dziękować? Toż prędkości torpedy w SH3 się nie ustawia. Są stałe wartościi do wyboru (najwięcej 3). Mam pytanie, co mnie nurtowało już przy drugim blokowaniu na gg.... Ty wogóle grałeś w SH3?

Nie, żebym nie doceniał naukowej wartości, ale tu raczej należałoby obliczać po jakim czasie i na jaki kąt wystrzelić torpedę o prędkości 30, 40 i (o ile mnie pamięć nie myli) 45 węzłów, aby trafiła, a nie z jaką prędkością ma biec.

To tak jakby metalurg chciał ustawiać temperaturę topnienia konkretnego stopu, aby wykonać dobry odlew\wlewek.
Liczysz coś, czego nie da się zastosować.
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#3  Wysłany: 7 Wrzesień 2015, 19:03   

Post do usunięcia. Zdublował się
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 7 Wrzesień 2015, 19:04, w całości zmieniany 1 raz  

Pawian 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Ostrzeżeń:
 2/3/6
 #4  Wysłany: 7 Wrzesień 2015, 19:55   .....

coo? czyli moja praca bezowocna??

PL_olek0849 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3

#5  Wysłany: 7 Wrzesień 2015, 19:59   

Też nie rozumiem po co nam to ale dobra
poza tym Pawian kto ustawia bieg torpedy na 5 węzłów co? handlówki pływają szybciej.
Ostatnio zmieniony przez PL_olek0849 7 Wrzesień 2015, 20:00, w całości zmieniany 1 raz  

Pawian 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Ostrzeżeń:
 2/3/6
 #6  Wysłany: 7 Wrzesień 2015, 20:20   .....

ale co ma za znaczenie?? jeśli cel będzie płynął ze stałą prędkością, a obliczenia są poprawne to i tak torpeda trafi w cel

pepe
[Usunięty]
Kommodore

#7  Wysłany: 7 Wrzesień 2015, 20:42   

Praca jest dość ciekawa chociaż przypomina nieco zadanie (maturalne?) z matematyki. Wydaje mi się, że jesli formuła jest dobra to można by teraz przeprowadzić takie przekształcenia by móc zmienić kąt dla danej prędkości przy czym pewnie uderzenie torpedy mogło by nieco odbiegać od tych idealnych 90 stopni. Tylko, że to wszystko nieco mija się z celem. To tak jakby grać w któregoś tam SH po to by na podstawie zaistniałej sytuacji pauzować grę i bawić się w przeliczenia choćby dla empirycznego sprawdzenia słuszności algorytmu liczenia. Nie zrozum mnie źle - wzór i podana droga jak do niego doszedłeś wydają się słuszne choć ich nie sprawdzałem. Na wojnie jednak liczy sie coś innego niż rozwiązywanie zagadek matematycznych. Poniekąd z tego powodu nie gram w całą serię (bo normalnie wg instrukcji jest za łatwo a z modami hiperrealistycznymi wymaga się ode mnie przyswojenia kilku formuł i liczenia). Naprawdę wolę skupić się na dowodzeniu niż funkcja komputera pokładowego dla dowódcy.
Wracając od metody daje ona wynik kąta i prędkości jaką trzeba ustawić dla torpedy. A co będzie za 30 sekund? Czasem nie można z jakiegoś powodu w momencie wyliczenia wystrzelić. Dlatego w moim mniemaniu najważniejsze są metody do szacowania odległości, prędkości i kierunku poruszania się celu. Mając te dane bardzo łatwo skorygować ustawienia w kolejnych sekundach a nawet minutach.
Ja nie gram w SH tylko w DW i tam już właściwie jedyna ważną informacja jest odległość namiaru od własnego okrętu. Używa się do tego "komputera" Target Motion Analyser, który na podstawie namiarów i ruchów samego celu jak i ruchów mojego okrętu względem celu może dać z dużą dokładnością jego pozycję. U graczy z silnymi nawykami z SH obserwuję spore zainteresowanie drążeniem niepotrzebnych (bo jedynie wspomagajacych) metod tej techniki. Piszę o sekcji DEMON sonarów. Oczywiście można tego używać jednak w walce słabo się to sprawdza bo aby mieć odczyty z DEMONA cel musi być bardzo głośny albo bardzo blisko.
Chcę przez ten cały przydługawy wywód dać do zrozumienia, że nadgorliwe wyliczania wszystkiego czasem staje się sztuką dla sztuki. Mnie owszem bardzo pomaga znajomość obsługi TMA bo pozwala mi tak manewrować okrętem, by oszacowanie lokalizacji celu było szybsze i dokładniejsze. Jednak w ferworze walki (zwłaszcza w grach MP) zazwyczaj nie mam czasu ani możliwosci liczyć sobie wszystkiego na spokojnie przy gorącej kawie i ciasteczkach. Uważam, że dużą sztuka jest umiejętność szacowania na ile zebrane dane są wiarygodne a nie samo ich wyliczanie na włączonej pauzie. Dowódca okrętu sam tego nie robi - ma od tych czynności oficerów.

Tak czy inaczej to bardzo fajnie, ze pokazałeś swoją metodę. Nie uważam też, że by pisać coś w temacie trzeba grać w SH. Jednak jak słusznie zauważył PL_CMDR Blue R pominąłeś cholernie ważny szczegół - nie można ustawiać sobie prędkości bo są one określone. Poza tym nie przyszło Ci do głowy, ze w latach II WŚ w zakresie trygonometrii wiedziano już wszystko? I jakoś taka metoda nie stała się standardem przy przeprowadzaniu ataków. Budowano komputery/maszyny liczace by odciążać oficera od żmudnych wyliczeń. W tych komputerach zawierano właśnie algorytmy przeliczeniowe z trygonometrii. To trochę tak jakbyś nawigacji nie wierzył w pozycje podawane dziś przez GPS i czekał do nocy by je wyczytać z gwiazd. Można ale czy jest sens?

Sorry bo spora część może uchodzić za off-top.

PL_UnnAmmEdd 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Maciej

#8  Wysłany: 7 Wrzesień 2015, 21:36   

No sorry kolego, ale to co nazwałeś "poradnikiem", tego tak się nazwać nie da.

Tu nie ma w ogóle nic niesamowitego. Prędkości torpedy nie ustawia się z dokładnością do węzła, na U-boocie np. były tylko trzy ustawienia o czym Finek wyżej wspomniał. To jest też główna przyczyna, dlaczego ten poradnik nie ma sensu.

Od strony matematycznej jest to mało składne i nieprzejrzyste. Masz prawo tak nie uważać, bo sam to napisałeś, ale osoba czytająca twój tekst ma już pewien problem. Za dużo wzorów. Z tego co widzę, dane kątów beta i gamma wyliczasz, odejmując od 90 stopni jeden kąt uzyskując drugi. Następnie podstawiłeś te dane, tu się nie czepiam, gdzie następnie dla potwierdzenia swoich wyliczeń umieszczasz "sprawdzenie". Sprawdzenie, gdzie upewniasz się, że kąt jest poprawny, wychodzi to z obliczeń, gdzie TEN SAM KĄT zastosowałeś. Jeśli popełniłeś błąd w pierwszej części, te sprawdzenie da ci pewność, że ten błąd jest poprawny.

No ale kolego do rysunku już się mogłeś przyłożyć. Obsługa painta nie jest skomplikowana, w praktyce każdy powinien dać sobie z nim radę. Rysunek powinien być jak najbardziej możliwie dokładny, by ułatwić sobie wyobrażenie tego. To co nam przedstawiłeś, to jakieś bazgroły, z których nic nie można wyczytać.

Daruj sobie pisanie poradnika, czy torpeda dosięgnie celu, naprawdę. Twoje poradniki nie mają żadnego zastosowania ani w symulacji (SH3) ani w rzeczywistości. Nie wiem, czy chcesz sobie pożartować, czy nie. Jeśli nawet nie włączyłeś Sh3, to nie próbuj nic więcej na ten temat wymyślać, piękna teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką.

Pawian 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Ostrzeżeń:
 2/3/6
 #9  Wysłany: 7 Wrzesień 2015, 22:09   ....

nie rozumiesz bo jeszcze tego w szkole nie miałeś....

ps. tylko krytykować umiecie.....[/quote]

PL_UnnAmmEdd 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 7 Wrzesień 2015, 22:21   

A ty co, krytyki przełknąć nie możesz? Wytłumacz mi, jaki sens ma ten poradnik, powiedz coś więcej na temat swoich wyliczeń, zrób coś z tym. Dopóki nie ruszysz tej kwestii, będę dalej krytykował. Twoja praca nic nowego, użytecznego, ciekawego nie mówi.

Pawian 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Ostrzeżeń:
 2/3/6
 #11  Wysłany: 7 Wrzesień 2015, 22:33   .....

logiczne że w trójkącie kąty mają łącznie 180 stopni. Stąd te wyliczenia

pepe
[Usunięty]
Kommodore

#12  Wysłany: 7 Wrzesień 2015, 22:40   

@Pawian napisałeś, że nie trzeba znać odległości do celu ale jeśli jej nie znasz to skąd masz prędkość tego celu? Z tego co wiem określanie prędkości w SH jest dość ściśle powiązane z odległością. Poza tym co w przypadku kiedy cel się oddala (β>90) albo gdy cel ma prędkość 0? Podstaw sobie to do wzoru i zobaczysz, że metoda do idealnych nie należy.

Pawian 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Ostrzeżeń:
 2/3/6
 #13  Wysłany: 7 Wrzesień 2015, 22:43   ...........

nooo, doświadczony kapitan na oko oszacuje

pepe
[Usunięty]
Kommodore

#14  Wysłany: 7 Wrzesień 2015, 23:06   Re: ...........

Pawian napisał/a:
nooo, doświadczony kapitan na oko oszacuje

Chyba mnie do końca nie zrozumiałeś. Kapitan wcale tego nie liczy na prawdziwym okrecię - przynajmniej dziasiaj. W grze chcesz liczyć to proszę bardzo. Z tym, że jak już zostało to wykazane, bazujesz na znajomości prędkości okrętu-celu oraz na możliwości dokładnego ustawiania prędkości dla torpedy. Podajesz przy tm, że nie trzeba znać odległości do celu i to ma być ta cała rewolucja. Zapomniałes jednak, że prędkość jaką pomierzysz dla celu w dużej mierze zależy od dokładności pomiaru odległości. Kolejnym błędnym założeniem jest to, że wzór służy trafieniu wroga pod kątem 90 stopni. Nie będzie się on sprawdzał w przypadku oddalającego się celu bo nigdy nie będziesz miał trygonometrycznie takiej możliwości. Przy skrajnych katach będą wychodziły różne cuda. Przykładowo że powinieneś posłać torpedę z prędkością 0,001 węzła i będzie ona biegła do celu 2 tygodnie, 3 dni, 11godzin, 02 minuty i 5 sekund albo wręcz z prędkością światła. Oczywiście przesadzam ale taki wynik przynajmniej w teorii jest możliwy.
Ostatnio zmieniony przez pepe 7 Wrzesień 2015, 23:08, w całości zmieniany 1 raz  

PL_UnnAmmEdd 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 7 Wrzesień 2015, 23:21   Re: .....

Pawian napisał/a:
logiczne że w trójkącie kąty mają łącznie 180 stopni. Stąd te wyliczenia

Aaa niebo jest niebieskie a trawa zielona. Co w związku z tym? Co ma wspólnego ta własność z tym:
Cytat:
Obliczanie prędkości torpedy-poradnik zaawansowany

No nie do końca wyjaśniłeś, po co mi ustawianie prędkości w torpedzie. Jakie ma zastosowanie bojowe torpeda płynąca 0.25w?
Ostatnio zmieniony przez PL_UnnAmmEdd 7 Wrzesień 2015, 23:23, w całości zmieniany 1 raz  

PL_olek0849 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#16  Wysłany: 8 Wrzesień 2015, 00:55   

To nie ma sensu nawet historycznie,gdyż nie dało się co do 0.xxxxx W. ustawić prędkość torpedy(chyba że ja czegoś nie wiem ale nie wydaje mi się).
Na dodatek torpeda idąca 5 węzłów sie nie przydaje bo żeby jej odejść wystarczy przyśpieszyć do 6 węzłów

Pawian 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Ostrzeżeń:
 2/3/6
 #17  Wysłany: 8 Wrzesień 2015, 13:13   .....

no tam w TDC jest takie pokrętło co do prędkości torpedy

PL_olek0849 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#18  Wysłany: 8 Wrzesień 2015, 13:40   

Chyba ci wytumaczyłem na gg o co biega

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2

#19  Wysłany: 8 Wrzesień 2015, 15:41   

Jest pokrętło prędkości torpedy, ale możesz ustawić tylko 3 wartości: wolno, średnio, szybko, czyli chyba tak jak pisał Finek: 30, 40, 45 węzłów, innych nie ustawisz. A to drugie pokrętło prędkości dotyczy prędkości celu.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#20  Wysłany: 8 Wrzesień 2015, 18:51   

Ten poradnik miałby sens, gdybyś:

a) wyliczył pod jakim kątem trzeba wysłać torpedę (co zrobiłeś)
b) wyliczył za ile sekund cel będzie w punkcie spotkania
c) wyliczył, ile sekund potrzebuje torpeda, aby dotrzeć do celu
d) odejmując czas z b) i c) obliczył, za ile trzeba wystrzelić torpedę.

I dodatkowo. Cel to nie punkt. Np. cel o długości około 100m, płynący około 3 węzłów, przepływa przez ten punkt (od dziobu do rufy) przez około jedną minutę... Co daje +-30 sekund możliwości błędu w punkcie d).
Wtedy ten poradnik miałby sens.

Powiem ci to w sposób naukowy:
Praca ciekawa, ale zbudowana na błędnych założeniach.
I te błędne założenia trzeba poprawić.

Dodatkowo. Zarzucasz osobom, które znają się na temacie "nic, tylko krytykować umiecie".
Już sam twój post w którym napisałeś na czerwono "Nie dziękujcie" daje ci bardzo złe świadectwo.
Te posty świadczą o twoje pysze i zarozumiałości. Profesjonalna osoba napisze raczej podziękowania za uwagę. Tak się kończy prezentacje naukowe. Nie, że "nie musicie dziękować, jaki jestem zajebisty", ale podziękowaniem, że osoby czytające poświęciły mu czas.

Tu mnie się kojarzy jedno z czytań Katolickich w których jest mówione, że jak przyjdziesz na wieczerzę, zajmij najgorsze miejsce, a nie najlepsze. Bo jak zajmiesz najlepsze, przyjdzie ktoś lepszy od ciebie i spotka cię przykrość, że musisz iść na gorsze miejsce, a zajmiesz gorsze, to gospodarz przyjdzie po ciebie i spotka cię zaszczyt, że zaprosi cię na wyższe miejsce.
I tu mamy idealną sytuację do tego.
Swoimi słowami zajmujesz pierwsze miejsce, a tu przychodzą osoby i mówią ci "siądź niżej", a ty się oburzasz. I tylko siebie ośmieszasz, bo piszesz rzeczy absolutnie nieprzydatne, jednocześnie pisząc "nie musicie dziękować [co oznacza "jestem lepszy od was"], że zrobiłem coś tak zajebiście przydatnego"
Niestety, nie zrobiłeś. Policzyłeś coś zupełnie nieprzydatnego. Nikt nie ustawi prędkości torpedy na kilka węzłów... Więc skoro wynik, który tak wykrzykujesz nie ma sensu... to cała praca nie ma sensu, niestety.

W tezie pracy popełniłeś błąd.
Chyba, że podasz teraz odpowiedź na zasadnicze pytanie:
Jak zmienić tą prędkość torpedy na wyliczone 5,274 (bo jak napisałeś, nie można zaokrąglać), aby móc to wykorzystać?
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 8 Wrzesień 2015, 19:02, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu