Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
1) Czy pokazane w samouczku zasady celowania i wystrzeliwania torped do celu mają zastosowanie przy strzelaniu salwą powiedzmy 2 torped? Chodzi mi o to czy np. wybierając jednoczesne strzelanie np. z II i IV wyrzutni wszystkie parametry, tj. namiar, odległość, kąt kursowy, prędkość będą obliczane jednocześnie dla dwóch torped?
2) Czy chcąc np. wystrzelić po jednej torpedzie do 4 jednostek da się ustalić oddzielne parametry strzału dla każdej z nich i ich "zapamiętanie" w notatniku/kalkulatorze?, tzn. ustalam parametry dla 1 celu - "zapamiętuję", ustalam parametry dla 2 celu - "zapamiętuję", itd. aż do 4 celu. Przy założeniu, że jest to możliwe i uda mi się to zrobić to następnie czekam do odpowiedniego momentu kiedy uznam, że moje cygara trafią możliwie jak najbliżej pod kątem 90° w stosunku do kursu poszczególnych jednostek?
A może parametry ustalam dla pierwszej torpedy - strzelam, drugiej - strzelam, itd., chociaż to chyba trochę bez sensu bo nim ustaliłbym parametry dla czwartej torpedy i ją wystrzelił to powiedzmy pierwsza doszłaby już do celu i wtedy pozostałe a na pewno czwarty (cel) zdążyłby już zmienić kurs... czyli pudło!
Mam nadzieję, że zostałem zrozumiany. Gram już jakiś czas w czystego SH3 z opcją automatycznego namierzania. Wiem, że nijak się to ma do realizmu dlatego chciałbym popróbować sił w ręcznym wystrzeliwaniu torped, a w niedługim czasie dołożyć GWX, bo gra w gołego SH3 stała się trochę za nudna i przewidywalna w sensie zachowania powiedzmy okrętów eskorty, po ich unieszkodliwieniu można wybić konwój do cna, a takie rzeczy podczas wojny jak wiadomo nie były możliwe.
Do przesiadki na GWX + spolszczenie zachęcają mnie także cenne informacje przeczytane na tym forum.
Proszę o wyrozumiałość za być może bezsensowne pytania i z góry dziękuję za odpowiedzi.
_________________ "Jeśli nie wyniesie się nauki z czasów pokoju, płaci się za to wysoką cenę w czasie wojny."
Karl Dönitz
Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 20 Lut 2014 Posty: 2413 Skąd: Kraków
#23 Wysłany: 24 Listopad 2015, 14:35
1)Tak
2)Nie, ale możesz np Zebrać dane celu nr.1 następnie zaakceptować (wysłać do KT) zebrać dane celu nr.2 ( nie akceptować) odpalić rybkę nr.1 zaakceptować i odpalić rybkę nr.2.
E tam GWX spróbuj z nami na KoTa właśnie chłopaki pakiet misji skończyli więc będzie się działo.
Ostatnio zmieniony przez PL_olek0849 24 Listopad 2015, 14:36, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki koledzy, nie ma to jak youtube! Trzeba tylko trochę poszukać. Teraz wydaje mi się to proste, ale muszę solidnie poćwiczyć
A co do KoTa na razie podziękuję, spróbuję z GWX.
_________________ "Jeśli nie wyniesie się nauki z czasów pokoju, płaci się za to wysoką cenę w czasie wojny."
Karl Dönitz
Imię: Dariusz
Ulubiona Gra: Panzer General I, Panzer Corps, SH3 Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Lis 2015 Posty: 276 Skąd: Gdańsk
#27 Wysłany: 27 Styczeń 2016, 13:46
Wiem, że odgrzewanie to paskudny nawyk, ale wziąłem się teraz za ręczne namierzanie celów i ich identyfikację. Jednak coś mi nie gra. Na początku tutorialu napisano, że przy statkach cywilnych otwieramy cywilną książkę celów. Kłopot w tym, że ja mam dostępną tylko jedną, gdzie są wojenne okręty i nie wiele cywilnych. W ogóle w tej książce jest nie wiele celów, a na dodatek część widoku zasłaniają mi ikony oficerów. Co ja robię nie tak, bądź co mogę zrobić aby było ok? W ustawieniach gry zaznaczyłem w realizmie, ręczne namierzanie celów, ale nie zaznaczyłem bez pomocy oficera uzbrojenia. Nie wiem w sumie, na czym jego pomoc ma polegać?
Ostatnio zmieniony przez melis 27 Styczeń 2016, 13:48, w całości zmieniany 1 raz
Zasłaniają oficerowie? A nie masz jakiegoś modu wgranego? (który np. pozwala na przenoszenie książki w inne miejsca okna)? Na okładce książki są strzałki. Nimi zmienia się, która książka jest otwierana.
Ulubiona Gra: Panzer General I, Panzer Corps, SH3 Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Lis 2015 Posty: 276 Skąd: Gdańsk
#29 Wysłany: 27 Styczeń 2016, 15:33
No właśnie ja tych strzałek na okładce nie widzę, bo podejrzewam, że są w dole a tam mam ikony oficerów. Nie mam takiego modu na przenoszenie książki. Znajduje się ona standardowo z lewej strony. Nie mam szans na poprawna identyfikację celu. Sprawdzałem też na czystym SH3 i tam książka jest mniejsza, przez co wszystkie jej funkcje są zachowane.
Ostatnio zmieniony przez melis 27 Styczeń 2016, 15:34, w całości zmieniany 2 razy
#37 Wysłany: 27 Styczeń 2016, 17:51
Poprostu bez GWX na książce w dole są strzałki, którymi wybiera się nację. Tu nieco jednak wyżej. Jako, że grałem bez ręcznego namierzania, nie miałem potrzeby przeglądać jednostek. Gdy zacząłem, nie zauważyłem że pomiędzy flagami, znajduje się napisane po niemiecku, handlowe czy jakoś tak. Ot cała historia lamera Wstyd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum