Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#21 Wysłany: 31 Styczeń 2010, 15:54
PL_Andrev napisał/a:
Zostałem rozłączony z serwera (tak, bo nacisnąłem "opuść patrol") - przyczyna nie jest ważna.
Co do statusu oczywiście KIA NIELICZONY - a że gracze świadomie nie kontynuowali patrolu znaczy świadomie zrezygnowali z ataku (a nie zostali rozłączeni z przyczyn losowych) patrol dla pozostałych graczy powinien się liczyć.
W zasadzie z historii pamietam tylko jeden taki przypadek , z ktorego wynika, ze powiniens otrzymac status KIA liczony. Nastetpnym razem prosze przemysl dwa razy, czy chcesz plynac patrol rankingowy. Zgadzajac sie na "plyniecie rankingowe" akceptujesz pewne warunki. Glownie chodzi o zasady patrolu ale tez i o niepisana postawe fair play wobec pozostalych graczy.
Aby wszystko bylo jasne. Czy wg. Ciebie postapiles zgodznie z pkt. 2 rankingu?
Cytat:
2. Aby gra była uznana jako rankingowa muszą zgodzić się na to wszyscy uczestnicy i uczynić to przed lub tuż po rozpoczęciu gry. Natomiast minimalna ilość osób, aby rozpocząć grę zaliczaną do rankingowej wynosi 3 (słownie "trzy")
Czy zostala podwazona "rankingowosc" tej misji tuz po rozpoczeciu? Niestety mnie nie bylo przez pierwsze 15 minut patrol i nie wiem dokladnie co sie stalo. Wiec pozostawiam to do rostrzygniecia pozostalym 3 graczom.
W obecnej sytuacji widze tylko dwie opcje:
- albo nie uznajemy patrolu,
- albo uznajemy na zasadzie:
PL_Szylol i PL_Andrew - KIA liczony
PL_tes - KIA
Troop + Maly Tankowec - 12254 BRT
Wolfx - SURV
Troop - 8007 BRT
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#22 Wysłany: 31 Styczeń 2010, 16:03
Chwileczkę, przecież moje wyjście z gry NIC nie zmieniło - równie dobrze mogłem się odwrócić o 180 stopni i przez 2 godziny płynąć w siną dal. A po prostu nie chciałem wisieć 2 godziny na łączu. Zaczekam na zdanie Jacka, bo dyskusja <z sami wiecie kim> to jak grochem o ścianę.
Równie dobrze mogłem nacisnąć ESC nic nie mówiąc, rożnie dobrze mogłem zresetować kompa. Oczywiście gdybym taki numer zrobił po próbie ataku sprawa byłaby jasna - dlatego wyszedłem zaraz po rozpoczęciu gry.
Dobra Finek, wytłumacz mi dlaczego te dwie identyczne sytuacje mają różne wyniki:
Gracz A widzi że nie może / nie chce atakować - decyduje się na zejście na dno i czeka dwie godziny na koniec patrolu - gracz jest wtedy OK.
Gracz B widzi że nie może / nie chce atakować - decyduje się wyjście z gry aby nie czekać dwie godziny na koniec patrolu - gracz jest wtedy be, i ma karę.
Z tej przyczyny, że obowiązuje Fair-Play i regulamin. Tes ci dobrze o tym napisał.
I skoro nie chcesz już ze mną gadać, to nie odpisuj na tego posta i zakańczamy dyskusję.
Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie
#24 Wysłany: 31 Styczeń 2010, 16:13
Spojrzałem na te rozrzuty startowe i musze powiedziec że sa bardzo dobre, nie ma żadnego problemu ze znalezieniem celu ani z wyjściem na dowolne pozycje. 16km od konwoju to pikuś, hydro łapie ponad 30km. Jakby kogos wyrzuciłow całkiem z boku to też żaden problem, bo albo jest mozliwosc ataku z boku, co całkiem ładnie wychodzi, albo odwrót, wyjście na powierzchnie i wyprzedzenie zgodne z ulubionymi kapitana. Misja jest bardzo dobra chociaz bardzo trudna, bo ciemno a wróg wszystko słyszy, w kampanii nie atakuje w takich warunkach.
Ja juz dwukrotnie w tym naszym graniu tak zacząłem misje że płynąłem na jakis odległy szum co albo byl nie do złapania albo okazywal sie czyms innym i potem nie zdążylem juz wykonac ataku na główny cel z należyta starannością, nie narzekam na nic poza swoimi wyborami, zawsze miałem szanse rozegrac to inaczej ale podjąlem nie takie decyzje. Kapitanowie musza brac odpowiedzialnośc za swoje czyny a nie porzucac okręt bo wiatr im w oczy wieje
Gramy w wojne, wszelka losowośc daje większy realizm i za nic nie chce grac w sztafecie gdzie każdy stoi na równej pozycji i strzela do identycznego celu w tym samym momencie, a na to patrzy jakiś sędzia który rozdaje punkty i żółte kartki. Nie róbcie z tego zawodów sportowych.
Ostatnio zmieniony przez majama 31 Styczeń 2010, 16:15, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#25 Wysłany: 31 Styczeń 2010, 17:55
Dwa dni mnie tu nie ma, a tu kolejny spór. Najpierw patrol 14 a teraz 15 .
Przeanalizowałem posty. Parę komentarzy:
1) Jeżeli, ktoś nie chce grać, powinien to powiedzieć, przed patrolem lub tuż po rozpoczęciu - zgodnie z regulaminem
2) Gramy jako grupa przyjaciół i traktujemy się poważnie, Ja przez to rozumiem, że jeżeli decyduję się na grę, to jestem w niej, nawet jeżeli będę gonił konwój przez następne 1,5godziny (jak ostatnio). Przynajmniej odciągnę eskortę i umożliwię innym skuteczniejszy atak.
3) Status DISC dotyczy wg mnie sytuacji losowej, na którą się nie ma wpływu (brak prądu, zerwany net, żona, która koniecznie w tym samym czasie ma dla mnie 30 zajęć ważniejszych, niż gra itp.)
Wynik patrolu powinien być takowy:
PL_Szylol i PL_Andrew - KIA liczony
PL_tes - KIA
Wolfx - SURV
Nie możemy tu mówić o
Cytat:
- Minimum 50% graczy, którzy dołączyli się do hosta po załadowaniu gry zostanie rozłączonych lub wyrzuconych z gry.
ponieważ to nie było losowe rozłączenie tylko świadome działanie.
Ten wynik może być zmieniony tyko jeżeli wszyscy grający w rankingu gracze ustalą inny status.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
#26 Wysłany: 31 Styczeń 2010, 18:02
PL_Cmd_Jacek napisał/a:
:cenzura: Dwa dni mnie tu nie ma, a tu kolejny spór. Najpierw patrol 14 a teraz 15 .
Przeanalizowałem posty. Parę komentarzy:
1) Jeżeli, ktoś nie chce grać, powinien to powiedzieć, przed patrolem lub tuż po rozpoczęciu - zgodnie z regulaminem
Ja i Szylol zrobiliśmy to i dokonaliśmy rozłączenia.
PL_Cmd_Jacek napisał/a:
3) Status DISC dotyczy wg mnie sytuacji losowej, na którą się nie ma wpływu (brak prądu, zerwany net, żona, która koniecznie w tym samym czasie ma dla mnie 30 zajęć ważniejszych, niż gra itp.)
Dobra, kłamałem.
Jak zobaczyłem ukłąd sił to miałem taki wstrząs że wyrwałem przypadkowo kabel netu.
PL_Cmd_Jacek napisał/a:
Ten wynik może być zmieniony tyko jeżeli wszyscy grający w rankingu gracze ustalą inny status.
Znaczy co?
Tak poza tym, skoro traktujemy się poważnie, to misje też powinny być poważne, a nie jakieś knoty, podobne zdanie ma sOnar - w ten sposób tworzy się grupa ludzi, którzy nie pływają misji tego czy tamtego autora.
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 31 Styczeń 2010, 18:04, w całości zmieniany 2 razy
Tak poza tym, skoro traktujemy się poważnie, to misje też powinny być poważne, a nie jakieś knoty, podobne zdanie ma sOnar - w ten sposób tworzy się grupa ludzi, którzy nie pływają misji tego czy tamtego autora.
Tylko zwróć uwagę na pewien detal:
sOnar narzeka na wejście od frontu, ty narzekasz na to, że nie mogłeś wejść od frontu, ja wchodziłem od flanki i mi całkiem dobrze wyszło, nie wiem, jak inni.
Fakt. Misja jest trudna. Ale należy rozgraniczyć powód.
Ty narzekasz nie na DD'ki chyba, tylko na rozstawienie. sOnarowi zaś nie podoba się eskorta Elite.
No to o eskorcie teraz:
Dla mnie misje powinny być różne. Owszem, nie powinno być samych takich misji, gdzie nie jest za głęboko, a eskorta to same ELITE. Ale 1 czy 2 na pakiet, to czemu nie?
Misja jest jak najbardziej poważna. Przejechała po nas jak walec drogowy.... Raczej te DD nie były "niepoważne"
Imię: Stasiek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 432 Skąd: Polska
#28 Wysłany: 31 Styczeń 2010, 18:12
Z całym szacunkiem Andrev niestety ale jako Host po waszym opuszczeniu gry naprawdę nie wiedziałem co w tej sytuacji mam robić postanowiliśmy z Tesem mimo to płynąć dalej choć regulamin mówi wyraźnie
Cytat:
Gra przestaje być uznawana za grę rankingową i zostaje przekwalifikowana na sparing lub przerwana w chwili gdy:
Mniej niż 3 osoby zostaną na serwerze po załadowaniu się gry
Nie chcę tu obrazić ani Ciebie ani kogo kolwiek jednak gdy zaczęliśmy patrol był on traktowany jako rankingowy,po opuszczeniu przez Was serwera z takich czy innych przyczyn zostawiliście nas na tak zwanym lodzie .
Dla mnie takie zachowanie jest trochę nie w porządku bo mogliście chociaż spróbować i jak napisał Tes
Cytat:
Glownie chodzi o zasady patrolu ale tez i o niepisana postawę fair play wobec pozostalych graczy.
To tyle co mam do powiedzenia w temacie, co do uznania patrolu Patrol 15 - "Aniolowie smierci" - Serwer II zdaję się na decyzję Prowadzących Ranking czyli Jacka i Finka.Jaką decyzję podejmą przyjmę ją z pełną aprobatą .
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#29 Wysłany: 31 Styczeń 2010, 18:18
PL_Andrev napisał/a:
Znaczy co?
Znaczy, jeśli chcecie, porozmawiajcie sobie w czwórkę na Vento i jeżeli wszyscy zgodzą się na zmianę statusów, to niech host to napisze w poście.
Na dzień dzisiejszy obowiązuje status z raportu.
#30 Wysłany: 31 Styczeń 2010, 18:34
Jacku, ale to jest śmieszne. Sugerujesz że "następnym razem" mam po prostu wyłączyć grę, nie odzywać się na Vento, nie komentować -moim zdaniem- istotnych wad misji i w przyszłości tak jak sOnar nie grać misji tego autora? Wyjdzie na to samo, a werdykt będzie całkiem inny...
Poza tym nie granie misji jednego autora, też jest nie fair. Dlatego ja np. pytam PRZED losowaniem, kto gra. Aby potem nie było "Misja Finka? Nie gram".
Mogłeś najpierw pogadać z resztą graczy, wyjaśnić w czym sprawa... Może by się zgodzili, że to poważny błąd i zagralibyście sparing? Wystarczyło pogadać z resztą i wyjaśnić, zanim zacząłeś działać....
Kto wie, może Wolfx i Tesiu, aby być Fair zresetowaliby serwer? Albo zagralibyście to jako sparing? Może wtedy byś dla zabawy spróbował ataku z flanki, skoro to by była tylko zabawa?
#32 Wysłany: 31 Styczeń 2010, 20:00
PL_Andrev napisał/a:
Jacku, ale to jest śmieszne. Sugerujesz że "następnym razem" mam po prostu wyłączyć grę, nie odzywać się na Vento, nie komentować -moim zdaniem- istotnych wad misji i w przyszłości tak jak sOnar nie grać misji tego autora? Wyjdzie na to samo, a werdykt będzie całkiem inny...
And, nie sugeruję takich rzeczy. Wierzę w uczciwość ludzi . Szanuję Twoje zdanie, co do misji, ale ja po prostu uważam, że skoro zdecydowałeś się na grę, to powienieneś płynąć dalej.
Co do wad misji (nawet subiektywnych) to ZAWSZE trzeba je komentować, ale po patrolu - zresztą tak zrobiłem po nieszczesnych Dwóch światach.
Bojkotować jakiegoś autora ????? Andrzej - to jest właśnie śmieszne . Każdy kto pisze misje ma swoje podejście i pomysł na scenariusz. Każdy może wyprodukować wspaniałą misję oraz knota, którego nikt nie zechce grać. Wolny wybór każdego gracza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum