Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 38 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#21 Wysłany: 30 Kwiecień 2010, 00:13
PL_Marco napisał/a:
Co do chodzenia po betonie to nie do końca się zgadzam.
Gdyż betonowe (i asfaltowe) powierzchnie
uniemożliwiają zapadanie się radioaktywnych cząsteczek w głąb gleby
Ale zakładam, że są z nich łatwo zmywane i wywietrzane.
Z tego co się orientuje pierwiastki promieniotwórcze zapadają się w grunt w tempie 1 cm/rok, więc jak ktoś chcę szukać promieniowania znajdzie je przy pomocy łopatki.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#22 Wysłany: 30 Kwiecień 2010, 07:46
Zdaje się, że nasz kolega Foxiu tradycyjnie stwierdził to co stwierdził, bo "mu się tak wydaje" (co poniekąd jak najbardziej zasługuje na pochwałę, bo zwie się to "kreatywność").
Szkoda tylko, że pan "gorąca głowa" nie pomyślał i nie zadała sobie pytania "a właściwie dlaczego?".
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#24 Wysłany: 30 Kwiecień 2010, 13:06
To nie jest dowód Marco - licznik rejestrował duże natężenie promieniowania w czasie szybkiej jazdy po ulicy. Gdyby się zatrzymali i zrobili pomiar na ulicy i gruntu 20-50 metrów od jezdni to bym się zgodził.
Dalej jest fragment w w wesołym miasteczku na odkrytym terenie gdzie tez licznik szaleje... a wnioskiem jest że cząsteczki radiaktywnego pyłu nie miały gdzie uciec.
Nie miały gdzie? Na otwartym terenie?
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 30 Kwiecień 2010, 13:09, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed
#25 Wysłany: 21 Wrzesień 2010, 18:06
Gierka warta uwagi, swego czasu grałem w Cień Czarnobyla v. 1.0 i nie schodziło mi zepsucie pancerza . Doszedłem do ostatniej lokacji i zrezygnowałem, bo co chwile mnie zabijali
_________________ http://www.youtube.com/user/jajcarzek
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum