Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Marcin Pomógł: 6 razy Wiek: 47 Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 250 Skąd: Andrespol/Łódź
#4 Wysłany: 25 Styczeń 2006, 17:29
Jak sie komuś uda znaleźć coś więcej to byłoby fajnie, ja wiem tylko tyle że jest to typ XVIIB U-1406, częściowo rozebrany, wkrótce po zakończeniu wojny. U-1406 został przekazany Marynarce wojennej U.S. jak nagroda wojenna. Niestety ta szybko się go pozbyła. Królewska Marynarka Wojenna później obsługiwała swój statek bliźniaczy, U-1407, jako HMS Meteorite nabywając tym samym doświadczenie w napędzie "hydrogen-peroxide".
Imię: Maniut Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 842 Skąd: koło morza
#5 Wysłany: 25 Styczeń 2006, 23:07
Witam
Jest to eksperymantalny U-boot typu XVII b , zaopatrzony w Turbine Waltera, Nie zdążyły wejść do walki, a zwycięzcy ostatniej wojny jako łup podzieliły między siebie zdobyczne jednostki, niektóre eksperymentowały aż do podjęcia prac nad napędem atomowym.
Jest to link do planów w/w jednostki
http://heiszwolf.com/subs/plans/planstyp26.jpg, oraz kilka innych planów typu XVII w tym USS METEORITE.
Imię: Maniut Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 842 Skąd: koło morza
#10 Wysłany: 26 Styczeń 2006, 20:12
Dzięki Panowie, jest to moje hobby od wielu lat i w związku z tym posiadam dość sporo materiału na temat okrętów podwodnych od 1869 -1945 r.
No i mam też kilkoro kolegów, o podobnych zainteresowaniach, w tym Jatzaa i Tobruka z www.Ubootwaffe.pl, oni wiedzą na ten temat o wiele więcej niż ja.
Taka ciekawostka, byliśmy razem w Altenbruck w U-boot archiwe u Horsta Bredowa, i tam załamywaliśmy znajomością tematu przewodnika Gintera, tj na początku on próbował nam opowiadać o u-bootwaffe, później usiadł i myśmy nawijali a on z Horstem słuchali.
Jest to wąska dziedzina, i jeżeli ktoś jest jej pasjonatem to w dobie internetu jest w stanie zdobyć materiał i zapoznać się z nim.
o wiele trudniej jest zdobywać dokumenty i foty dotyczące Polskich Okrętów podwodnych,
W kraju sa nieosiągalne, jedynie w w. Brytanii w Instytucie Sikorskiego, za gruba kasę znajomy kolegi kseruja takie rarytasy jak np, opis patrolu Orła, w którym zatopił" Rio de
Janeiro", pisany osobiście przez Grudzińskiego, Albo niesamowicie dokładny opis B Romanowskiego dot ostatniego Patroli Jastrzębia, i inne podobne dokumenty.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum