Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Claude
#4 Wysłany: 19 Lipiec 2006, 01:29
Widze, ze to bylo strasznie latwe :-) zdjecia umiescilem bo pochodza z mojego rodzinnego miasta, kiedy tam przebywal ten chyba jedyny niemiecki lotniskowiec
_________________ 1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....
Imię: Konrad
#5 Wysłany: 29 Lipiec 2006, 18:56
PL_Claude napisał/a:
Widze, ze to bylo strasznie latwe :-) zdjecia umiescilem bo pochodza z mojego rodzinnego miasta, kiedy tam przebywal ten chyba jedyny niemiecki lotniskowiec
No nie jedyny. Był jeszcze orzebudowywany Seydlitz.
#9 Wysłany: 31 Lipiec 2006, 20:45
Wskazówka potrzebna. Przejżałem zdjęcia wszystkich Clemsonów, ale żaden nie wpadł mi w oko. Choć personalnie stawiam na:
1. Oddany Sowietom ?
2. Zastępcę ORP Burza w rajdzie na dok Bismarcka ?
3. H.M.S. Churchill ?
W każdym razie potrzebna jakaś wskazówka bo zdjęcie jest niewyraźne.
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Cze 2005 Posty: 112 Skąd: Kraków
#10 Wysłany: 31 Lipiec 2006, 23:18
hmm, tak tez myślałem, że będzie potrzebna wskazówka - zacząłem od najtrudniejszego zdjęcia pochodzi ono z 1918r i przedstawia nasz tajemniczy okręt "na pełnym gazie" podczas prób morskich. Był jedną z wielu jednostek, które wybuchowi II wojny zawdzięczały unikniecie "pójścia na żyletki". I właśnie w czasie II wojny okręt ten stał się sławny, ale gdybym na tym etapie powiedział z jakiego powodu - wszystko byłoby jasne:)
i możejeszcze coś - zatonął w grudniu 1944
jeśli to za malo, za jakiś czas dam kolejną podpowiedź:)
Pozdro, Bahr
_________________ Tuitio fidei et obsequium pauperum
#11 Wysłany: 1 Sierpień 2006, 00:16
Nie wiem czy to to, ale tak jakby.
Jest to niszczyciel clasy Wickess zwodowany w stoczni na wyspie Mare Island. Okręt został przyjety do służby 24.07.1918, a nadano mu nazwę USS Ward DD139. Wsławił się zatopieniem japońskiej miniaturowej łodzi podwodnej u bram portu w Pearl Harbour na kilka godzin zanim nastąpił atak lotniczy. Tym samym oddał jako pierwszy strzały podczas Wojny o Pacyfik. Zatopiony z ognia USS O'Brien DD-725 po tym jak okręt trafiony był przez pilota Kamikaze. Na pamiątkę tamtych wydarzeń w St Paul stoi zdemontowana armata z tego okrętu. Ta sama, która oddała pierwsza strzały i zatopiła japońską jednostkę.
Więcej informacji:
http://www.navsource.org/archives/05/139.htm
Ostatnio zmieniony przez Grom 1 Sierpień 2006, 00:18, w całości zmieniany 2 razy
#15 Wysłany: 2 Sierpień 2006, 23:40
A oto zagadka.
Zdjęcie przedstawia polskich oficerów idących na proszony obiad. Proszę podać:
1. Z jakiego okrętu są to oficerowie ?
2. Proszę podać przynajmniej 3 nazwiska oraz, usytuowanie na zdjęciu.
Ostatnio zmieniony przez Grom 2 Sierpień 2006, 23:40, w całości zmieniany 1 raz
#17 Wysłany: 3 Sierpień 2006, 18:24
Kurcze ale dałem
W takim razie coś trudniejszego.
Plan obrony Wybrzeża Polski we wrześniu 1939 został opracowany niejako na kolanie tuż przed wybuchem wojny z Niemcami. Różne źródła różnie podają, ale tak naprawdę rozkazy zostały wystawione z datą 24 sierpień 1939. Rozkaz po kryptonimem Rurka posiadał 3 warianty wykonania. Różniły się pozycjami postawionych pól minowych. Proszę podać jak nazywały się te warianty. Dla podpowiedzi dodam, że wykonano rozkaz Rurka - Anna. Czyli pozostają jeszcze 2.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum