Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Michał Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 29 Maj 2005 Posty: 280 Skąd: Katowice
#1 Wysłany: 3 Sierpień 2007, 18:42 Prosze o pomoc w Dangerous Waters (edytor misji)
Witam
wybaczcie ze zaśmiecam ale nie znalazłem żadnego Polsko-języcznego forum o tej grze a że DW to też gra o okrętach podwodnych tylko trochę nowocześniejszych pozwole sobie zadać pytanie dotyczące edytora do tej gry
1. czym różnią sie opcje w zakładce taktyka, bo nie wiem co wybrac np. dla fregaty która ma szukać OP albo eskortować transportowiec
- area weyponts
- barrier
- expanding box
- ladder box
- perimeter box
- random box
- transit
- transit search
2. to samo dla zakladki Target mode
- none - wiadomo
- attack
- track
- avoid
3. co wybieramy w zakladce target platform - swój "oktręt", cel misji, obojetnie jaki "statek" przeciwnika ?????
Posłużę się instrukcją do pierwszej części gry i trochę poczytam. Więc moje odpowiedzi mogą nie być w 100% trafne
Taktyki:
- area weyponts - wyznacz punkty trasowe. Jednostki będą poruszały się kolejno od punktu do punktu. Po ostatnim wraca do pierwszego.
- barrier - wyznaczasz trasę po której jednostki będą poruszały się tam i z powrotem
- expanding box - wyznacz strefę po której jednostki będą poruszały się najpierw po zwijającej się spirali, potem po rozwijającej
- ladder box wyznacz strefę po której jednostki będą poruszały się najpierw po rozwijającej się spirali, potem po zwijającej
- perimeter box - wyznaczas strefę w kktórej będą operowały wyznaczone jednostki. Będą pływać w granicach tej strefy
- random box - wyznaczasz streffę w której jednostki będą poruszały sie w sposób losowy
- transit - wyznacz okrętowu trasę. Będzie on pływał od punktu do punktu, modyfikując swój kurs, prędkość oraz głębokość, zgodnie ze wskazówkami. Po ostanim będzie utrzymywał ostatni kurs i prędkość
- transit search - j.w + jeszcze szuka
I mam jeszcze dla samolotów Sonobuoy search - rzucanie pław sonarowych w wyznaczonym obszarze.
Target platform - wybieramy tutaj jednostkę, która ma być atakowana. Takie zachowanie jednostki można wymusić jeszcze poprzez wpisanie jej skryptów ataku gdzie istnieje możliwość bardziej precyzyjnego określenia celu. Skrypt można taki ustawić na konkretnych waypointach. Oczywiście trzeba pamiętać też o tym, że zachowanie danej jednostki (agresywne bądź pasywne) jest uzależnione od wielu innych czynników (np liczba jednostek wroga, ROE itd) także nie zawsze wpisanie Target Platform będzie gwarantowało jej zaatakowanie.
Jeśli więcej wątpliwości co do samej zasady działania edytora DW i samej gry to mogę podać linka do działu forum Out Of Order, który został stworzony właśnie dla takich tematów. Sporo osób bawi się tam w DW i na pewno żadne z Twoich (i innych osób) pytań nie zostanie bez odpowiedzi http://www.ooo.vel.pl/forum/viewforum.php?f=64
Prośba do Adminów: mam nadzieję, że podaniem linka nie złamałem żadnej "niepisanej" zasady tutaj panującej. Gdyby jednak tak się stało proszę o wyrozumiałość
_________________ Brak opisu wyrazem buntu przeciw grafomanii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum