Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 17 Czerwiec 2008, 16:59 Ranking SH III
Już niedługo wakacje i nieuchronnie zbliża się czas letniego letargu w naszym klanie .
Ilość gier rankingowy znacznie spadła .
Ci nielicznie zgromadzeni gracze coraz częściej i głośniej mówią o tym, aby zakończyć obecną edycje rankingu .
Moja propozycja, do której pewnie przychyla się miłośnicy SH III jest taka, aby zakończyć wraz z końcem roku szkolnego obecna edycje rankingu, aby rozpocząć go na nowo od 1 września .
Okres wakacji dla wszystkich, którzy znajda na to czas mógłby być czasem tworzenia misji, które weszłyby w skład pakietu od 1 września.
Każdy kto ma chęć mógłby nadesłać do końca lipca swoje misje do przetestowania w miesiącu sierpniu aby umieścić je w obecnym lub całkiem nowym pakiecie.
Proszę administrację i klanowiczów grających w SH III o wyrażenie swojej opinii na ten temat.
Ja jestem za tym, aby zamknąć pod koniec czerwca (jak co roku), ale zostawić nowy ranking w wakacje... Będzie mało gier, to się przeciągnie do grudnia. A pojawi się znów taki Ml@d, to będzie dodatkowa edycja wakacyjna.
Cytat:
Ilość gier rankingowy znacznie spadła .
Zgodzę się... Brakło Syguły... Ale też nie widuję chętnych na kanale SH3... Jak się skończy Euro bierzemy się mocno do roboty. Trzeba zakończyć mocnym akcentem...
Przemyślając sobie sytuacje na oceanach SH3 chciałbym zaproponowac kilka nowych rozwiązań. Primo potrzebujemy nowych pakietów misji gdyż stare w większości są dobrze znane uczestnikom rankingu.
Proponuje jako dodatkową zachętę dla nowych i starych graczy podzielić ranking na kilka osobnych trybów rozgrywki, które jako przykład mogą posłużyć:
- Niszczenie wrogich jednostek komputera (standard jaki dziś mamy)
Moje nowe propozycje:
- Pojedynki między klanowiczami Sub VS Sub
- Drużynowe pojedynki między klanowiczami 2 Sub VS 2 Sub
- Suby klanowiczów VS suby kompa (generalnie więcej podwodnej walki)
- Kilka osobnych misji w rankingu dla modów GWX
- Misje szpiegowskie polegające na zrobieniu screena przez peryskop obiektom bądź jednostką które należy odnaleźć w toku misji.
No i wreszcie największy projekt...
- Długa kampania frontowa czyli np. mamy mapę podzieloną na rożne sektory. Każda kratka oznacza pewną misje aby przepłynąć z jednej na drugą należy przejść misje pomyślnie. Za każde ich wypełnienie uczestnik otrzymuje medale i odznaczenia które sumują się do wyniku końcowego.
Na całej mapie bierze udział kilka zespołów, każdy ich ruch jest uaktualniany. Jedni odgrywają stronę aliancką drudzy państwa osi. Można wprowadzić trochę fabuły polegającej na tym, iż np. działanie jednej grupy oddziaływuje na drugą. Jeśli jedna zniszczy ważny konwój ta druga otrzymuje meldunek o miejscu zatopienia i płynie tam z wsparciem i odwrotnie, co ileś ruchów można wprowadzać nowy rok co wiąże się z rozwojem sytuacji politycznej zarówno na oceanach np. w postaci odcięciu wsparcia lotniczego, zmożonej aktywności wrogich jednostek komputera itp. Jak wspominałem każdy ruch jest odznaczony na na poniższej mapie gdzie konkretne osoby rysują strzałki, miejsca stoczonych bitew, oznaczają sektory jako misje do przejścia etc.
Myślę, że opracowywując wspólnie pomysły jesteśmy w stanie stworzyć niepowtarzalną rozgrywkę w pełni symulującą realny konflikt zbrojny na oceanach podczas II wojny światowej. To zaledwie zarys pomysłów ale jeśli każdy dorzuci tu coś od siebie to jesteśmy w stanie opracowac plan genialny. Decyzje w rękach waszych pozostawiam. Potrzebujemy tylko chętnych map makerów ludzi którzy pomogą w robieniu misji a wierze, że takich tu nie brakuje
Ostatnio zmieniony przez PL_Hagal 17 Czerwiec 2008, 23:32, w całości zmieniany 2 razy
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#5 Wysłany: 17 Czerwiec 2008, 23:49
Podzielam zdanie HAGAL-a. Trzeba stworzyc cos nowego, zeby jakos ruszyc graczy i zacheci ich do grania w SH3. Generalnie byl kiedys sobie taki koles jak GROM i kiedys wymyslil on sobie KAMPANIE, pomysl byl dobry, napisalbym zajeb.... ale niestety na pomysle i jakims tam marnym poczatku wszystko umarlo, poprostu chyba nikt nie mial sily dalej tego ciagnac i umarlo to smiercia naturalna. Dlatego proponuje zmierzyc nasze mozliwosci i wtedy podjac decyzje o ewentualnym tworzeniu czegos nowego
Posługując się mapą Kriegsmarine sektory oznaczają misje. Po prostu używamy ją tuaj zamiast losomatora czyli jeśli znajdujemy się w punkcie BF to możemy płynąc tylko na obszar - CG, BE, AM, AN (czyli rejony które są w naszym zasięgu).
Każdy sektor oznacza jedną misje którą wcześniej przyporządkowujemy do mapy.
Druga strona przeciwnika może zaczynać w rejonie USA jako alianci gdzie odpływają z portu CA a więc ich pierwszy ruch będzie możliwy tylko w zasięgu kratek - DC, CB, BA.
Każda misja to przejście z jednej kratki na drugą. Z czasem może powstać kolejne zespoły które dołączy do rozgrywki i będą zaczynać grę z portów czyli kratek mieszczących się przy lądzie.
Można wprowadzić kolejne urozmaicenia jak np:
- Każdy zespół po przepłynięciu 5-10 kratek musi zatankować suba wracając np. do portu bądź dopływając do tankowca.
- Każdy zespół posiada oddzielną kopie swojej mapy gdzie zaznaczone są ruchy własnego zespołu i ewentualny ostatni kontakt z inną grupą. W ten np. grupa A zaczyna polować na grupę B przechodząc misje z kratki na kratkę, aż spotkają się podczas wspólnej misji. Przegrana zespołu to powrót do portu bądź zakończenie całej kampanii.
- Admin, czy ktoś kto nadzoruję przebieg gry może udzielać podpowiedzi, bądź informować jako "przekaz radiowy" - gdzie np. wrogie samoloty zauważyły obce jednostki. Ma stały podgląd w mapy załogi A i B, które np. w osobnym dziale forum widocznym tylko dla jednej grupy stale je uaktualniają bądź podsyłają mu na maila.
Każdy sektor to 1 misja a więc szacunkowo taka kampania może potrwać parę długich miesięcy oddając realistyczny klimat przebiegu wojny. To tylko pomysł i jeśli jest wart uwagi to wymaga dopracowania.
Ostatnio zmieniony przez PL_Hagal 17 Czerwiec 2008, 23:53, w całości zmieniany 2 razy
Przyznam, ze proponuję kampanię SH3.
Przez wakację przygotuję misje.
Na czym to polega?
Ano na tym, ze zaczynamy we wrześniu 1939.. Płyniemy. Standardowy sprzęt. Gra się kończy. następna misja na grudzień 1939. Ci co zginęli znów mają standardowy sprzęt. A ci, którzy przeżyli, kupują coś lepszego. Np. lepsze akumulatory, czy coś.. Tak jak w kampanii...
Wiem, jak to robić (przy okazji blokady wabi to znalazłem) i się z chęcią podejmę...
Ja mogę zrobić kilka misji, które właściwie już są w moim komputerze, lecz trzeba by je wziązć do testowania i zdecydować czy któraś z nich się nadaje czy trzeba by jeszcze je jakoś dopracowac. Pomysłu sub vs sub bym jednak nie przekreślał to nowość, której u nas chyba jeszcze nie było. Można by włożyć do pakietu jakąś 1 lub 2 misje tego typu.
Pomysł Hagala mi się podoba można by nad tym popracować lecz mysle, że jest to sprawa na dalsza przyszłośc ponieważ ogrom tego projektu nie pozwoli nam w ciagu 2 miesiecy dopracowac go i zapiac na ostatni guzik, chociaż moge sie mylic.
_________________ Duc in altum
Wyplyn na glebie
Ostatnio zmieniony przez PL_Arek71 18 Czerwiec 2008, 09:42, w całości zmieniany 1 raz
Więc tak
Co do pomysłu wielkiej mapy, to chyba Arek ma rację, że to jest ogromne przedsięwzięcie, w sumie nawet możliwe, że za duże. Ale pomyśleć można.
Wczoraj w wannie i kładąc się spać myślałem nad kampanią (I jak skończyłem myśleć i spojrzałem na zegarek wskazujący 1:00, to okazało się, że jest 2:00).
Wezmę część misji, co jest i zmodyfikuję, a także wykonam trochę nowych.
Kampania multiplayer w praktyce:
1. Sądzę, ze kampania multiplayer byłaby grana 1 raz w tygodniu (a w resztę dni inne gry)
2. Gracze musieliby na 1h przed grą złożyć deklaracje, kto będzie (muszę przygotować plik)
3. Gracze dostali by odprawę gracza, Gamemaster (ja) miałby odprawę mistrza gry
4. Płyniemy, gamemaster jako "tło", a także, aby nie nudzić się przez 2h, choć nie jest liczony.
5. Gracze kończą grać, MG robi podsumowanie. Za przeżycie każdy dostaje 1/3 lepszej załogi i 1/5 zmiany okrętu (o tym dalej)
I dla przykładu:
Gramy misję Malta (kojarzycie, prawda?)
Gra X,Y,Z,Finek
<oczywiście w misji jest wybór, że można nie zaatakować portu>
I odprawa:
Kod:
<TU treść historyczna>
Cel podstawowy:
Zatopić wrogie jednostki za 10.000 BRT
Cel dodatkowy:
Zatopić wrogie jednostki za 20.000 BRT
Cel priorytetowy:
Zatopić lotniskowiec
Cel krytyczny:
Nie wolno zatopić okrętów szpitalnych.
I teraz tak:
X zatonął na minie, topiąc 2 DD
Y nie zaatakował portu, tylko zbliżający się konwój. Zatopił 2 tankowce za 20.000
Z wszedł do portu i zatopił lotniskowiec
Finek strzelając do niszczyciela spudłował i zatopił okręt szpitalny, po czym uciekł.
I teraz MG patrzy w zadania MG.
Kod:
<TU treść historyczna>
Przeżycie:
+1/3 nowej załogi
+1/5 nowego okrętu
Cel podstawowy:
Zatopić wrogie jednostki za 10.000 BRT
+1 punkt ulepszeń
Cel dodatkowy:
Zatopić wrogie jednostki za 20.000 BRT
+1 punkty ulepszeń
+1/5 nowego okrętu
Cel priorytetowy:
Zatopić lotniskowiec
+3/5 nowego okrętu
+1/3 nowej załogi
Cel krytyczny:
Nie wolno zatopić okrętów szpitalnych.
-1 punkt ulepszeń
-1/5 nowego okrętu
Cel ukryty:
Wejście do portu
+1/3 nowej załogi
I liczymy.
X. Zatonął, a więc jego "statsy" są zerowane. Następną grę gra na "standardowym" sprzęcie.
Y.
Więc tak. Przeżył. Cel podstawowy i dodatkowy wykonał.
Sumujemy...
2 punkty ulepszeń
2/5 nowego okrętu
1/3 nowej załogi
Z
2 punkty ulepszeń
3/3 nowej załogi
5/5 nowego okrętu
Finek
+1/3 nowej załogi
-1 punkt ulepszeń.
I teraz każdy decyduje.
X, Finek nie mają co. Finek na dodatek w następnej bitwie jak dostanie punkt ulepszeń, to będzie miał 0.
Y. Patrzy. 2 torpedy typu TIV za 1 punkt. 6 TIII za 1 punkt, lepsze akumulatory za 1 punkt, itd.
"To ja na następną bitwę biorę 2 torpedy TIV do rufowej wyrzutni. 1 punkt na później"
Z.
"Hmmm... Po pierwsze wezmę IXC... lepiej mi się na niej pływa... No i na niej rozwijam załogę z rekrutów na zawodowców. Biorę tez lepsze akumulaotry i 2 TIV do dziobowych wyrzutni. Od razu w rurach.
Ich okręty są przygotowane. W następnej bitwie są X,Y,Ż,Finek
To X,Ż, Finek mają standardowy sprzęt, Y mam swoje ulepszenia, a gdy w następnej bitwie wystartuje Z, to będzie też miał swój lepszy okręt.
W przypadku śmierci gracz traci wszystko, co zebrał i zaczyna od nowa...
No i wiadomo. Na koniec sezonu (maj 1945) patrzymy w tabelę i punktujemy
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim. Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 781 Skąd: Gdańsk i W.A.R.D.C
#10 Wysłany: 18 Czerwiec 2008, 13:24
Według mnie to dobry pomysł. Co prawda w tej sprawie to za bardzo nie powinnienem sie wypowiadać bo to chyba wasze klanowe sprawy (jak wiecie w SH3 nie jestem z wami) ale według mojego małego oczka gościa to dobry pomysł, dzień ustaliło by się że to np. Sobota (bo wtedy chyba wszyscy mają czas) i gracie
_________________ Uważam Edge'a za najlepszego Wrestlera w całym WWE Jedenastokrotny World Champion
1 Lipca 1992r. - 11 Kwietnia 2011r.
Zakończył karierę.
Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić
Myślę, że zasady takiej kampanii powinny być proste i zrozumiałe dla wszystkich.Wiadomym jest, że nie zawsze Finek bedzie mógł grać więc host powinien znać proste kryteria przyznawania i odejmowania punktów, chyba że chcesz drogi Finku mieć e-mail-a zapchanego nieustannie wiadomościami z rankingu.
Podtrzymuję to co powiedziałem w poprzednim poscie.Kampania wymaga dopracowania aby wszystko grało i nie okazało się bublem, wiec można pracować nad nią ale wystartowała by dopiero od 1 stycznia jeżeli wszystko będzie grało.
Narazie propouję zrobic nowy pakiet misji z tego co już mamy plus jakieś owe misje.
BOTH to nie jest jedyny pakiet jakiego używali gracze POLISHSEAMEN.
Powiem tak:
Jakby było to raz w tygodniu ta kampania (też myślałem nad Sobotą), to dałbym radę...
Miałbym cały tydzień na przygotowanie pliku, który tylko host musiałby dać innym (o't 5 minut przed bitwą) i host otrzymałby dane, która misja i jakie są cele... Nie musiałby otrzymać nawet punktów w tabeli MG. Tylko co i jak..
Oczywiście misję muszą być wcześniej przygotowane na cały sezon.
Potem ja na spokojnie bym to załatwił.. Myślę, że 1 września 2008 cofamy się o 69 lat...
Zobaczymy. Okaże się niewypał, to nic się nie stanie.. Będą normalne misje do pakietu...
I tak można np. o 21:00
pon-pt - ranking
sob - kampania multiplayer
nie - subvssub
+ oczywiście dodatkowe gry, gdy zbiorą się gracze
Cytat:
Co prawda w tej sprawie to za bardzo nie powinnienem sie wypowiadać bo to chyba wasze klanowe sprawy (jak wiecie w SH3 nie jestem z wami)
Adiq. Ja też nie grywam z wami, a wypowiadam się u was... Jeżeli znasz się, masz doświadczenie, to czemu masz się nie wypowiedzieć?
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim. Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 781 Skąd: Gdańsk i W.A.R.D.C
#13 Wysłany: 18 Czerwiec 2008, 14:19
doświadczenia to ja dużego nie mam 6 miesięcy w necie i 2 lata kampania gry. W sumie wypowiadać się to każdy może ale nie chce ingerować w wasze klanowe sprawy
_________________ Uważam Edge'a za najlepszego Wrestlera w całym WWE Jedenastokrotny World Champion
1 Lipca 1992r. - 11 Kwietnia 2011r.
Zakończył karierę.
Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić
Na początek to może przy okazji ustalimy co dalej z tym (post Finka tylko dla wytrwałych, radze zaparzyć melisę ).
Co do onlinekampanii - TAK, ale nie jesteście/jesteśmy pierwsi którzy chcąc to zrobić w tym klanie (na świecie z tego co wiem są inne klany którym się to udało). Było już o tym mówione kilka razy, swego czasu PL_General chciał to zrobić a później Ja, niestety wtedy graczy SH III było zbyt mało. Być może teraz jest odpowiedni moment.
Ale trzeba dobrze mierzyć siły, co by się nie porwać z motyką... Taka akcja wymaga dobrego przemyślenia wszystkich aspektów i dopracowania, aby wszystkie misje, ect. zazębiły się w jedną całość, która przeniesie graczy w lata 1939 - 1945 i da im namiastkę klimatu działań na morzach i oceanach podczas drugiej wojny światowej.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 18 Czerwiec 2008, 22:16, w całości zmieniany 2 razy
Co do kampanii On-Line, przeczytaj przykład. Jak najbardziej z załogą.. na początek (trening przedwojenny) wszyscy zawodowcy, ale po śmierci rekruci i powolny przyrost.
To racja Marco, ze były próby... Ale brakowało graczy... Wtedy to nawet ranking u nas za bardzo nie działał...
Co do misji. Masz rację... Dlatego chcę podjąć się tego zadania i we wrześniu 2008 powiedzieć:
"Udało się"
lub
"Niestety"
A nie mieć część roboty i liczyć, ze wyrobię się.. Pierwszą serię zamierzam skończyć na ostatni tydzień sierpnia... I potem aby wszystko było gotowe...
4majcie (bo 3 to za mało) za mnie kciuki... Zdecydowałem i podejmuję się stworzenia kampanii Multiplayer
bardzej jestem za tworzeniem nowych misji do silent hunter 3 i praca nad lsomatorem by nie losowal tych samych misji o danej godzinie
Co do misji to proszę bardzo... Nie ma problemu. Jesteśmy otwarci. Ja też do kampanii robię nowe misje, które w trakcie postępów będą także dodawane do normalnego grania (nie wszystkie oczywiście, misji z zadaniem przedostania się gdzieś nie będę przecież wrzucał)...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum