POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol 35 - Torpedy Pal!
Autor Wiadomość
PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#1  Wysłany: 30 Styczeń 2009, 23:15   Patrol 35 - Torpedy Pal!

Sprzymierzeni

PL_grzywka1703: DD HMS Le Tigre KIA by Anakin
PL_Mungo: DD USS Dickerson KIA by PL_Paweł
PL_Andrev: DD USS Jones SURV

Państwa Osi

Anakin: U-136 KIA by Andrev
PL_Paweł: U-588 KIA by Andrev

=============

Latem, 1942 roku, konwój 9 statków podchodził do brzegów USA. Dowództwo powiadomiło kapitanów eskorty, iż samoloty patrolowe dostrzegły uboota w rejonie portu. Załogi eskorty została postawiona w stan gotowości.

Po upływie ponad godziny od nadania meldunku, okręty eskorty coraz dalej oddalały się od konwoju, poszukując ukrytego wroga.

W końcu, HMS LE Tigre zameldował o kontakcie z przodu konwoju, a niedługo potem DD Dickerson zameldował o wykryciu okrętu po swojej prawej flance.

Tuż po podejściu USS Jones'a do Le Tigre (co trwało trochę z powodu znacznej odległości), HMS Le Tigre (po kilku minutach śledzenia uboota) otrzymał celną torpedę. Atakujący uboot widząc nadciągającą odsiecz skrył się pod wodą. Na szczęście nie zdążył. Wyjatkowo celna salwa bomb zakończyła karierę U-138.

Tymczasem USS Dickerson przygotowywał się do ataku torpedowego na U-588. Niestety, podczas nawracania nad cel, U-588 wystrzelił celną salwę zatapiającą ścigającego go niszczyciela, oraz okręt handlowy konwoju.
Niestety ten dowódca uboota też nie miał szczęścia. USS Jones dopadł go i obrzucił celną salwą. U-boot zachował jednak pływalność. Po wynurzeniu na peryskopową, został jednak staranowany przez uciekającego merchanta, a następnie przez nawracającego USS Jonesa, który "zakończył sprawę" ostatnią bombą głębinową na belce.

torpedy_pal.GIF
Plik ściągnięto 26 raz(y) 18.64 KB

PL_Pawel 

Kraj:
poland

Imię: Paweł

#2  Wysłany: 31 Styczeń 2009, 18:55   

Z tego co ja wiem, to najpierw PL_Anakin stropedował PL_Munga potem został obrzucony bombami głębinowymi przez PL_Andreva. PL_Anakin poszedł na dno... Następnie ja storpedowałem statek handlowy i chwile później PL_grzywke1703. Potem był na mnie taran wykonany przez PL_Andrev'a i od razu bomby... takze spoczełem na dnie...;]

Odpowiedz do tematu