Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Archangielsk - wyprawa w nieznane"
U-BOOTY: IXC/40 (1944) CZAS MISJI: 2 godz
01/03/1944 g. 15:00
POGODA: zachmurzenie umiarkowane,wiatr silny
Czasy swietnosci Ubootwaffe minely bezpowrotnie . Teraz zalogi okretow podwodnych walcza juz nie tylko z wrogiem . Problemem stalo sie zaopatrzenie ,komunikacja , a nawet powrot z patrolu.
Jednak dzis wydano kolejny rozkaz i cel wyprawy . Archangielsk , czyli tam skad powrot bedzie jeszcze trudniejszy .
---ODPRAWA---
Otrzymujecie nowe zadanie. Celem jest konwoj ktory niedawno wyplynal z Archangielska . To Wasz nowy rejon dzialania.
Powodzenia! PL_Szczur, PL_David
W patrolu udział wzięli:
PL_CMDR Blue R - SURV
Zatopił:
Parowiec 5429
Tankowiec Empire Celt 8613
Frachtowiec C3 7901
Tankowiec T3 (na spółę z Pablo) 5824 (połowa 11648)
Uszkodził:
1 parowiec ok 5500 BRT
SD_Pablo107 - SURV
Zatopił
1 DD 1310
Parowiec 5428
Tankowiec T3 (na spółkę z Finkiem) 5824 (połowa z 11648)
PL_Sebol - KIA
Tyle wiadomo, że zginął
Sebol nie pożył długo. Około 35 minut. W tym czasie wszedłem do konwoju i zobaczyłem, jak parowiec mi wybucha przed oczyma. Pablo się rozkręcał. Posłałem 2 torpedy do drugiego. Nie chciał zatonąć. Dopiero 3 posłała go na dno. Do Empire Celt posłałem 1 torpedę. Pudło. A mam go pod samą wyrzutnią. Akustyk trafił i tankowiec wybuchł. C3 dostał ode mnie 2 torpedy. Ustawiałem się do trafienia 3, gdy ten zatonął. No to trafiłem parowiec. Nabrał tak mocnego przechyłu, ze myślałem, że zatonie. A ten dziad odpłynął. No to strzelam do T3. Ledwo nacisnąłem "Torpedo LOS", gdy został trafiony. No to z Pablo mamy 1:1. Potem Pablo podbił na 1:2. Ja miałem niewypał. Potem pudło (zapomniałem poprawić prędkość). A potem posłałem mu 2 torpedy i w końcu zatonął 3:2. Ale ustaliłem, że pół na pół jest uczciwe. Konwój odpłynął a w okolicy jeszcze przez 30 minut kręcił się 1 DD i 2 mniejsze jednostki. W końcu odpłynęli i mogliśmy z Pablo cieszyć się z 40 000 BRT i 1 uszkodzenia, tracąc tylko 1 U-Boota
1.JPG Start!
Plik ściągnięto 24 raz(y) 112.16 KB
2.JPG Pablo w akcji
Plik ściągnięto 20 raz(y) 106.82 KB
3.JPG Mój parowiec
Plik ściągnięto 21 raz(y) 112.65 KB
4.JPG Zwrócę uwagę, że C3 i Empire trafiłem w jednej chwili :D
Misję zacząłem od zatopienia rosyjskiego niszczyciela który sam się prosił o torpedę Później spokojnie podpłynąłem do konwoju zatapiając dwoma torpedami parowiec, następnie jak to Finek opisał zaczęliśmy wspólnie okładać T3, Finek wygrał 3:2 , ale ukłony ode mnie za podzielenie tonażu Jedno mnie zastanawia dlaczego błędnie zidentyfikowałem cel jako T2 a i tak trafiałem Przed atakiem na T3 próbowałem zatopić T2 ale niestety nie mogłem się wstrzelić Ogólnie misja fajna i jestem zadowolony z wyniku
SH3Img@14-4-2009_20.10.jpg Druga moja ofiara parowiec
Plik ściągnięto 20 raz(y) 110.15 KB
SH3Img@14-4-2009_20.38.jpg 1:0 dla mnie
Plik ściągnięto 21 raz(y) 112.1 KB
SH3Img@14-4-2009_20.40.jpg 2:1 dla mnie ale ogólnie mecz przegrałem
Plik ściągnięto 19 raz(y) 112.33 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_Pablo107 15 Kwiecień 2009, 15:18, w całości zmieniany 1 raz
Jedno mnie zastanawia dlaczego błędnie zidentyfikowałem cel jako T2 a i tak trafiałem Przed atakiem na T3 próbowałem zatopić T2 ale niestety nie mogłem się wstrzelić
Widocznie dlatego, że był blisko jakoś obliczenia wyszły dobrze.... A co do T2. Żadnego tam nie było... To był Empire Celt (i go zatopiłem).. Ten co płynął za tym twoim parowcem, nie?
Tankowce T3 i T2 również rozróżnia się po takich detalach. Tankowiec T2 ma pojedyncze, wysokie maszty i tylną nadbudówkę nad samą rufą, podczas gdy układ masztów na T3 jest inny. T3 posiada niższe maszty, przesuniętą bardziej ku dziobowi tylną nadbudówkę i charakterystycznego żurawia na śródokręciu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum