POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: PL_Andrev
26 Sierpień 2009, 18:37
Patrol 26 - Wróg u Bram
Autor Wiadomość
PL_Pablo107 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Paweł

#1  Wysłany: 27 Maj 2009, 18:07   Patrol 26 - Wróg u Bram

Data: 4 maja 1942
Klasa Okrętu: Narhwal
Załoga: Zawodowcy

Port Moresby. Spokój i ciszę poranka przerywa warkot japońskich bombowców G4M Betty. Zmasowany nalot dywanowy to preludium dla japońskiej ofensywy w Papui i Nowej Gwinei. Dowództwo Floty Pacyfiku wydaje rozkaz natychmiastowego opuszczenia portu. Stacjonujące w Port Moresby okręty podwodne mają za zadanie ochraniać jednostki nawodne w trakcie ewakuacji, a następnie zaatakować flotę japońską kontrolującą wejście do portu...

W patrolu udział wzięli:

SD_pablo107 - SURV - bez zatopień, dwa samoloty G4M Betty, ciężko uszkodzony lotniskowiec - 0 BRT
PL_Wilk - KIA - lotniskowiec Shokaku - 28 000 BRT
PL_Andrev - DISC - bez zatopień - 0 BRT
PL_Pasterz - SURV - bez zatopień - 0 BRT
PL_Daritto - SURV - 1 niszczyciel - 2 370 BRT
PL_tes - KIA - bez zatopień - 0 BRT
PL_Lukas - SURV - bez zatopień - 0 BRT

Po wyjściu z portu i strąceniu dwóch samolotów, dałem sobie spokój z wrakami Sentoku i płynąłem ile się dało w stronę konwoju wroga. Udało mi się storpedować mercha i tak się uganiałem za resztą, że się znalazłem z powrotem w porcie :schock No nic, pierwsze śliwki robaczywki pomyślałem i z powrotem przepłynąłem pod tą samą eskortą, którą już wcześniej porobiłem. Kontakty na hydrofonie dały mi do zrozumienia, że znajduję się w środku japońskiej grupy uderzeniowej. Po wyjściu na peryskopową, nie wiedziałem który cel wybrać :aniolek: Wypadło na lotniskowiec któremu posłałem cztery rybki i trzy znalazły się w celu :kroliczek: Bardzo możliwe że był to drugi Shokaku. Niestety czas misji się kończył, a ja musiałem uciekać przed wściekłymi DD-kami i tym samym nie mogłem dobić lotniskowca. :makarena:

Fotki z patrolu:

Okręty na horyzoncie! Zanurzenie na peryskopową!

Nalot na port w pełnej krasie...

Trafiony merchant.

Dziennik kapitański.

Tabelka końcowa dla serwera nr 1.

Tabelka końcowa dla serwera nr 2.

WYJAŚNIENIE: PL_tes widnieje na obu serwerach ze względu na fakt, iż został rozłączony bezpośrednio przy starcie serwera nr 1. W wejściu na serwer nr 2 rozegrał cały patrol, ale ukończył go ze statusem KIA.

Ostatnio zmieniony przez PL_Pasterz 27 Maj 2009, 19:14, w całości zmieniany 3 razy  

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#2  Wysłany: 27 Maj 2009, 19:21   

Na serwerze 2 tez trochę się działo. Na początek PL_Tes w tandemie z PL_Lukas postanowili spróbować swojej innowacyjnej taktyki przeciw DD`kom. Starzy wyjadacze dobrze wiedzieli czym się to może skończyć i nie rozczarowali się :)

PL_Tes zaliczył KIA po kilku salwach z "dwururek" DD`ka zakończonych efektownym taranem przez kiosk (fotka poniżej). PL_Lukas mocno zdemolowany uciekł ale na dobrą sprawę dla niego ten patrol się zamienił z polowania na "przeżyć za wszelką cenę" :)) )

Ja usiekłem wreszcie namolnego DD który za wszelką cenę chciał nakarmić mną pelagial. Trwało to trochę - dwa podejścia i 4 torpedy. Wreszcie udało mi się wcelować tam, gdzie chciałem. Dwa cygara Mark14 na płytko w śródokręcie. Jak to mówią amerykańscy Marines - K`BUM :)) )

I jeszcze jedno - bardzo lubię ten patrol :)) ))

SH4Img@2009-05-26_20.59.34_488.jpg
A któż to urządził sobie strzelnice podczas tak morderczego i wymagającego patrolu...???
Plik ściągnięto 9 raz(y) 174.23 KB

SH4Img@2009-05-26_21.26.01_381.jpg
PL_Tes - pierwsza ofiara taktyki typu "Tandem na powierzchni".
Plik ściągnięto 9 raz(y) 305.9 KB

SH4Img@2009-05-26_21.34.42_741.jpg
Hmmm, jak to się stało, że dwa merchy zdeżyły się ze sobą....nie wie nikt :)
Plik ściągnięto 7 raz(y) 308.86 KB

SH4Img@2009-05-26_22.41.25_513.jpg
Tabelka Końcowa - widać moich marynarzy, którzy przyjęli na klatę pestki z japońskich samolotów podczas ataku w porcie. Cześć Ich Pamięci!
Plik ściągnięto 5 raz(y) 228.17 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_Daritto 27 Maj 2009, 19:23, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu