Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 27 Maj 2009, 18:07 Patrol 26 - Wróg u Bram
Data: 4 maja 1942
Klasa Okrętu: Narhwal
Załoga: Zawodowcy
Port Moresby. Spokój i ciszę poranka przerywa warkot japońskich bombowców G4M Betty. Zmasowany nalot dywanowy to preludium dla japońskiej ofensywy w Papui i Nowej Gwinei. Dowództwo Floty Pacyfiku wydaje rozkaz natychmiastowego opuszczenia portu. Stacjonujące w Port Moresby okręty podwodne mają za zadanie ochraniać jednostki nawodne w trakcie ewakuacji, a następnie zaatakować flotę japońską kontrolującą wejście do portu...
W patrolu udział wzięli:
SD_pablo107 - SURV - bez zatopień, dwa samoloty G4M Betty, ciężko uszkodzony lotniskowiec - 0 BRT
PL_Wilk - KIA - lotniskowiec Shokaku - 28 000 BRT
PL_Andrev - DISC - bez zatopień - 0 BRT
PL_Pasterz - SURV - bez zatopień - 0 BRT
PL_Daritto - SURV - 1 niszczyciel - 2 370 BRT
PL_tes - KIA - bez zatopień - 0 BRT
PL_Lukas - SURV - bez zatopień - 0 BRT
Po wyjściu z portu i strąceniu dwóch samolotów, dałem sobie spokój z wrakami Sentoku i płynąłem ile się dało w stronę konwoju wroga. Udało mi się storpedować mercha i tak się uganiałem za resztą, że się znalazłem z powrotem w porcie No nic, pierwsze śliwki robaczywki pomyślałem i z powrotem przepłynąłem pod tą samą eskortą, którą już wcześniej porobiłem. Kontakty na hydrofonie dały mi do zrozumienia, że znajduję się w środku japońskiej grupy uderzeniowej. Po wyjściu na peryskopową, nie wiedziałem który cel wybrać Wypadło na lotniskowiec któremu posłałem cztery rybki i trzy znalazły się w celu Bardzo możliwe że był to drugi Shokaku. Niestety czas misji się kończył, a ja musiałem uciekać przed wściekłymi DD-kami i tym samym nie mogłem dobić lotniskowca.
Fotki z patrolu:
Okręty na horyzoncie! Zanurzenie na peryskopową!
Nalot na port w pełnej krasie...
Trafiony merchant.
Dziennik kapitański.
Tabelka końcowa dla serwera nr 1.
Tabelka końcowa dla serwera nr 2.
WYJAŚNIENIE: PL_tes widnieje na obu serwerach ze względu na fakt, iż został rozłączony bezpośrednio przy starcie serwera nr 1. W wejściu na serwer nr 2 rozegrał cały patrol, ale ukończył go ze statusem KIA.
Ostatnio zmieniony przez PL_Pasterz 27 Maj 2009, 19:14, w całości zmieniany 3 razy
Na serwerze 2 tez trochę się działo. Na początek PL_Tes w tandemie z PL_Lukas postanowili spróbować swojej innowacyjnej taktyki przeciw DD`kom. Starzy wyjadacze dobrze wiedzieli czym się to może skończyć i nie rozczarowali się
PL_Tes zaliczył KIA po kilku salwach z "dwururek" DD`ka zakończonych efektownym taranem przez kiosk (fotka poniżej). PL_Lukas mocno zdemolowany uciekł ale na dobrą sprawę dla niego ten patrol się zamienił z polowania na "przeżyć za wszelką cenę" )
Ja usiekłem wreszcie namolnego DD który za wszelką cenę chciał nakarmić mną pelagial. Trwało to trochę - dwa podejścia i 4 torpedy. Wreszcie udało mi się wcelować tam, gdzie chciałem. Dwa cygara Mark14 na płytko w śródokręcie. Jak to mówią amerykańscy Marines - K`BUM )
I jeszcze jedno - bardzo lubię ten patrol ))
SH4Img@2009-05-26_20.59.34_488.jpg A któż to urządził sobie strzelnice podczas tak morderczego i wymagającego patrolu...???
Plik ściągnięto 9 raz(y) 174.23 KB
SH4Img@2009-05-26_21.26.01_381.jpg PL_Tes - pierwsza ofiara taktyki typu "Tandem na powierzchni".
Plik ściągnięto 9 raz(y) 305.9 KB
SH4Img@2009-05-26_21.34.42_741.jpg Hmmm, jak to się stało, że dwa merchy zdeżyły się ze sobą....nie wie nikt :)
Plik ściągnięto 7 raz(y) 308.86 KB
SH4Img@2009-05-26_22.41.25_513.jpg Tabelka Końcowa - widać moich marynarzy, którzy przyjęli na klatę pestki z japońskich samolotów podczas ataku w porcie. Cześć Ich Pamięci!
Plik ściągnięto 5 raz(y) 228.17 KB
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Ostatnio zmieniony przez PL_Daritto 27 Maj 2009, 19:23, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum