Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Od jakiegoś czasu posiadam czysty SH4 i ........wlasnie w zwiazku z tym mam wiele pytań.
Zasadnicze pytanie to gdzie moge znaleśc jakieś informacje na temat sposobów walki z DD
dokladnie chodzi mi o taktykę w momencie wykrycia przez przeciwnika mojej obecności.
Informacje jakie posiadam są bardzo ogolnikowe i w wielu przypadkach po prostu jestem meczony przez DD az do skutku.
Wiem ze na tym forum są ludzie ktorzy maja ogroną praktykę w tej dziedzinie jak i są tez ludzie zwiazani z MW (pozdrawiam Polskich Podwodniaków)
A może jest tutaj szkółka podwodniaków która uczy zasad walki i ucieczki
Z czasem jest u mnie róznie ale znajdzie sie na to zeby czegoś nowego sie nauczyć.
Drugie pytanie to czy w SH4 zgodność pływających grup bojowych "Task Force" jest w jakiś sposób zgodna z historyczną ? Dokladniej chodzi mi o to czy jesli zgodnie z historia w danym czasie na danym rejonie operowały japonskie zespoły okretów to czy tutaj w SH4 tez tak bedzie ?
Dla przykladu bitwa o Midway wiemy zgodnie z historia jakimi silami operował przeciwnik i gdzie byly jego lotniskowce to czy jak w tym rejonie sie znajde beda te okrety ?
tak wiec sami widzicie ze pytan mam wiele
licze na wasze wsparcie i pomoc
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#2 Wysłany: 25 Wrzesień 2009, 10:19 Re: Wiele pytań
Romanov napisał/a:
Chodzi mi o taktykę w momencie wykrycia przez przeciwnika mojej obecności.
1. Jeśli widzisz w peryskopie, że eskorta wie gdzie jesteś, awaryjne zanurzenie na minimum 60-80 m.
2. Przede wszystkim cisza (koniecznie tryb cichej prędkości)
3. Prędkość 0 - 2 węzły maksymalnie (nie 1/3 naprzód!)
4. Przebywanie poniżej warstwy termicznej / termalnej
5. W przypadku wykrycia twojego okrętu schodzisz na dużą głębokość, możesz zaryzykować nawet 150% dopuszczalnej dla danego okrętu głębokości.
Romanov napisał/a:
Dla przykladu bitwa o Midway wiemy zgodnie z historia jakimi silami operował przeciwnik i gdzie byly jego lotniskowce to czy jak w tym rejonie sie znajde beda te okrety ?
Zgodność historyczna nie jest doskonała, ale mniej więcej obrazuje czas i wielkość zespołów uderzeniowych skośnookich.
Problemem jest to, że:
1. miejsce rzeczywistego pobytu nie pokrywa się w 100% zgodne z historią
2. dostajesz informację o lokalizacji wrogich grup uderzeniowych, jednak sam błąd położenia znacznika na mapie sięga nieraz 20 km
3. grupy te poruszają się bardzo szybko, więc jeśli nie jesteś idealnie na ich kursie nie masz realnych szans ich przechwycenia (albo uciekną albo cię usłyszą i zaatakują).
Zamiast myśleć o Yamato czy innym Mushashi skup się na atakach konwojów.
Imię: Grzegorz
Ulubiona Gra: SH3, SH4, S.T.A.L.K.E.R, Mass Effect 1, 2 , GTAIV Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 17 Cze 2009 Posty: 182 Skąd: Warszawa
#3 Wysłany: 25 Wrzesień 2009, 16:20 Re: Wiele pytań
PL_Andrev napisał/a:
4. Przebywanie poniżej warstwy termicznej / termalnej
5. W przypadku wykrycia twojego okrętu schodzisz na dużą głębokość, możesz zaryzykować nawet 150% dopuszczalnej dla danego okrętu głębokości.
A ja mam w tym momencie pytanka do Andreva. Co to jest warstwa termalna i na jakiej głębokości się kończy?
150% dopuszczalnej głębokości. Czy chodzi tu o wskazanie tego nieruchomego wskaźnika na głębokościomierzu, czy o początek czerwonego obszaru na nim?
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#4 Wysłany: 25 Wrzesień 2009, 18:28 Re: Wiele pytań
Gregorios napisał/a:
Co to jest warstwa termalna i na jakiej głębokości się kończy?
Podczas zanurzenia się dostajesz komunikat że "thermal layer" coś tam - znaczy przekroczyłeś warstwę termalną - miejsce w którym zmienia się temperatura wody.
Warstwa ta (jest tylko jedna) znajduje się na różnych głębokościach - czasami 20 metrów, czasami 40 metrów... musisz po prostu słuchać co mówi załoga podczas zanurzenia.
Chodzi o to, że poniżej tej warstwy jesteś o wiele trudniej wykrywalny.[/quote]
Gregorios napisał/a:
150% dopuszczalnej głębokości. Czy chodzi tu o wskazanie tego nieruchomego wskaźnika na głębokościomierzu, czy o początek czerwonego obszaru na nim?
Jeśli grasz Amerykańcami to możesz przekraczać o około 40 metrów skalę poza szarą wskazówkę.
Przy grze ubootami staraj się nie wchodzić na czerwone pole - balansuj raczej na granicy.
Imię: Grzegorz
Ulubiona Gra: SH3, SH4, S.T.A.L.K.E.R, Mass Effect 1, 2 , GTAIV Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 17 Cze 2009 Posty: 182 Skąd: Warszawa
#6 Wysłany: 25 Wrzesień 2009, 21:48 Re: Wiele pytań
PL_Andrev napisał/a:
Gregorios napisał/a:
Co to jest warstwa termalna i na jakiej głębokości się kończy?
Podczas zanurzenia się dostajesz komunikat że "thermal layer" coś tam - znaczy przekroczyłeś warstwę termalną - miejsce w którym zmienia się temperatura wody.
Warstwa ta (jest tylko jedna) znajduje się na różnych głębokościach - czasami 20 metrów, czasami 40 metrów... musisz po prostu słuchać co mówi załoga podczas zanurzenia.
Chodzi o to, że poniżej tej warstwy jesteś o wiele trudniej wykrywalny.
Gregorios napisał/a:
Hm... Jak zwykle Andrew jesteś dla mnie źródłem dobrej wiedzy. Dzięki Ci za to. Nie wiedziałem o tym wszystkim o czym piszesz Andrev (przyznaję się bez bicia )
Ostatnio zmieniony przez Gregorios 25 Wrzesień 2009, 21:53, w całości zmieniany 5 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum