Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 20 Październik 2009, 19:30 Trafienie w cel - inaczej
I kolejny zestaw informacji. Tym razem technika strzelania zakładająca pomiar tylko dwóch parametrów: AOB oraz prędkości. Jest ona stosowana przez wielu graczy. To technika strzału torpedowego przy 0 wychyleniu żyrokompasu.
A więc po kolei:
1) zauważamy cel, identyfikujemy, określamy AOB oraz prędkość celu (techniki dowolne)
2) ustawiamy naszego uboota, tak by dziób lub rufa (w zależności od tego, których wyrzutni będziemy używać) skierowane były przed dziób atakowanej jednostki
3) lokujemy peryskop na celu, wprowadzamy AOB oraz prędkość do kalkulatora torpedowego
3) teraz odblokowujemy peryskop i obracamy przed statek, obserwując kąt żyroskopu, szukamy wartości 0.
4) otwieramy wyrzutnie torped i czekamy, aż cel wejdzie nam w peryskop. Następnie odpalamy torpedę.
5) czekamy na wybuch, jeżeli prawidłowo określiliśmy AOB oraz prędkość celu to torpeda wybuchnie dokładnie na namiarze 0 lub 180st.
Technika ta jest bardzo skuteczna. Przy strzale na 0, nie jest istotna odległość. Możecie sobie sprawdzić, że zmiana odległości nie wpływa na kąt.
Tą techniką można łatwo zaatakować cały rząd konwoju, zachowując prawie jednoczesny czas eksplozji torped.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 20 Październik 2009, 19:32, w całości zmieniany 1 raz
A tu ja się zgodzę... Torpeda pokonuje X i trafia w cel odległy początkowo o Y, przepływający o Z.
Jeżeli strzelamy na 0, to Każda zmiana X o k (X*k), powoduje zmianę Y o k (Y*k), przepływający Z*k. Ponieważ dla wszystkich parametrów k jest równe w całej matematyce k się skraca, co powoduje, że pomiar jest prawidłowy
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#5 Wysłany: 21 Październik 2009, 00:20
A po ludzku mówiąc wygląda to tak: jeżeli po wcelowaniu się w namiar, na który chcemy atakować żyroskop wskazuje 0, to nieistotna jest odległość, jaką ustawimy w KT. W każdym przypadku (przy prawidłowym AOB i prędkości) Rybka uderzy cel w momencie, gdy jego sylwetka przetnie kurs U-Boota a zatem i torpedy.
Cel bardziej odległy ma do przepłynięcia większą odległość od namiaru ataku do namiaru 0, rybka też. Cel bliższy, analogicznie. Mniejszy dystans, Od namiaru ataku do nam .0 rybka krócej płynie i też trafia.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#7 Wysłany: 21 Październik 2009, 11:38 Re: Trafienie w cel - inaczej
tes napisał/a:
PL_Cmd_Jacek napisał/a:
3) teraz odblokowujemy peryskop i obracamy przed statek, obserwując kąt żyroskopu, szukamy wartości 0.
Najprosciej nacisnac klawisz "-" gdy mamy cel na dziobie^^.
nie do końca, nie chodzi mi o ustawienie peryskopu na namiar 0, ale o to by kąt żyroskopu wynosił 0. Na opisanym przykładzie peryskop jest ustawiony na 170st.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum