Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
• T3 Tanker 11 824 t
• Medium Cargo 5 864 t
• Fleet Auxilary Ammunition 7 365 t
25 053 BRT
Pablo107 - KIA
• Ore Carrier 8 031 t
• Fleet Auxilary Ammunition 7 366 t
15 397 BRT
PL_Marco - SURV
• Cargo Steamer 5 427 t
• Ore Carrier 5 100 t
• Large Merchant 14 147 t
• U-2
• C3 Cargo 8 573 t
• T2 Tanker 10 713 t
• Cargo Steamer 5 493 t
• Cargo Steamer 5 494 t
54 947 BRT
PL_Cobra - SURV
• Cargo Steamer 5 430 t
PL_Markow - KIA
=============
Taaaa Muszę napisać perę słów bo mnie Jacek potem biedzie ścigał a jeszcze mi się spacja zaczęła zacinać
No tak trzeba uważać jak się człowiek chowa pod kilem frachtowca, swoja drogą ciekawe jak to było bo pierwsza reakcja to że eksplozja merch rozwaliła U-2. Może zatrzymam się w tym miejscu i opisze co nie co...
Odpalam rufową torpedę do idącego w odległości jakiś 1100m frachtowca, po około 40 sekundach pierwszy melduje "torpeda chybiła" ja jednak widzę że torpeda trafiła tylko była bardzo głęboko ustawiona (U-2 bez uszkodzeń).
W tym momencie moglem darować drugą rybkę, ale nie byłem pewny, wiec obróciłem okręt i odpaliłem drugą torpedę, gdy torpeda płynęła do celu frachtowiec zaczyna iść pod wodę i U-2 melduje że "merch leci mu na kiosk i wpycha głębiej", chwile potem druga torpeda trafia w cel - na wysokości dziobu około 1m i by przeszła (dlatego ze frachtowiec już tonął i zwolnił bieg). I teraz tak to fajnie wygląda ze: trafienie w dziób, 6 sekund, rozrywa mercha, wchodzę na tabele i widzę ze merch zatopiony i słyszę jak dalej jeszcze eksploduje i nagle pojawia się w tabeli U-2.
Nie żebym się tłumaczył, ale nie mam nic innego do opisywania, a ta sytuacja jest ciekawa
Później, standard jak wcześniej topie co podejdzie pod celownik, gdy do końca jest z 15 minut, DD przepływający w odległości około 100m mnie wykrywa, niestety jest zbyt blisko i nie daje rady skręcić, ale bombki puscił (chyba ze obok był inny sub, ale wątpię).
DD zakręca, pinguje do końca z 10 minut, uciekam, niszczyciel zachodzi od rufy, schodzę coraz głębiej, 30, 40, 50, wyrzutnia nr 2 gotowa, 60, 70,
eksplodują bomby, w bezpiecznej odległości, 80m zapada decyzja
SZASOWAĆ GŁÓWNY ZBIORNIK BALASTOWY, ster ostro w prawo, obrać kurs W, cała na przód. Okręt delikatnie się pochyla i z gracją primabaleriny wykonuje zwrot, jednocześnie pnąc się ku górze, a drugi DD pinguje i napływa z nieznanego mi kierunku, wiem że sie czai i wiem ze chciwość może mnie drogo kosztować...
Zerkam na pokreskowaną kreskami (jak ten zwrot pięknie brzmi)
mapę, po czym wklepuje dane do kalkulatora torpedowego, prędkość, kąt kursowy, odległość mijamy 30m, pierwszy wyrównaj na peryskopowej, oj toć się pan kapitanie trochę spóźnił z rozkazem, 20m - próbuje otwierać pokrywę wyrzutni, 15m zlokalizowałem cel, odpalam torpedę, jednocześnie cisnąc zanurzenie alarmowe, na nic to, okręt wystawia kiosk, słyszę jak pociski z KMów uderzają po poszyciu kiosku, odbijam ostro w prawo, a DD omal co nie zdziera mi lakieru, gdyby miał boczne miotacze nie było by tak wesoło, obywa się bez uszkodzeń, teraz schodzę już jak głęboko się da, gdy jestem na jakiś 60 słychać eksplozję, bez obaw to nasza torpeda dosięgła celu, do końca już tylko kilka minut, obywa się bez niespodzianek.
PS. A tak w ogóle to jestem ciekaw czy ten ostatni merch nie zatonął czy więcej mi gra nie chciała zaliczyć niż 8
ogolne.jpg
Plik ściągnięto 110 raz(y) 352.69 KB
szcsegolowe1.jpg
Plik ściągnięto 125 raz(y) 411.29 KB
szzcegolowe2.jpg
Plik ściągnięto 120 raz(y) 415.33 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 30 Październik 2009, 00:40, w całości zmieniany 5 razy
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#4 Wysłany: 30 Październik 2009, 09:41
Ja policzylem 8. Ale on kropnal jednego mercha z dziala i Ubota, wiec 7 (jednego nie zaliczylo).
Jak to zrobil? Ze wzgledu na ladunek, te okrety sa "jedno" strzalowe.
PS.
I tak Marco trzeba odjac 50k za zatopienie wlasnego Ubota.
Jedna torpeda - jeden frachtowiec, 100% celności.
Do large cargo 1 torpeda była nie potrzebna,
potem ore carrier 1 niewypał. A na koniec patrolu miałem ładowane
jeszcze 2 torpedy
I to fakt że praktycznie schodzą od jednej torpedy.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 30 Październik 2009, 10:58, w całości zmieniany 2 razy
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#7 Wysłany: 30 Październik 2009, 12:07
Naprawdę piękny wynik . W pełni wykorzystana szansa na duży tonaż.
Cytat:
Taaaa Muszę napisać perę słów bo mnie Jacek potem biedzie ścigał a jeszcze mi się spacja zaczęła zacinać
no i dało się napisać te dwa słowa, nawet więcej słów, ooooo, nawet duuużo więcej słów
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 30 Październik 2009, 12:09, w całości zmieniany 1 raz
A co do frachtowców... Dla mnie wypełnienie amunicją celu o BRT większym niż 8000 BRT to paranoja, zwłaszcza przy strzelniczym ułożeniu konwoju... Ale cóż... Przeszły te misje (moja wina, nie patrzałem), to są.... do listopada (tak, tak... nowy pakiecior )
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim. Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 781 Skąd: Gdańsk i W.A.R.D.C
#9 Wysłany: 30 Październik 2009, 13:32
no to paranoja finek, prawie każdy statek z amunicja lub paliwem to jest jak zabawa" w snajpera", z Magnumem (AWP) w Counter Strike'u... "One shot, one kill"
_________________ Uważam Edge'a za najlepszego Wrestlera w całym WWE Jedenastokrotny World Champion
1 Lipca 1992r. - 11 Kwietnia 2011r.
Zakończył karierę.
Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#10 Wysłany: 30 Październik 2009, 14:14
I tak i nie Finek.
Jest roznica miedzy patrolami granymi pierwszy raz (duzo KIA, czasem KIAtrol), a patrolami granymi N-ty raz. Dlatego jestem przeciwny spogladanu w misjie ( wiem nie da sie tego sprawdzic, zabronic), bo psuje to caly zamysl autora. Po za tym, czyz nie jest o wiele przyjemniej grac cos czego sie nie zna?
Dlatego tez niedlugo bedzie nowy pakiet. Nowe spojrzenia na misje, nowi/starzy autorzy, nowa zabawa i nowe doswiadczenia.
Pozatym misje powinny byc dobrane pod katem ogolu graczy. Nie mozna caly czas serwowac hardcorow. Bo jest duza szansa, ze znecheci to wielu graczy.
Ja potwierdzam ,że w większości merchy szły na dno od trafienia jedną torpedą - no i dobrze !!!!
W końcu to wojna i przewożą nie tylko sucharki
Modyfikowanie takich misji ze względu na to ,że przewożą amunicję - uważam za niecelowe.
Mnie zabrakło umiejętności lub szczęścia i zatopiłem 1 mercha.
Reszta torped albo nie trafiała w cele lub niefartem odbijała się jako niewypały.
Uniknąłem wykrycia przez DD - a to myślę liczy się mi na +
Poniżej screnik z rozbitkami.
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#12 Wysłany: 30 Październik 2009, 14:36
nie zawsze są jednostrzałowe... ja np. włożyłem w tej misji dwie rybki pod kil cargo steamera, a ten nic! (miał trochę większe zanurzenie), albo kilka misji wcześniej, chyba patrol 31, - 4 torpedy w T3 i nie zatonął.
Jest roznica miedzy patrolami granymi pierwszy raz (duzo KIA, czasem KIAtrol), a patrolami granymi N-ty raz. Dlatego jestem przeciwny spogladanu w misjie ( wiem nie da sie tego sprawdzic, zabronic), bo psuje to caly zamysl autora. Po za tym, czyz nie jest o wiele przyjemniej grac cos czego sie nie zna?
Możesz rozwinąć? Bo wychodzi z tego, że krytykujesz mnie, że aby "przyjąć/odrzucić" misję do pakietu (normalna selekcja), patrzę na nią w edytorze...
W sumie w obecnych misjach sOnara po raz N-ty należy sumować wszystkie jego misje... Bo wyglądają jak CTRL+C, CTRL+V i przeniesienie w inny akwen... Nawet położenie startowe U-Bootów jest podobne...
A co do ładunku:
Cytat:
Ja potwierdzam ,że w większości merchy szły na dno od trafienia jedną torpedą - no i dobrze !!!!
W końcu to wojna i przewożą nie tylko sucharki
Z tym, że nie każdy statek woził amunicję... A te wożące były specjalnie wybierane... Aby w razie eksplozji jednego eksplozja nie przeniosła się na drugi... Poza tym sprzęt wojskowy to nie tylko amunicja*. Nikt nie zabrania wstawić w misję statków z amunicją... Ale niech to będzie rozsądna proporcja... I nie chodzi tylko o samą misję, a cały pakiet. Bo potem:
X: Kurka wodna, Y płynął tylko 5 razy misje sOnara i ma 30 000 BRT/misję.... Ja płynąłem tam dwa razy i osiągnąłem tam więcej od niego, a potem trafiały mi się gorsze misje... Dlaczego więc on jest wyżej w rankingu?
Misje powinny być różnorodne... Ale nie skrajnie różnorodne, bo wtedy zaś dochodzi do problemów rankingu...
* Uwaga! Dla gry amunicja to materiały wybuchowe... A więc pociski do karabinów maszynowych (zgodnie z mechaniką gry) to fracht, a nie amunicja.
Dlatego nikt nie zabrania statków wypychać amunicją... Pod warunkiem, że to nie cały konwój i dodatkowo konwój nie jest ustawiony jak strzelnica...
Cytat:
Uniknąłem wykrycia przez DD - a to myślę liczy się mi na +
Ja zawsze to cenię, więc gratulujemy! Nie tak, jak niektórzy (DD Hunting)
Tak jak sprawdzasz misje, to jest OCZYWISTE, ze musisz je otworzyc. Mowilem o zwyklych graczach i poznawaniu misji w trakcie regularnego uczestnictwa w rankingu.
Cytat:
nie zawsze są jednostrzałowe... ja np. włożyłem w tej misji dwie rybki pod kil cargo steamera
Jezeli mowisz o wczoraj. Widzialem cala akcje. Te dwie "wystrzelily" minimalnie prze dziobem lub na dziobie. Takze, duzo zlego mu nie zrobiles.
@Cobra
Sprules sie z wszystkich torped i tylko 1 na dnie, eee. Za malo plywasz z Nami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum