Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"W krainie tłustych tankowców v.2"
10 III 1943 14:00
U-Boot: VIIC 1943 lub IXC 1943
Załoga: Weteran
Czas misji: 2h
Tło historyczne:
Połączenie słabnącego eksportu z rosnącym zapotrzebowaniem doprowadziło do poważnej reduckji brytyjskich zapasów paliwa. Poza żelaznymi rezerwami Admiralicji zapasy mogły wystarczyć mniej więcej na 10 tygodni. Aby nodbudować zapasy zainicjowano nową trasę dla zbiornikowców, łączącą Curacao z Nowym Jorkiem i dalej z Wielką Brytanią.
Standardowo budowane w Ameryce Tankowce były niezwykle szybkie i w rezultacie konwoje UC/CU płynęły z dość dużą szybkością. Z powodu dość dużej szybkości do konwoju dołączały szybsze statki.
Odprawa:
Nasz wywiad zanotował wzmożoną koncentrację tankowców w pobliżu Nowego Jorku... Coś się szykuje... Udajcie się w okolice portu i pod żadnym pozorem nie dawajcie o sobie znać. Zaatakujcie dopiero, gdy tankowce opuszczą port. Udanych łowów.
PL_CMDR Blue R
Dowódcy :
PL_Fox6 (Rozłączony na samym początku gry)
Bez zatopień
PL_Cobra (SURV)
Zatopił - ,,Crazy Bob,, Troop Transport 8 218
Morze jak stół pod kilem 34m - jasno!!
Miałem bardzo duże obawy co do sukcesu i ujścia z życiem z tego patrolu.
Tymczasem kolegom poszło całkiem całkiem - bardzo szkoda mi Marco - z takim tonażem na koncie rozłączyło go z serwerem
Ja starałem sie podejść na bliższą odległość (III-czki zas ieg do 5 km)
Nie chciałem na poczatku posyłać parówki z fatem - przecież zaraz zdradziłbym swoją pozycję.
Po dokładnym namiarze na Troopa - poszedł od 1 torpedy.
Później starałem się załatwić DD , ale bez skutku - więc po cichutku oddaliłem się od niego(i tak przeładowywali torpedy).
Niespodziewałem się nawet tego że przeżyję tymczasem dowiozłem do domu 8000 i niewykryty ,,obserwowałem,, już tylko przebieg wydarzeń.
W krainie tłustych tankowców.jpg
Plik ściągnięto 99 raz(y) 172.16 KB
W krainie tłustych tankowców2.jpg
Plik ściągnięto 95 raz(y) 206.75 KB
Meldunek oficera o kontakcie na 000 - 5400 brak mgły tymczasem na UZO jego nie widać.jpg
Nie o to idzie. Idzie o "zapętlenie się" konwoju, które się dokonało. Już wiem dokładnie o co idzie... Musze jeszcze raz przetestować tą misję. Bo podczas testów nie zapętlił się. Może uszkodzone jednostki przy tym skręcie coś zawaliły
Misja była ciężka ale znowu przeżyłem co mnie bardzo cieszy. Na początku patrolu zatopiłem T3 dwoma torpedami, a później zaczęły się dziać dziwne rzeczy Trafiony przeze mnie Victory Cargo nie chciał zatonąć tylko obijał się masztami o wodę i podnosił z powrotem. Udokomentowaniem tego są screeny poniżej. Następny był Troop Ship który stał w miejscu ode mnie dostał 1 torpedę ale widziałem także inne trafienia a na dno nie poszedł. Być może był to niby zatopiony okręt przez PL_Cobra, tylko czemu stał na powierzchni Płycizna owszem była ale około 40 m więc powinien zatonąć. Być może były to lagi a być może wina misji i płytkiego akwenu.
SH3Img@16-11-2009_20.56.jpg Trafiony przeze mnie T3 idzie na dno
Plik ściągnięto 97 raz(y) 55.1 KB
SH3Img@16-11-2009_21.34.jpg Victory Cargo obija się masztami o wodę
Plik ściągnięto 101 raz(y) 54.51 KB
SH3Img@16-11-2009_21.35.jpg A za chwilę podnosi się z powrotem i tak w kółko
Plik ściągnięto 98 raz(y) 55.63 KB
SH3Img@16-11-2009_21.43.jpg W tym miejscu się czaiłem na okręty wroga
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum