POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol 70 - Wielkie łowy (serwer 1)
Autor Wiadomość
PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#1  Wysłany: 11 Grudzień 2009, 23:42   Patrol 70 - Wielkie łowy (serwer 1)

Cytat:
"Wielkie Łowy v.2"
15 III 1943: 22:30
U-Boot: VIIC/41 1943 lub IXC 1943
Załoga: Weteran
Czas misji 2h

Tło historyczne:
Marzec 1943. Surowe przedwiośnie uziemiło bazujące na Islandii Liberatory. Przez 10 dni nie dało się odczytać niemieckiej łączności radiowej, co miało poważny wpływ na wytyczanie bezpiecznych tras konwojów. W tym samym czasie wrogi B-dienst swobodnie dekodował aliancka łączność radiową.
Zapowiedź nieszczęścia nadeszła, kiedy Sekcja Namierzania Okrętów Podwodnych poinformowała, że dwa duże konwoje znalazły się w rejonie, gdzie stwierdzono dużą liczbę U-Bootów. 15 Marca oddalone od siebie o 120 mil konwoje, zostały zlokalizowane i namierzone przez co najmniej 38 U-Bootów.

Odprawa:
W kierunku waszej pozycji kierują się dwa wrogie konwoje. Przechwycone informacje podały, że mają was ominąć południem. Powodzenia!

W patrolu udział wzięli:

PL_Tes - SURV
Tanker T3 - 11.634
Liberty Cargo - 7.318
---------------------------
Razem 18.952

PL_Andrev
- SURV
Tanker T3 - 11.339
Cargo Steamer - 5.502
---------------------------
Razem 16.841

PL_Wolfix - KIA
[bez zatapiania]

Imidar - KIA
[bez zatapiania]

PL_Markow - KIA
[bez zatapiania]

To był przykłąd misji (prawie) idealnie wzorcowej. Graliśmy w nocy, ale było gwiazdki widać, niebo ciemny granat, statki nieoświetlone ale widoczne. Jednym słowem obyło się bez podkręcania monitora czy wysilania oczu - tak właśnie POWINNY wyglądać misje nocne.
Brawa dla autora - Finka.

Mimo że był to już rok 1943 koledzy szarżowali na powierzchni. Z tego co zdołałem się później zorientować cała czwórka atakowała prawy konwój, a ja samotnie lewy.
Tradycyjnie po cichutku czołgałem się i czekałem aż mi rybki wejdą pod wyrzutnie. Udało się - wszedłem do konwoju nie niepokojony przez eskortę i zaatakowałem najbliższy cel. Okazał się nim T3. Otrzymał 3 torpedy - dwie w część rufową (śruby) i poprawka w śródokręcie.
Zdecydowałem że nie czas na zabawę - podczas przeładowywania torped i obracania okrętu słyszę, że Tesiu się chwali że ubił T3 od jednej torpedy. Myślałem że mnie trafi... MOJEGO T3 ubił??? Podnoszę okręt... i słyszę śruby. Wszędzie dźwięk śrub. Prowizorycznie zatrzymałem się na 20-tu metrach. I dobrze - prosto nade mną przemaszerował jakiś merch.
Podnoszę po chwili okręt, rozglądam się... JEST! Silnie przechylony ale to nie tego Tes ubił...
Tylna wyrzutnia i amerykański tankowiec idzie na dno.

Kolejny najbliższy cel - pasażer. Rezygnuję. Tego nie ubiję 2-ma torpedami. Kolejny to jakiś średni merch. Widzę że zaczyna skręcać oddalając się. Rezygnuję, bo oto nadchodzi Cargo. Wprowadzam dane do kalkulatora.. cel odległy o 700 metrów. Na zegarku - trafienie za 4 minuty... zaraz 4 minuty? :schock
Pierwsza minuta... druga minuta... o co chodzi?
Sprawdzam jeszcze raz dane - (TU MOCNY EPITET) - prędkość Cargo wyszła mi 23 węzły! Poprawka, strzał... i tonie od ostatniej torpedy. Do przeładowania kolejnej ponad 3 minuty. Rozglądam się. Co prawda wokół mnie jeszcze trochę merchów, ale niepokoi mnie samotna idąca jednostka w namiarze 180°, idąca kursem konwoju (znaczy prosto na mnie).

Decyduję się nie kusić dziś więcej losu. Przerywam załadunek torped, odbijam 30° w lewo i schodzę na dużą głębokość. Mimo to nie udaje mi się oderwać od eskortowca. AI jest cwane - przechodzi nade mną blisko. Bardzo blisko - niemal słyszę jak dzwonią cylinderki w silniku wrogiej jednostki - wojennej, a jakże. Na szczęście nie pinguje, a ja jestem już bardzo głęboko. W rezultacie patrol przeżyty z ładnym wynikiem.

Do misji za bardzo nie ma się czego doczepić. Jak zbytnio nie przepadam za misjami Finka to tym razem chłop "odrobił lekcję na piątkę". Takie misje można pływać.

Co prawda sOnar (serwer2) się skarżył że go wypingowali na 220 - być może miał pecha i trafił na Elite ... byłby to niezły niefart. Poza tym - jestem zadowolony. Widać że nie wolno szarżować, bo zerwać się gdy Cię wypingują jest już ciężko.

:piwko:

Cargo trafiony - kilka sekund i zejdzie w głębiny.

Co to kurna ma być???

Finek, to MUSI zostać poprawione w kolejnym wydaniu moda.

I tabelki:

Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 11 Grudzień 2009, 23:51, w całości zmieniany 3 razy  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#2  Wysłany: 12 Grudzień 2009, 09:47   

Brak zachmurzenia robi cuda :D

Ciesze się, że misja się podobała

Popołudniem zrobię tabele
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#3  Wysłany: 12 Grudzień 2009, 09:57   

Ale niemieckie radary to szajs. W tym samym momencie radar melduje kontakt na 350 ogleglosc 4.5k, nawigator na mostku melduje kontakt wzrokowy, a blady ze strachu kapitan widzi odkosy szarzuacego DD'ka. Alllllaaaarmmmm.....

Hahaha, musialem sie chyba 10 minut tlumaczyc Andrev, ze to nie jego T3 zatonal.

1.JPG
Bum bam bim trabam
Plik ściągnięto 4606 raz(y) 13.37 KB

Screenshot_23.jpg
Maly woz?, duzy woz?, o kurcze DD'ek :D
Plik ściągnięto 124 raz(y) 15.87 KB

Screenshot_27.jpg
Fajeczka ;)
Plik ściągnięto 124 raz(y) 116.76 KB

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi