Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Pytanie dotyczylo oprogramowania tworzacego taki efekt - czy jest to plugin do jakiegos innego programu czy osobny program? (znowu zgaduje co Finek mial na mysli... ale teraz mam chociaz usprawiedliwienie bo mnie to tez interesuje! )
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#5 Wysłany: 22 Styczeń 2010, 06:47
A, zatem pytasz po prostu "w jakim programie mam ten filtr?"
Darmowy Paint.NET - filtr wbudowany już w program.
Przekonuję się powoli do tego programu. Co prawda podstawowe rzeczy robię w klasycznym paint'cie (jest bardziej wygodny) to niestety do dalszej obróbki używam już jego następcy.
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#6 Wysłany: 22 Styczeń 2010, 15:32
Jeśli chodzi o zabawę grafiką, to zdecydowanie polecam darmowego GIMP a. Ma ogrom opcji, a użytkownik przeciętny dość szybko się uczy wykorzystywać większość z nich.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#7 Wysłany: 22 Styczeń 2010, 15:49
Używam zarówno GIMPa jaki i PaintNET-a. Zdecydowanie jednak częściej korzystam z tego drugiego. Ma oczywiście mniej opcji, ale do moich zastosowań jest wystarczający i zdecydowanie prostszy.
GIMP jest świetną darmową alternatywą dla komercyjnego Photoshopa.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#8 Wysłany: 22 Styczeń 2010, 16:51
Storm, może i GIMP ma więcej możliwości ale jest zakręcony jak ruski termos. Jeśli ktoś korzysta sporadycznie z edycji grafiki (tak jak ja) i brakuje mu "kilku" opcji w klasycznym MS-Paitcie to zdecydowanie polecam Paint.NET, który jest o wiele wiele bardziej intuicyjny.
Ot-co.
Co oczywiście nie znaczy że GIMP jest do niczego albo że jest mało przydatny. Wręcz odwrotnie. Miałem okazję go potestować, ale niestety jego funkcjonalność to najsłabszy punkt tego znakomitego skąd nikąd programu.
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 22 Styczeń 2010, 16:54, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#9 Wysłany: 22 Styczeń 2010, 17:07
PL_Andrev napisał/a:
Storm, może i GIMP ma więcej możliwości ale jest zakręcony jak ruski termos. Jeśli ktoś korzysta sporadycznie z edycji grafiki (tak jak ja) i brakuje mu "kilku" opcji w klasycznym MS-Paitcie to zdecydowanie polecam Paint.NET, który jest o wiele wiele bardziej intuicyjny.
Ot-co.
Co oczywiście nie znaczy że GIMP jest do niczego albo że jest mało przydatny. Wręcz odwrotnie. Miałem okazję go potestować, ale niestety jego funkcjonalność to najsłabszy punkt tego znakomitego skąd nikąd programu.
No i masz rację, wszystko zależy od potrzeb użytkownika. Mi potrzeba trochę bardziej zaawansowanych narzędzi, gdy np. potrzebuję zrobić/edytować jakieś tekstury do SH czy do Stalkera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum