Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Nie wiem czy to kwestia któregoś moda z tych zainstalowanych u mnie ,czy jakiś bug ale odległość mierzona stadimetrem jest zawsze mniejsza niż sugeruje to pomiar linijką.Mierzyłem to na roznych okrętach i raczej je dobrze identyfikowalem (przy dobrej pogodzie).Zawsze to samo,a różnice są spore bo przy prawdopodobnej odległości 2500m rozbieżnosci są około 200-300m.Ma ktoś podobne problemy i ewentualne rady?
[ Dodano: 22 Marzec 2010, 19:57 ]
Dodam jeszcze ze pomiary zaczynają sie zgadzać gdy mierząc stadimetrem gdy odbicie(gorny widok) okrętu opuszcze poniżej flagi pierwowzoru(sorry za słownictwo)
Nie wiem jak to jest z przybliżeniem. Bo standardowo jest chyba x1 i x4 a po jakimś modzie jest tak jak historycznie x1,5 i x6. Albo jest błąd w jednostkach - zła wysokość masztów.
Imię: Paweł Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 294 Skąd: Rzeszów
#5 Wysłany: 23 Marzec 2010, 17:03
SH5 boryka się z tym samym problemem co "czysty" SH4, czyli niedokładnym odwzorowaniem wysokości masztów wrogich jednostek. Przeklada się na błędne odczyty stadimetru i z reguły powoduje niedoszacowanie odległości...
_________________ Kiedy woda pędzi, by wypełnić próżnię, która kiedyś byłą wnętrzem okrętu podwodnego, iskierki życia gasną...
Imię: PaweŁ
#6 Wysłany: 23 Marzec 2010, 18:26
Zatem jak poprawnie zmierzyć odległość,skoro stadimetr jest tak niedokładny?rozumiem że u innych występuje ten sam problem,więc może macie jakieś rozwiązanie?
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#7 Wysłany: 23 Marzec 2010, 18:45
Ja mierzę do komina, a nie do masztu. W miarę mi się potem sprawdza czas uderzenia torpedy.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum