Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Operacja "Paukenschlag"
Data 1942.02.13 godzina 16:30
U-booty VIIC z 1941 lub IXC
załoga : zawodowcy
czas misji : 2h / 8 graczy
#Odprawa
Jesteście dowódcami okrętów biorących udział w operacji "Paukenschlag" .Od chwili wypowiedzenia wojny Stanom Zjednoczonym, Amerykanie wysyłają konwoje z wszelkim sprzętem wojennym do Anglii. U-123 wykrył i śledzi konwój który wyplynął z Norfolk i zmierza w kierunku wysp Brytyjskich - jest więc okazja by zadać im dotkliwy cios.
#Rozkazy
Zająć pozycję na trasie konwoju i zadać jak największe straty.
Jak wynika z raportu ponieśliśmy klęskę
Nie spodziewałem się aż tak ciężkich strat po naszej stronie,jednak okazało się inaczej....mimo że częściowo zniszczyliśmy ten konwój to straciliśmy kwiat naszej Kriegsmarine.
Pogoda dopisała,kojący zachód słońca płynę na kontakt z konwojem,wróg nie kazał nam długo czekać i już wyłonił się na horyzoncie.Niestety ktoś z nas był nieostrożny i ściągnął na siebie i być może nie tylko większą część eskorty która zaalarmowana natychmiast rozpoczęła poszukiwania i atak bombami głębinowymi.Skupiłem się na podejściu jednak cały czas czujnie obserwowałem sytuację zachowując bezpieczną pozycję do szalejących DD-ków.Wpłynąłem do konwoju pomiędzy pierwsze dwa rzędy i na cel obrałem tankowce pierwszy wybuchł po jednej torpedzie drugi do zejścia potrzebował dwóch i po pięknej eksplozji zatonął,uszkodzony dwoma torpedami pasażer płonąc odpłynął zaliczyłem też pudło do amunicyjnego i chatmana ostatnim celem był troop transport którego udało się zatopić jednym trafieniem.
Chowając peryskop i odpływając w głębiny patrząc na załogę ich twarze wyrażały niedosyt walki i ból po stracie towarzyszy którzy spoczęli na dnie.
Imię: Władysław Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Mar 2010 Posty: 252 Skąd: Warszawa
#2 Wysłany: 26 Marzec 2010, 07:45
Patrol całkiem fajny chociaż eskorta nadwyraz agresywna. Sprawdziło się w moim przypadku powiedzenie, że pazerność nie popłaca.
Na 10 minut przed końcem patrolu będąc już za konwojem i uciekając na znacznej głębokości postanowiłem wyjść na peryskopową i odpalić przeładowane torpedy. Pechowo w tym rejonie polowały trzy niszczyciele. Precyzyjny atak i przecieki nie dały się opanować.
Nauczka na przyszłość - albo grać, albo robić inne rzeczy. Sprawa poruszana w paru raportach przez innych graczy. . Płynąłem na powierzchni, zauważyłem dymy i pod wodę. Ustawiłem okręt na 3w i musiałem odejść od kompa (myślałem że wrócę zanim eskorta dopłynie do mnie). Wracam, a tu pozamiatane. KIA. Oglądałem potem wyczyny kapitanów na obserwatorze i się bo naprawdę fajny patrolik wyszedł Wolfixowi Nie jest hardcorowy ale trzeba być cicho i uważać co się robi i kiedy (i kto to pisze?)
Tak sobie wklepuję te raporty w 2 wzory i patrzę, gdzie są największe różnice. I największa różnica to Szylol. Dawniej, gdy liczył się tylko tonaż z przeżytych patroli, Szylol zajmowałby ostatnie miejsca. Tutaj jest dość wysoko, za 3 patrole... Bo Szylol osiąga świetne wyniki...
Tylko z przeżywalnością gorzej. Szylol, możesz mi powiedzieć, jak to jest, że topisz dużo statków, a potem giniesz? Może lepiej czasami odpuścić ostatniemu, a wrócić żywym? Bo szczerze powiedziawszy, jakbyś czasami odpuścił, to twój wynik byłby znacznie lepszy...
Mógłbyś mi wyjaśnić tą wielką zagadkę?
Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed
#5 Wysłany: 29 Marzec 2010, 15:30
A jakoś tak za bardzo liczy się dla mnie tonaż, niż przeżywalność.
_________________ http://www.youtube.com/user/jajcarzek
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum