Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie
#1 Wysłany: 3 Luty 2010, 14:20 Achtung Spitfire + Over the Reich
Tak sobie pozwolilem wspomniec o tych grach tutaj, to bardzo niszowe typy gier, po prostu przeniesione na komputery planszówki o walkach lotniczych.
Przez ładne pare lat liczyłem na to że zostanie wydana tez trzecia część: Whistling Death gdzie jest teatr wojny na Pacyfiku, ale ostatecznie nie znalazł sie widac chętny wydawca. W wersji papierowej jest w to zapewne zaledwie kilkunastu graczy na świecie. Komputer znacznie ułatwia sprawe w e wszelkich tabelkach i obliczeniach, więc gra się latwo i przyjemnie. Brak niestety modowania tej gry i dodawania jednostek polskich, radzieckich oraz jakichkolwiek innych które autorzy wyprodukowali jako dodatki do wersji papierowej. Może jeszcze kiedys doczekamy sie nowej wersji takich gier zrobionych w taki sposob że da sie to wszystko zaimplementowac co tylko ludzie pragną, na razie pozostaje grac tym co jest, czyli niemcami albo anglikami, francuzami czy amerykanami.
Posiadam obie gry w wersji całopłytowej, trudno je dostać w takiej wersji ale można za darmo ściągac wersje zripowane z portali z abandonware. Jakby ktoś chciał pograć to chętnie sprubuje jak dziala tu tryb pojedynku. Kiedys się z jednym umawiałem ale ostatecznie nam nie wyszło.
Pamiętam ten film. I pamiętam te obie gry.
Z planszówek lotniczych posiadam tylko Piekło na Pacyfiku (choć zaginęła mi mapa i używam "zastępczej" i Kryptonim Lew Morski.
W sumie są prostsze od tego, co oferują te gry komputerowe. W sumie można je porównać z średnim poziomem trudności.
Ostatnio dzięki majamie odkurzyłem te gry komputerowe i już powoli przypominam sobie wszystko. Ah te naloty i obrona przed nimi. Gra jest świetna pod tym względem....
#3 Wysłany: 3 Luty 2010, 15:09
Zazwyczzaj jak zaczynałem kampanię to zanim ja skonczylem zaczynałem inna i ta poprzednia szla w zapomnienie, ale czasem dochodzilem do końca. I tak: kiedys przeszedlem w Over the reich cala kampanie Niemcami, potem próbowalem w Achtung spitfire, ale w czsie bitwy o Anglie podczas jednej wyprawy tylu nakosiłem wrogów że gra sie wywalała i musiałbym zaczynać od nowa, więc zaczałem ale strona brytyjską i to do dzisiaj czasem kontynuuje. Kilka razy przeszedlem kampanie Francuzami, to akurat proste bo jest bardzo krótka, poza tym łatwo wytracic skład i sie przegrywa, to tez koniec. Francuzi maja słabe samoloty w porównaniu z niemcami i tylko przewaga liczebna daje nadzieje zanim się nie wyszkoli asów albo nie unowocześni sprzetu.
#4 Wysłany: 3 Luty 2010, 15:13
Gra ma na dzisiejsze czasy daleko do standardow graficznych, ale sam pomysł jest dla mnie dobry i byłoby miło jakby ktos kiedyś wznowil to w nowszej i rozbudowanej wersji.
Nigdy nie mialem okazji pograc i ocenic tej gry, jakby jakies demo bylo do sciagniecia to moze sie skusze. Kiedys chyba mialem w ręku podelko z wydaniem angielskim w Empiku, ale to ładne pare lat temu było, cena byla dosc wysoka i nie wzialem z braku opinii o tym. Chociaz wydaje mi sie że to co trzymalem nazywało sie "Bombing the reich", czyżby jakas nastepna część?
Ostatnio zmieniony przez majama 4 Luty 2010, 23:49, w całości zmieniany 1 raz
#7 Wysłany: 6 Luty 2010, 14:31
Juz wiem. Były dwie rózne gry, Bombing the Reich i Defending The Reich.
Obie w opisach wydaja sie ciekawe.
Jedna z nich chyba będe mial bo sa dostepne pewne źródła w podziemiach internetu, drugiej nie znalazłem śledu, ale ze zdjęc wnioskuje że sa podobne. Jak to kieds zobacze to moge podzielić sie opinią i może bedzie warto skusic sie na oryginał za 40 dolarów.
Tymczasem pogrywam w bardzo mało skomplikowane Achtung Spitfire. Po zwyciestwie Anglikami w bitwie o Anglie wymieniłem samoloty z Hurricane II na typu Whirlwind.
Imię: Archeos
Ulubiona Gra: SH3, S.T.A.L.K.E.R, Civilization Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 31 Maj 2005 Posty: 54 Skąd: Łódź/Warszawa
#8 Wysłany: 4 Marzec 2010, 13:10
A jakże.. Grywałem w Achtung Spitfire..
Była jeszcze identyczna gierka tylko w realiach współczesnych.. Z tego co pamiętam jakiś konflikt bliskowschodni był. F-4 Phantom kontra Su-22 bodajże.. Też trochę siedziałem nad nią.
Tyle że pociski/rakiety/torpedy kierowane zupełnie mnie nie rajcują, więc nie należała do moich ulubionych.
#9 Wysłany: 16 Październik 2010, 13:32
Regularnie co jakis czas przypominam sobie o tej grze i przesuwam swoje samolociki po mapie. Anglia obroniona, samoloty wymienilem eskadrze na Typhoony i chyb agra zbliza si edo konca wtej czesci. Ciekawe czy zadziala przeniesienie dywizjonu i pilotów do czesci drugiej, czyli Over the reich. Powinno dzialac wedlug info z patchy.
Chciałbym znaleśc kogos z kim moge podjac próbe gry przez neta, od wielu lat nikt sie nie trafil. Mozemy nawet na wersji z abondoware sobie puscic jakis pojedynek.
#10 Wysłany: 20 Październik 2010, 19:29
hi hi udalo mi sie z kims polaczyc i testujemy bitwy lotnicze miedzy ludzmi, okazalo sie ze trzeba stawiac serwer bez routera bo jakos z nim nie poszlo
#14 Wysłany: 11 Grudzień 2010, 16:31
Jak mam ochote to gram, mozemy jakis dzien poswiecic na zabawe, powiedz czy masz pelna wersje czy jakas inna. W wersjach z abandonware nie dziala granie w jednej druzynie, na pelnej nie wiem, pewnie tez nie dziala, ale inne poprawki sa wprowadzone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum