POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Achtung Spitfire + Over the Reich
Autor Wiadomość
majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie

#1  Wysłany: 3 Luty 2010, 14:20   Achtung Spitfire + Over the Reich

Tak sobie pozwolilem wspomniec o tych grach tutaj, to bardzo niszowe typy gier, po prostu przeniesione na komputery planszówki o walkach lotniczych.
Przez ładne pare lat liczyłem na to że zostanie wydana tez trzecia część: Whistling Death gdzie jest teatr wojny na Pacyfiku, ale ostatecznie nie znalazł sie widac chętny wydawca. W wersji papierowej jest w to zapewne zaledwie kilkunastu graczy na świecie. Komputer znacznie ułatwia sprawe w e wszelkich tabelkach i obliczeniach, więc gra się latwo i przyjemnie. Brak niestety modowania tej gry i dodawania jednostek polskich, radzieckich oraz jakichkolwiek innych które autorzy wyprodukowali jako dodatki do wersji papierowej. Może jeszcze kiedys doczekamy sie nowej wersji takich gier zrobionych w taki sposob że da sie to wszystko zaimplementowac co tylko ludzie pragną, na razie pozostaje grac tym co jest, czyli niemcami albo anglikami, francuzami czy amerykanami.
Posiadam obie gry w wersji całopłytowej, trudno je dostać w takiej wersji ale można za darmo ściągac wersje zripowane z portali z abandonware. Jakby ktoś chciał pograć to chętnie sprubuje jak dziala tu tryb pojedynku. Kiedys się z jednym umawiałem ale ostatecznie nam nie wyszło.

Jako że jesteśmy w temacie to bardzo fajny urywek z polskim akcentem z bitwy o Anglie polecam zobaczyć:
http://www.youtube.com/wa...feature=related

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#2  Wysłany: 3 Luty 2010, 14:54   

Pamiętam ten film. I pamiętam te obie gry.
Z planszówek lotniczych posiadam tylko Piekło na Pacyfiku (choć zaginęła mi mapa i używam "zastępczej" i Kryptonim Lew Morski.
W sumie są prostsze od tego, co oferują te gry komputerowe. W sumie można je porównać z średnim poziomem trudności.

Ostatnio dzięki majamie odkurzyłem te gry komputerowe i już powoli przypominam sobie wszystko. Ah te naloty i obrona przed nimi. Gra jest świetna pod tym względem....
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#3  Wysłany: 3 Luty 2010, 15:09   

Zazwyczzaj jak zaczynałem kampanię to zanim ja skonczylem zaczynałem inna i ta poprzednia szla w zapomnienie, ale czasem dochodzilem do końca. I tak: kiedys przeszedlem w Over the reich cala kampanie Niemcami, potem próbowalem w Achtung spitfire, ale w czsie bitwy o Anglie podczas jednej wyprawy tylu nakosiłem wrogów że gra sie wywalała i musiałbym zaczynać od nowa, więc zaczałem ale strona brytyjską i to do dzisiaj czasem kontynuuje. Kilka razy przeszedlem kampanie Francuzami, to akurat proste bo jest bardzo krótka, poza tym łatwo wytracic skład i sie przegrywa, to tez koniec. Francuzi maja słabe samoloty w porównaniu z niemcami i tylko przewaga liczebna daje nadzieje zanim się nie wyszkoli asów albo nie unowocześni sprzetu.

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#4  Wysłany: 3 Luty 2010, 15:13   

Gra ma na dzisiejsze czasy daleko do standardow graficznych, ale sam pomysł jest dla mnie dobry i byłoby miło jakby ktos kiedyś wznowil to w nowszej i rozbudowanej wersji.

PL_HUBAL 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#5  Wysłany: 3 Luty 2010, 15:28   

Panowie skoro mowa o takim typie gier, to wypada wspomnieć o tym :)

http://www.hpssims.com/Pa...ch/defreich.htm

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#6  Wysłany: 4 Luty 2010, 23:48   

PL_HUBAL napisał/a:
Panowie skoro mowa o takim typie gier, to wypada wspomnieć o tym :)

http://www.hpssims.com/Pa...ch/defreich.htm

Nigdy nie mialem okazji pograc i ocenic tej gry, jakby jakies demo bylo do sciagniecia to moze sie skusze. Kiedys chyba mialem w ręku podelko z wydaniem angielskim w Empiku, ale to ładne pare lat temu było, cena byla dosc wysoka i nie wzialem z braku opinii o tym. Chociaz wydaje mi sie że to co trzymalem nazywało sie "Bombing the reich", czyżby jakas nastepna część?
Ostatnio zmieniony przez majama 4 Luty 2010, 23:49, w całości zmieniany 1 raz  

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 6 Luty 2010, 14:31   

Juz wiem. Były dwie rózne gry, Bombing the Reich i Defending The Reich.
Obie w opisach wydaja sie ciekawe.
Jedna z nich chyba będe mial bo sa dostepne pewne źródła w podziemiach internetu, drugiej nie znalazłem śledu, ale ze zdjęc wnioskuje że sa podobne. Jak to kieds zobacze to moge podzielić sie opinią i może bedzie warto skusic sie na oryginał za 40 dolarów.

Tymczasem pogrywam w bardzo mało skomplikowane Achtung Spitfire. Po zwyciestwie Anglikami w bitwie o Anglie wymieniłem samoloty z Hurricane II na typu Whirlwind.

Archeos 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Archeos
Ulubiona Gra: SH3, S.T.A.L.K.E.R, Civilization

#8  Wysłany: 4 Marzec 2010, 13:10   

A jakże.. Grywałem w Achtung Spitfire..

Była jeszcze identyczna gierka tylko w realiach współczesnych.. Z tego co pamiętam jakiś konflikt bliskowschodni był. F-4 Phantom kontra Su-22 bodajże.. Też trochę siedziałem nad nią.

Tyle że pociski/rakiety/torpedy kierowane zupełnie mnie nie rajcują, więc nie należała do moich ulubionych.

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 16 Październik 2010, 13:32   

Regularnie co jakis czas przypominam sobie o tej grze i przesuwam swoje samolociki po mapie. Anglia obroniona, samoloty wymienilem eskadrze na Typhoony i chyb agra zbliza si edo konca wtej czesci. Ciekawe czy zadziala przeniesienie dywizjonu i pilotów do czesci drugiej, czyli Over the reich. Powinno dzialac wedlug info z patchy.

Chciałbym znaleśc kogos z kim moge podjac próbe gry przez neta, od wielu lat nikt sie nie trafil. Mozemy nawet na wersji z abondoware sobie puscic jakis pojedynek.

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 20 Październik 2010, 19:29   

hi hi udalo mi sie z kims polaczyc i testujemy bitwy lotnicze miedzy ludzmi, okazalo sie ze trzeba stawiac serwer bez routera bo jakos z nim nie poszlo

tu wersja darmowa ktora tez jako tako dziala dla chcacych sprawdzic:
http://www.cdosabandonwar...php?gameid=1503

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#11  Wysłany: 23 Październik 2010, 04:00   

Opisałem swoja bitwe tutaj:

http://wayofwar.org/showthread.php?t=34580

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 24 Październik 2010, 13:42   

moj opis zostal przesuniety, bo umieścilem nie w tym miejscu co nalezalo, wiec aktualny link:
http://wayofwar.org/showthread.php?t=34596

lipa 

Kraj:
poland

Imię: Cezary

#13  Wysłany: 11 Grudzień 2010, 11:51   

kolego grasz jeszcze w achtunga? To moja ulubiona gra z czasów liceum! Chętnie spróbuję sił przez internet;)

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#14  Wysłany: 11 Grudzień 2010, 16:31   

Jak mam ochote to gram, mozemy jakis dzien poswiecic na zabawe, powiedz czy masz pelna wersje czy jakas inna. W wersjach z abandonware nie dziala granie w jednej druzynie, na pelnej nie wiem, pewnie tez nie dziala, ale inne poprawki sa wprowadzone.

Odpowiedz do tematu