Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 15 Kwiecień 2010, 09:37 SH3 KK - problemy z uruchomieniem
Witam.
Od wczoraj jestem posiadaczem sh3 z Kolekcji Klasyki.
Gra zainstalowała się bez najmniejszych problemów.
Nie raportuje problemów z konfiguracją komputera, wszystko ładnie 'zaptaszkowane" na zielono.
próba odpalenia z ikony na pulpicie wyświetliła mi tylko zajawkę Kolekcji Klasyki (z Piotrem Fronczewskim) po czym radośnie powróciła do pulpitu.
Próbowałem odpalić bezpośrednio z pliku _sh3.exe. Tu częściowy sukces, pokazało się intro Ubi softu, później intro gry i niestety wywaliło komunikat o problemie w ładowaniu dwwin.exe.
Efekt gra nie uruchomiła się.
Ściągnąłem łatkę no-dvd i tu gra uruchamia się prawidłowo, pojawia się menu, zaczynam karierę, wybieram okręt, załogę i ruszam w misje.
Po załadowaniu paska postępu, pokazuje się napis INICJALIZACJA po czym pojawia się kursor gry w prawym, dolnym miejscu ekranu, który następnie zostaje czarny, słychać tylko dźwięki z gry i to wszystko. To samo dzieje się w misjach pojedynczych, treningu.
Raz na moment pojawiło się menu okrętu (oficerowie i panel rozkazów) ale też takie przyciemnione i też po sekundzie znikło.
Próbowałem instalować grę na XP i na Viscie.
Na Viście na laptopie instalacja ok, odpala się z pulpitu ale już niestety nieprawidłowo wyświetla menu gry. Tyle, że tu bym się jeszcze raczej pogodził, bo na laptopie wiadomo, że grafika szału nie robi (aczkolwiek bez problemu przechodzi przez sprawdzanie systemu).
Na XP przeinstalowałem sterowniki karty, przeinstalowałem dx, usunąłem na wszelki wypadek ffdshow i nic nie pomaga.
Próbowałem zarejestrować grę na stronie Cenegi ale nie przyjęło mi klucza podanego na ostatniej stronie instrukcji. Nie ma tam też żadnych poprawek do sh3.
Karta Radeon 9600, kupiona w internetowym sklepie GOL'a.
Na XP się poddałem, ale udało się z Vistą (mam to szczęście że, moja chodzi jak marzenie i nie mam z nią żadnych problemów).
Na Viście, wywaliłem katalog Movies, wywaliłem exe w wersji _sh3.exe, witamina (aczkolwiek nie wiem czy jest potrzebna) i ruszyło ok. Co prawda brak mi filmiku w menu i kursor w menu na okularze peryskopu smuży strasznie ale sama gra działa wyśmienicie w związku z czym przeboleje takie drobne niedogodności .
to trochę dziwne co piszesz. Oryginalna gra z "kolekcji klasyki' i takie problemy???? mam ta sama wersję gry i windę XP i smiga bez problemu. Dziwne jest też to że nie mogłeś jej zarejestrować mi zawsze oryginalne gry sie rejestrują na Cenega.Jedyna różnica to taka że mam kartę graficzną od nvidii (czy aby to napewno "oryginał" ??? : ) kupowałeś w empiku czy na "torrentach" : ) - to oczywiście żart : ) Może masz jakieś stery "nie teges"
_________________ FREIWILLIG ZUR KRIEGSMARINE
Ostatnio zmieniony przez Porter11 16 Kwiecień 2010, 07:01, w całości zmieniany 1 raz
Witam.
Gra jak najbardziej oryginalna. Nie posądzałbym sklepu GOL'a o rozprowadzanie piratów
Zafoliowana, elegancka, nówka sztuka nie śmigana
Rejestracji w Cenedze też nie żałuję bo raczej myślałem, że da mi to dostęp do jakiś uaktualnień (ale z tego co wiem to chyba już nic nie ma nowego do SH3 z oficjalnych patchy).
A ściągnie gry, która kosztuje 16 zł to raczej jakieś totalne nieporozumienie, pomijając już samą kwestię piractwa, to pewnie za energię bym zapłacił więcej
Co do mojego problemu to z tego co wyczytałem, szukając rozwiązania, to wielu ludzi miało problem z uruchomieniem. Identyczny jak mój, rozwiązywał nawet ktoś rok temu (tyle, że na Viście). Problem co prawda udało się pokonać ale niestety nie podzielił się publicznie na forum.
Zresztą to nie jest przypadłość samej serii KK. Na forum Ubi ludzie mieli podobne problemy. Musi to leżeć gdzieś po stronie systemu.
W każdym bądź razie u mnie nie zadziałało usuwanie intra, odinstalowywanie kodeków, zmiana odświeżania na 75Hz itp. Sterowniki też wykluczam raczej, bo próbowałem na różnych.
Konieczność aplikacji witaminy też mnie zaskoczyła, ale prędzej wiąże to też z zabagnieniem systemu (działa sobie już Xp ładnych kilka lat to i w rejestrze się pewnie nieporządek zrobił) tym bardziej że na Viscie tego problemu nie było
Zadowoliło mnie odpalenie na Viście (laptop mam silniejszy od stacjonarnego) i tak będę grał
Imię: Krzysztof
#8 Wysłany: 1 Maj 2010, 21:33
Miałem ten sam problem na laptopie z systemem Vista. Gra wczytywała się z nieczytelnym MENU. Odpowiedzi szukałem na necie po forach i w końcu gdzieś wyczytałem.
Dajesz właściwości i uruchom zgodnie z systemem XP SP2 i.... Uwaga! wchodzisz do folderu SH3/Data/Movies i usuwasz intro oraz inne video. Odpalasz grę i menu robi się czytelne.
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#9 Wysłany: 24 Maj 2010, 00:21
ermar napisał/a:
Witam.
Gra jak najbardziej oryginalna. Nie posądzałbym sklepu GOL'a o rozprowadzanie piratów
Zafoliowana, elegancka, nówka sztuka nie śmigana
Rejestracji w Cenedze też nie żałuję bo raczej myślałem, że da mi to dostęp do jakiś uaktualnień (ale z tego co wiem to chyba już nic nie ma nowego do SH3 z oficjalnych patchy).
A ściągnie gry, która kosztuje 16 zł to raczej jakieś totalne nieporozumienie, pomijając już samą kwestię piractwa, to pewnie za energię bym zapłacił więcej
Co do mojego problemu to z tego co wyczytałem, szukając rozwiązania, to wielu ludzi miało problem z uruchomieniem. Identyczny jak mój, rozwiązywał nawet ktoś rok temu (tyle, że na Viście). Problem co prawda udało się pokonać ale niestety nie podzielił się publicznie na forum.
Zresztą to nie jest przypadłość samej serii KK. Na forum Ubi ludzie mieli podobne problemy. Musi to leżeć gdzieś po stronie systemu.
W każdym bądź razie u mnie nie zadziałało usuwanie intra, odinstalowywanie kodeków, zmiana odświeżania na 75Hz itp. Sterowniki też wykluczam raczej, bo próbowałem na różnych.
Konieczność aplikacji witaminy też mnie zaskoczyła, ale prędzej wiąże to też z zabagnieniem systemu (działa sobie już Xp ładnych kilka lat to i w rejestrze się pewnie nieporządek zrobił) tym bardziej że na Viscie tego problemu nie było
Zadowoliło mnie odpalenie na Viście (laptop mam silniejszy od stacjonarnego) i tak będę grał
pozdrawiam
ermar
A zobacz jakie masz kodeki poinstalowane. Może to być problem. Np. ffdshow odpala się z intrem co sabotuje grę. Spróbuj reinstalację różnych kodeków lub wyłącz uruchamianie ffdshow dla SH3 exe i _SH3.exe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum