Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Operacja 'Żelazna Kurtyna'
1942.01.01 godzina 16:30
U-booty: VIIC z 1941 / graczy: 8
Załoga: zawodowcy
Czas gry: 2 godziny
#Odprawa
Anglicy stosują sprytne fortele celem uniknięcia naszych 'wilczych stad'. Nie dość, że konwoje są silnie eskortowane - to teraz kierowane są one do północnych portów Anglii gdzie nasz zasięg działania jest mocno ograniczony
#Zadania
Zaatakuj konwój i zadaj mu najcięższe straty po czym wracaj do bazy
Zebrało się nas sporo osób, a więc postawiono 2 serwery. Pogoda i widoczność bardzo dobra. Po mojej załodze, a zwłaszcza nawigatorze widać było, że to patrol noworoczny. Kompletnie nie radził sobie z ustaleniem kursu na konwój. W końcu go znaleźliśmy i zaczęło się polowanie. Przy celowaniu do Chathama w koło dochodziły odgłosy eksplozji bomb głębinowych. Przy topieniu T2 straciłem peryskop bojowy. Eskorta prawie cały czas kręciła się w pobliżu. Raz nawet na chwilę udało się im złapać namiar na mnie ale go zgubili.
Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed
#2 Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 09:03
Mi się zupełnie nie podobał tan patrol. Konwój dziwacznie zygzakował, czasami nie wiedziałem gdzie płynie, raz nawet C3 do którego celowałem zatoczył koło pod koniec jescze fajnie mi się troop transport ustawił, ale te torpedy chyba w chinach robione bo albo się odbijały, albo przedwcześnie wybuchały .
_________________ http://www.youtube.com/user/jajcarzek
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#4 Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 11:17
to ze konwoj dziwacznie plywal to prawda, kazdy statek plynal w inna strone, zaatakowalem t2 2 torpedami jedna trafilo 2 pudlo, kolejne 2 z t2 i pudlo bo skrecil w wogole inna strone potem torpeda przeladowana i fire i znowu pidlo, zalamany moimi wynikami wyszedlem z serwera
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#5 Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 11:30
Szymon, Adam, a co Wy myślicie, że statki będą prosto na rzeź szły ? Jak barany ? Ktoś musiał zatopić lidera konwoju i frachte zaczęły szaleć. Po takim zdarzeniu, każdy statek należy osobno mierzyć i nie polegać na poprzednich parametrach. Podpływać jak najbliżej, by ograniczyć błąd pomiaru. Walić magnetykami pod kil od 1 do 1,5m, by rybki nie odbijały się.
Poza tym przeczytajcie sobie mojego posta w tym temacie:
Chaos w konwoju
w rzeczywistości w konwoju po ataku często zaczynał panować chaos.
Więcej cierpliwości, to nie jest shooter .
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed
#6 Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 11:45
Mi się wydaje że to po części moja wina, po części torped, oraz mojego sprzętu, bo gdy przed moim celem przepływał jakiś niszczyciel to była śśśśśścccciiiinnnnaaaa i zebrać dane przy takiej ścinie to cud.
_________________ http://www.youtube.com/user/jajcarzek
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
Imię: Stasiek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 432 Skąd: Polska
#7 Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 14:26
Hunter_Silent13 napisał/a:
to ze konwoj dziwacznie plywal to prawda, kazdy statek plynal w inna strone, zaatakowalem t2 2 torpedami jedna trafilo 2 pudlo, kolejne 2 z t2 i pudlo bo skrecil w wogole inna strone potem torpeda przeladowana i fire i znowu pidlo,
Jacek już Wam napisał więc dodam krótko o siebie też miałem pudła i upolowałem tylko jeden cel mimo iż spokojnie można było natopić 40 k i więcej tonażu ale nie o to tu idzie.Misja jest świetna i trzeba wykazać trochę umiejętności i cierpliwości,owszem każdy chce potopić i wywieźć z patrolu dobry wynik ale głównie chyba płyniemy dla dobrej zabawy a przy okazji mamy ciekawe wrażenia jak pogania nas eskorta
Cytat:
zalamany moimi wynikami wyszedlem z serwera
Teraz zadaj sobie pytanie czy to jest w porządku wobec pozostałych graczy.
Zatopiłem tylko jedną jednostkę zaliczyłem parę pudeł i jeszcze do końca musiałem kombinować jak się nie dać eskorcie .Jak by to było gdybym wkurzony na wszystko wyszedł sobie z gry bo to czy tamto........mimo wszystko mogłeś zostać i zachować SURW tonaż się liczy lecz trzeba przeżyć ,co ci po nim jak masz KIA
Ostatnio zmieniony przez PL_Renegat 27 Kwiecień 2010, 14:36, w całości zmieniany 2 razy
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#8 Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 14:44
tak tylko jak zobaczylem ze nic nie trafilem to wszyscy maja super wyniki dzieki mnie bo szedlem na peryskopowej z predkosc full na przod i cala, dokladnie cala eskorta plywala obok mnie jak bys zauwazyl ze eskorta zebrala sie w jednym miejscu.
Tam gdzie bylo pelno dd tam bylem i ja ale znudzilo mi sie uciekanie i wyszedlem z serwa.
AAaaaa, dlaczego zaden dd mimo ze 40 atakow nic mi nie zrobil a integralnosc mialem jeszcze 97%, to troche malo realistyczne nieprawdaż
Imię: Piotrek
#9 Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 14:53
Patrolik fajny, osłuchuję okolicę i mam 1 samotny kontakt, dopływam do niego na wynurzeniu i strzelam z odległości 500m Pada parowiec po 4 torpach (1 pudło), szkoda że nie można było użyć działa.
Następnie trzeba było jakoś dopłynąć do konwoju, w miarę zbliżania się od jego lewej strony, zauważyłem że eskorta kręci się w jednym miejscu. Chyba kogoś męczą, sam w bezpiecznym miejscu (ale słabym ustawieniu) udaje mi się upolować c2 który dostaje jedną torpę i fajnie wybucha, wszystko inne poszło w troop transport ale same pudła
Co ciekawsze, raz zostaje staranowany przez dd, obrzucony 2 razy bombami, po czym dano sobie spokój ze mną Po patrolu zostały mi 2 torpy w zewn. ładowniach
parę fotek
c2 który dostał tylko 1 torpę a mimo to zatonął
jakiś parowiec który dostał od kogoś, na prawo od niego c2 który też dostał (ale ode mnie)
Nity które wystają przy 120m
tak tylko jak zobaczylem ze nic nie trafilem to wszyscy maja super wyniki dzieki mnie bo szedlem na peryskopowej z predkosc full na przod i cala, dokladnie cala eskorta plywala obok mnie jak bys zauwazyl ze eskorta zebrala sie w jednym miejscu.
Tam gdzie bylo pelno dd tam bylem i ja ale znudzilo mi sie uciekanie i wyszedlem z serwa.
Wiesz co, niektórzy osiągali super wyniki za nim ty zacząłeś z nami pływać. A z drugiej strony sam sobie jesteś winien. Skoro uparcie śćiągasz na siebie eskortę.
PS. Przeczytaj sobie swój post jeszcze raz. Sam nie jestem ideałem jeśli chodzi o język polski ale na miłość boską, czytaj swoje posty przed naciśnięciem przycisku wyślij.
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#11 Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 15:14
Hunter_Silent13 napisał/a:
AAaaaa, dlaczego zaden dd mimo ze 40 atakow nic mi nie zrobil a integralnosc mialem jeszcze 97%, to troche malo realistyczne nieprawdaż
Wszyscy mają dobre wyniki dzięki swoim decyzjom, umiejętnościom i szczęściu, nie dzięki Tobie . Masz odpowiedź już dlaczego nic nie zatopiłeś:
1) Szedłeś pełną prędkośćią - w takich warunkach nie zmierzysz prędkości
2) Miałeś nad sobą eskortę, którą musiałeś unikać - jeszcze gorzej jest mierzyć.
Dlaczego Cię nie zatopili ?? Miałeś szczęście ?? Poczekałbyś chwilę, akumulatory wyładowałyby się i .... koniec.
Wyjścia z gry z nerwów, bo nie trafiam - to dzieciniada. Szkoda czasu na grę , która wzbudza tylko nerwy - gramy dla przyjemności. Poza tym jesteś częścią stada i nawet przez to że odciągasz eskortę, to inni mogą zadać duże straty. A mało to razy ja, albo Harpe, albo klucznik Marco ściągał na siebie eskortę, by pozostali zadali poważne straty ??
@ Iroks - świetne zdjęcia, jak je edytowałeś ?????
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 27 Kwiecień 2010, 15:16, w całości zmieniany 1 raz
#12 Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 15:42
kto ci powiedzial ze chcialem zatopic,ja sam nic nie zatopilem to wam chialem ulatwic robore sciagajac na siebie eskorte
Skad wy sobie takie bajki dorobiliscie ze nie zrobilem tego specjalnie
To ze wy sami sobie umiecie zatopic statek to ja wiem tylko ze ja wam to troszeczke ulatwilem.
To ze napisalem ze wszyscy maja super wyniki dzieki mnie to nie oto mi chodzilo, źle to sformulowalem
#13 Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 16:02
Cytat:
kto ci powiedzial ze chcialem zatopic,ja sam nic nie zatopilem to wam chialem ulatwic robore sciagajac na siebie eskorte
Skad wy sobie takie bajki dorobiliscie ze nie zrobilem tego specjalnie
To ze wy sami sobie umiecie zatopic statek to ja wiem tylko ze ja wam to troszeczke ulatwilem.
To ze napisalem ze wszyscy maja super wyniki dzieki mnie to nie oto mi chodzilo, źle to sformulowalem
Nie pomagasz nikomu ściągając eskortę, wprost przeciwnie przeszkadzasz takim zachowaniem. Większości z nas zależy na cichym podejściu, zaatakowaniu i pewnej ucieczce. Jeżeli zaalarmujesz eskortę, zaczyna ona aktywnie szukać, czyli pingować. Mało tego - tworzy się wokół Ciebie chmara DDeków, krążących w kupie niedaleko siebie i jak ktoś jest w pobliżu to ma po prostu przechlapane - już sobie nie pogra. Bo BARDZO cięzko jest je ominąć i wejść do konwoju.
#14 Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 16:06
domyślnie skriny słabo wyglądają, muszę bawić się poziomem kolorów, natężenia i inne takie pierdoły
robię to w photoshopie 5.0 wiem strasznie stare ale do tego czego używam styka mi zupełnie
Imię: Stasiek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 432 Skąd: Polska
#15 Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 16:18
Spokojnie bez zbędnych emocji każdy gra jak mu się podoba i jak ma ochotę to indywidualna sprawa każdego z nas.
Jednak
Cytat:
Hunter_Silent13
PostWysłany: Dzisiaj 15:42 Temat postu:
i przy okazji na wszystkich którzy płyneli obok ciebie
Cytat:
tego bym nie powiedział zaalarmowałeś eskortę i ciche podejście do konwoju diabli wzięli ,a konwój rozpoczął jazdę na maxa.
Hunter_Silent13 to tylko gra i zabawa więc nie złość się na wszystko i wszystkich podejdź do tego na luzie nikt nie ma tu do nikogo żadnych pretensji tylko rozmawiamy i analizujemy to wszystko jeśli czujesz się urażony przepraszam nie miałem takiego zamiaru.
Ostatnio zmieniony przez PL_Renegat 27 Kwiecień 2010, 16:22, w całości zmieniany 1 raz
#16 Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 16:31
to co miałem według ciebie zrobić jak przez ostatnie chyba 4-5 patroli NIC nie trafiłem i ginąłem po ok 30 min ?
gramy i się bawimy, a z każdym patrolem jest coraz lepiej bo jesteśmy ludźmi, a ludzie uczą się z czasem danej czynności.
Skoro lubisz ściągać eskortę, może pobaw się z nią i spróbuj ją topić, tak jak Von Harpe, który przeważnie odciąga część eskorty i się z nią bawi
#17 Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 17:27
pierwszy zaalarmowal eskorte davlol dajac sobie KIA
jezeli komus przeszkodzilem to sorka
#18 Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 21:48
Wyniki rankingu po 95 patrolach:
Imię: Władysław Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Mar 2010 Posty: 252 Skąd: Warszawa
#19 Wysłany: 29 Kwiecień 2010, 07:57
PL_Hunter_Silent - nie wiem czego oczekujesz, że od razu będziesz miał wyniki jak starzy wyjadacze?
Jak na początek masz lepszy wynik od mojego. Ja przez pierwsze 14 patroli częściej miałem KIA niż SURV a topiłem też niewiele. Nie ma co się denerwować bo najważniejsze jest doświadczenie którego nabiera się z czasem.
Na naszym serwerze PL_Cmd_Jacek topił statki do których się przymierzałem bo jest "niestety" lepszy i szybszy ode mnie. Gdybym się tym miał przejmować to nie było by przyjemności z pływania.
_________________ w_wilk
Ostatnio zmieniony przez PL_w_wilk 29 Kwiecień 2010, 08:10, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum