Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 28 Lipiec 2010, 01:34 Dane o czujnikach
Skąd można wydłubać dane o parametrach działania hydrolokatorów i sonarów? Jakie są ich możliwości, wady, jakie są na jakich okrętach umieszczane i jak to się zmieniało w czasie wojny? (Tudzież, czy np. w UTW czujniki są zmodyfikowane)
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#2 Wysłany: 28 Lipiec 2010, 08:11 Re: Dane o czujnikach
Cygnus napisał/a:
Skąd można wydłubać dane o parametrach działania hydrolokatorów i sonarów? Jakie są ich możliwości, wady, jakie są na jakich okrętach umieszczane i jak to się zmieniało w czasie wojny? (Tudzież, czy np. w UTW czujniki są zmodyfikowane)
Oczywiście wiesz, że gra to jedno a rzeczywistość to drugie?
Niemniej w danych jednostki (pliki .sns) można zobaczyć co ma.
Ale co rozumiesz przez możliwości? Wpływa na to hałas U-Boota, prędkość celu i okrętu, stan morza, alarm załogi, wyszkolenie załogi, itd.
Nie ma nigdzie informacji, że wykrywa na 2km. Jak będziesz robił hałas jak zespół metalowy, a cel będzie stał na spokojnym morzu, to i z większej odległości cię wykryje.
Wady? Zawsze takie same. Ślepe kąty i zagłuszanie przez własny okręt i morze.
Bo co rozumiesz przez wadę?
Oczywiście wiesz, że gra to jedno a rzeczywistość to drugie?
yyy... wkręcasz mnie, tak?
@CMDR Blue: Możliwości/wady - np. z jakiego kierunku skutecznie wykrywa a z jakiego nie; na ile metrów w przód a ile w głąb, itp. W SH5 są takie śmieszne pokemony rysowane, trochę to za łatwe i mało klimatyczne - ale w sumie wiedzieć by warto np. jak słabnie zasięg wraz z głębokością, jak na niego wpływa termoklina, a jak prędkość własna okrętu z czujnikiem?
Pewnie liczbowo to prosto jest gdzieś opisane... ;D
Cytat:
w danych jednostki (pliki .sns) można zobaczyć co ma
O właśnie - dzięki! to już jest jakiś ślad:
[Sensor 4]
NodeName=H01
LinkName=Type128P
StartDate=19420601
EndDate=19451231
Widać jaki sensor i w jakim okresie, czasem zamiast Type jest null. 'H' to pewnie hydrofon. Teraz trzeba znaleźć, gdzie Type128P jest opisany. Szukałem, szukałem - ale nie znalazłem. Dobrze schowali pewnie?
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#5 Wysłany: 29 Lipiec 2010, 00:04
Jest taki plik AI_Sensors.dat i tam są zakodowane wszelkie informacje.
Dla tego typu wygląda to tak:
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum