POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol 21 serwer(2)
Autor Wiadomość
PL_Cobra 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Sylwek

#1  Wysłany: 24 Październik 2010, 00:34   Patrol 21 serwer(2)

Godzina losowania: 20:00
Start serwera: , godz: 20:11

Cytat:
Skowyt Africa Corps

1942.08.01 / 3:30
u-booty: IXC z 1942
załoga: weterani / 6 graczy

#ODPRAWA

Konwój pełen wojennego materiału zbliża się do Waszych sideł. Śledzą go dwa ubooty. Jeśli dopłynie do Afryki - Africa Corps będzie zgubiona!

#ZADANIA

Zaatakuj konwój i uciekaj w głębiny...

W.A.R.D.C_sOnar
www.wardc.dbv.pl

W patrolu udział wzięli:

PL_Mirko - SURV
Arrow Tanker "Tanker 09#4" - 8 508
Tanker T3 "Large Tanker#2" - 11 825
Fleet Auxilary Ammunition "Fleet Auxilary Ammunition#1" - 7 367
Fleet Auxilary Ammunition "Fleet Auxilary Ammunition#2" - 7 365
Fleet Auxilary Ammunition "Fleet Auxilary Ammunition#3" - 7 366
---------------------------------------------------
Razem: 42 431 BRT

PL_danio25 - DISC KIA liczony (rozłączony po godzinie gry (awaria zasilania))

PL_janko175 - DISC KIA nieliczony (kłopoty z inicjalizacją gry online (dwukrotna pruba))

PL_Cobra - SURV

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Stan morza 8 lekka mgła - bliskość nadchodzącego świtu - i szum śrub nadpływającego z zachodu konwoju.

Wypływam na powierzchnię i kieruję się w stronę konwoju.
Po 15 min decyduję się na ponowne zanurzenie i podejście w środek konwoju z zamiarem jego zaatakowania będąc już w jego środku.
Kiedy odgłosy śrub dochodzą mnie o 90 stopni z lewej i prawej decyduję się na peryskopową z zamiarem wizualnej oceny sytuacji i ewentualnego ataku- co skutkuje na 16m spacerem DD po moim grzbiecie - musiało to przebudzić załogę DD , który wyrażnie zaczoł robić nawrót na moją pozycję - miałem bardzo mało czasu na określenie celów i posłanie cygar - po czym na całej szybkości zacząłem się zanurzać zmieniając kurs to w lewo i prawo gubiąc prześladowców , których w pewnym momencie było nawet trzech!!!

W miedzyczasie opuszcza nas jeden z ,,kammerade,, mając awarię zasilania na kompie - zostaliśmy z Mirko sami .
W kanonadzie wybuchów bomb głębinowych nie słyszałem nawet trafień kolegi.
Usłyszałem za to samotnego mercha wolno mielącego wodę - tymczasem trzon konwoju wraz z obstawą oddalał się na nie osiągalną dla torped odległość - postanowiłem dobić pozostawioną ,,ranną sierotkę,, i skierowałem się w jego kierunku.
Musiałem sierotkę gonić na peryskopowej - merch odpływał z małą prędkością, a ja miałem do niego ok 5km. Usłuszałem też szum torped wysłanych w jego kierunku przez Mirko i TRAFIENIE!!!! , ale merch niewzruszony wolno ciągle płynął dalej !!!!
Wysłałem w jego kierunku prezenty wszystkie jakie miałem z braku czasu przed kończącym się czasem patrolu wysłane bez poprawnych danych torpedy nie trafiły a ,,sierotka,, ocalała :)
Poniżej zamieszczę zdjęcie ,,sierotki,,!!

1.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 166.16 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 184.84 KB

Sierotka.jpg
Ocalała ,,sierotka,, - Mirko stwierdził , że trafił ja 3x !!!!!!!!
Plik ściągnięto 15 raz(y) 148.24 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 24 Październik 2010, 11:19, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#2  Wysłany: 24 Październik 2010, 08:30   Re: Patrol 21 serwer(2)

PL_Cobra napisał/a:
PL_Cobra - SURV

Witaj z powrotem na morzu, kapitanie!

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#3  Wysłany: 24 Październik 2010, 11:20   

Poprawiłem godzinę losowania, oraz do "usunąłem/przeniosłem" (do testów) podwójny raport.
Jak mogę prosić, to danio i janko wypowiedzcie się raz jeszcze tutaj (niestety na forum nie mogę doklejać postów :/ )
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 24 Październik 2010, 11:21, w całości zmieniany 1 raz  

janko175 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Janek

#4  Wysłany: 24 Październik 2010, 12:06   

Gratulacje dla Mirko . Ładny tonaż .
U mnie dalszy ciąg kłopotów .
Reinstalacja gry i modów nic nie dała . Przy okazji dziękuje PL_Daritto za pomoc i udostępnienie pliku z modem UTW .
Pozostaje tylko jedna alternatywa . Podobno za rozłanczanie może odpowiadać mój program antywirusowy ESET NOD 32 . Troche to dziwne ,ale tylko to pozostaje .
Dziś go wyłącze i się zobaczy .

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica

#5  Wysłany: 24 Październik 2010, 12:17   

NOD32 w tych ostatnich dwoch nowych wersjach zachowuje sie bardzo kaprysnie, blokuje programy ktore sa na liscie wyjatkow, spowalnia wyswietlanie www, jesli masz monitoring w czasie rzeczywistym ogladanych tresci, ja zawsze NOD-a daje na OFF LINE jak gram w jakiekolwiek gry

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#6  Wysłany: 24 Październik 2010, 13:42   

Jeżeli chodzi o antywirusy:

Używam AVIRA Personal (dostępny za free) - w porównaniu z płatnym ESET ma nieco większą wykrywalność fałszywych alarmów w porównaniu do ESET, ale w końcu program darmowy + za darmo masz aktualizację najnowszej bazy wirusów.

W testach AVG (kiedy jeszcze FREE była klasyfikowana) AVIRA otrzymywała 3 gwiazdki (na 3 możliwe), podobnie jak ESET.

A przy okazji nie powoduje konfliktów z programami, denerwujący jest tylko powiadamiacz o zainstalowaniu nowej bazy wirusów zawierający reklamy (zwykle raz dziennie lub na dwa dni), ale w końcu za dobry antivir za free jestem w stanie przymknąć oko.

PL_Mirko 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Mirek

#7  Wysłany: 24 Październik 2010, 21:52   

Po czterech patrolach szkoleniowych, w których naciskany przez eskortę, zmuszony byłem sprawdzić swoje umiejętności przetrwania, tym razem patrol udany. Baaa, nawet bardzo udany jak dla mnie.

Nareszcie zasiadłem do patrolu wypoczęty. Nie jak zwykle po dwóch kilkunastogodzinnych zmianach z 4-5 godz. przerwą na spanko.
CAŁY DZIEŃ WOLNEGO - NA ŚWIEŻYM POWIETRZU, DOTLENIONY, ZRELAKSOWANY...
Nic dziwnego, że tym razem nie popełniłem zbyt wielu błędów. Nie zapominałem opuszczać peryskopu, nie zapomniałem włączyć cichego biegu, nie przysypiałem w moim ulubionym fotelu ... Pełna koncentracja przez cały patrol ...

Jak zwykle w ostatniej chwili wpadłem na UBI, nie zdążyłem nawet włączyć Vento. Po wejściu na serwer zostałem poproszony o przeniesienie się na drugi, mniej obciążony serwer Cobry. Dzięki chłopaki :)

Po 15 min. rajdu na powierzchni w kierunku konwoju, zanurzenie. Przeszedłem przez linię eskorty niepostrzeżenie. Tym razem to Cobra przejął moje "obowiązki" :)
Dzięki Cobra - na pewno ułatwiłeś mi zadanie. Może kiedyś Ci się odwdzięcze.

Znalazłem się w idealnej pozycji w konwoju. Z mojej prawej, kolumna z dwójką TT - blisko . Przesuwam się bardziej do środka. Lepiej nie mieć zbyt blisko TT, gdy podnosi się peryskop.
Sytuacja komfortowa - jestem pośrodku dwóch kolumn konwoju - kolumn złożonych z jednostek najcenniejszych. Tym razem to ja wybieram ofiary, rozdzielam torpedy.

Przepuszczam C2 - dzisiaj bez żadnych eksperymentów. Wykorzystuję go tylko do wiadomego celu - pomiaru prędkości "metodą Jacka".

SALUT JACKU!!! Nie każdy zdobyłby się na "sprzedanie" tak prostej i skutecznej metody. Ciebie było na to stać!!

Z "szóstki" zatapiam "FleetA", a z "1" odpalam do T3 z mojej lewej i poprawiam z "piątki" .Łyknął" obie i odpłynął na pełnej prędkości. Nie mam torped rufowych - nie dokończę dzieła zniszczenia. A i tak wypłynęło kilka tys l. paliwa - batalion czołgów wroga pozbawiony dostaw paliwa przez tydzień.
Zreszta nie ma czasu - nadchodzi Arrow. "Schodzi" po jednej.

Zanim nadpłynął kolejny T3, mam załadowane 2 torpedy. Obie w celu - T3 tonie. Po przeładowaniu zatapiam drugiego "FleetA" jedną torpedą.

Widać już koniec linii merchów. Trafiam przedostatniego w linii "FleetA". Ale tym razem zonk - nie tonie, tylko zwalnia. Czekam na przeładowanie ostatniej rufowej. Gdy jest już w wyrzutni, podnoszę peryskop, szukam uszkodzonego "FleetA" ....
I popełniam błąd - zamiast przepuścić przechodzącego mercha i dobić "FleetA" - odpalam rufową do CAM Ship'a.
Zamiast jednego zatopionego, mam 2 uszkodzone. I brak nadziei na szybkie przeładowanie torped - wprost na mnie płynie zamykający konwój VW.

CISZA NA OKRĘCIE!!!

Mija kilkunaście długich, pełnych napięcia minut. VW krąży wokoło, słyszę silniki przepływającego okrętu. W końcu jednak odchodzi w stronę konwoju.

Kieruję się w stronę uszkodzonej "pary" merchów, wlokących się solidarnie burta w burtę za konwojem. Ustawiam się za ich rufami. Przy tym manewrze musiałem narobić hałasu, VW wraca. Węszy ... Po kilkunastu minutach okrąża uszkodzone merchy, jakby je chciał zachęcić do większego wysiłku. Wreszcie rezygnuje i odpływa na pełnej prędkości w stronę konwoju.

Po przeładowaniu ostatnich 3 torped, zatapiam "FleetA" jedną, a dwie odpalam do "sierotki". Trafia tylko jedna, a gdzie druga?

Dymy statków konwoju, są już prawie niewidoczne we mgle. Pomysł prosty - wynurzyć się i dobić z działa "sierotkę". Jeszcze tylko spojrzenie przez peryskop w stronę konwoju. Niestety, widać gęstniejący z minuty na minutę dym pojedynczej jednostki. Ten sam VW przypłynął jeszcze raz, aby sprawdzić co się dzieje za konwojem. Strasznie opiekuńczy. No po prostu niańka merchów ...

Podniósł mi znacznie poziom adrenaliny, próbując znaleźć sprawcę całego zamieszania. Ja jednak zdołałem się wycofać na bezpieczną odległość.

I tak drogie dziatki kończy się ta opowieść.
Dobry myśliwy Volkswagen wyrwał ze szponów złego wilka U-412, biedną "sierotkę", ratując ją od niechybnej zguby.

THE END

1.jpg
Uszkodzone merchy, burta w burtę,
Plik ściągnięto 19 raz(y) 53 KB

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#8  Wysłany: 24 Październik 2010, 22:29   

PL_Mirko napisał/a:

Przepuszczam C2 - dzisiaj bez żadnych eksperymentów. Wykorzystuję go tylko do wiadomego celu - pomiaru prędkości "metodą Jacka".

SALUT JACKU!!! Nie każdy zdobyłby się na "sprzedanie" tak prostej i skutecznej metody. Ciebie było na to stać!!

Alez Jacek juz dawno sie znami podzielil ;) . Szczegolnie polecam ponizsza lekture:
http://forum.polishseamen.pl/viewtopic.php?t=5560
http://forum.polishseamen.pl/viewtopic.php?t=5566
http://forum.polishseamen.pl/viewtopic.php?t=5549

PL_Mirko 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Mirek

#9  Wysłany: 25 Październik 2010, 07:58   

Tesu - czytałem wcześniej te wszystkie posty Jacka. Zdarzyło mi się już nie raz korzystać z metod Jacka opisanych w tych tematach.
Najwyraźnie nie zrozumiałeś mnie, albo może to ja niewyraźnie napisałem w tym zdaniu:
Cytat:

Chciałem w ten sposób, tak przy okazji, podziękować Jackowi za udzielenie tak cennych rad. Bo jestem pewien, że niejeden zatrzymałby taką wiedzę tylko dla siebie, nie dzieląc się nią z innymi. A nasz Jacek jest "porzo gościu" :)

danio25 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Daniel
Ulubiona Gra: SH3

#10  Wysłany: 25 Październik 2010, 10:07   

Udało się ładnie po cichu wejść do konwoju ;D nawet dwa trafienia miałem jednak bez rezultatu ;/ no i niestety później mi się komputer wyłączył, a było tak miło ;-) Cieszę się z tego, że w końcu jakoś idzie mi wystrzeliwanie torped ;) teraz trzeba liczyć na pierwszy tonaż.

Po za tym dzięki tesu za linki z tymi pomocami ;-) na bank się sprzyda młodemu podwodniakowi.

PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#11  Wysłany: 25 Październik 2010, 17:11   

dzięki, :piwko:
ściana i tak zawsze swoje wie"

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi