Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
ODPRAWA: Pod koniec 1941r łączny tonaż zatopionych okrętów brytyjskich osiągnął 3,7 mln t, ogółem liczba zatopionych jednostek alianckich wyniosła ponad 3800 jednostek.
Nic więc nie wskazywało na to aby dobra passa przestała sprzyjać U-Bootom
Zostaliście wysłani w północny rejon atlantyku gdzie spodziewane jest przejście konwoju.
Niestety, szybko załamująca się pogoda może skutecznie uniemożliwić atak.
Zadanie: Zatopić jak największą liczbę okrętów wroga i oczekiwać dalszych rozkazów.
PL_Reaven
W patrolu udział wzięli:
ORP Orkan - SURV • Large Cargo - 8 675 • Large Cargo - 8 676 • Large Merchant - 14 152 • Large Merchant - 14 147
---------------------------------------------------
Razem: 45 650 BRT
Dodatkowo kapitan zgłasza zatopienie 2 Large Merchant, ale BdU nie uznaje tych sukcesów.
A szczerze. Niestety misja z dwoma poważnymi błędami:
- odległość od konwoju 26km - strasznie długie podejście
- prędkość konwoju - 3w. - porażka
Jeżeli tylko udało się ominąć eskortę, to trafianie we frachte, było jak rzucanie kamieniami w kaczki z pierwszym stopniem inwalidztwa.
Parę screenów:
DDeki wyskoczyły nagle po 40 minutach gry:
Trafiony Large Cargo:
Tonie "Trup Szip"
Uszkodzona "Strzałka"
Dzięki za grę.
SH3Img@1-5-2011_22.22.19_480.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 94.24 KB
SH3Img@1-5-2011_22.21.59_782.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 49.05 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Gratuluję Wam cierpliwości przy podchodzeniu.
Oglądnąłem mapkę edytorem i przejechałem na singlówce.
Szkoda, przez te błędy wyszła "mapka tonażówka".
PS. Poprawiona do 9w , 9-11km i zmianą miejsca eskorty pokazuje kły.
_________________ Na morzu nic nie dzieje się dwa razy.
Imię: Marcin
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Wrz 2010 Posty: 141 Skąd: Szczecin
#3 Wysłany: 2 Maj 2011, 09:16
Kiedy po 45-ciu min zaczynało być ciekawie, mój "ukochany" dostawca internetu pozbawił mnie go, skutecznie podnosząc mi ciśnienie. Do konwoju rzeczywiście był "kawałek" drogi. A jeśli chodzi o prędkość, to już na hydro dało się słyszeć, że grupa się nie spieszyła. Ale może taki był zamysł autora, żeby przy kiepskiej pogodzie konwój szedł wolno. Może 3 węzły to rzeczywiście trochę zbyt mało.
Cytat:
...trafianie we frachte, było jak rzucanie kamieniami w kaczki z pierwszym stopniem inwalidztwa.
Przyznam się, że ja nieraz i w taką kaczkę mam problemy trafić. Różnie to bywa. A tak na marginesie, wypadałoby podziękować PL_Reaven-owi, że stworzył kilka misji, które weszły do pakietu, bo m.in. dzięki niemu mamy w co grać. Ja np. nie napisałem żadnej, przyznaję nie jest to tak proste jak się na początku wydaje. Trzeba mieć czas, pomysł, przyda się też natchnienie. Trudno stworzyć coś oryginalnego.
Wracając do patrolu, wczoraj straciłem tylko czas i nerwy, a wszystko przez zabranie internetu. Żeby było śmieszniej, dosłownie na minutę.
Rozumię twoje rozczarowanie PL_supertux. Ale jeszcze gorszym jest fakt dwóch odbitych torp, odplywającego po storpedowaniu Large Cargo 8,5 t.ton no i dwóch jednostek niezaliconych Large Marchant 27,2 t.ton (28250 BRT ale zatopionych). Tak że nie byleś sam.
Misja dziecinnie łatwa jak dla gracza z pięcioletnim doświadczeniem, wrecz zanudzająca. Diabelnie długie dopływanie, późniejsze stanie, ładowanie i torpedowanie. Jedynym manewrem taktycznym było oszukanie wrogiej eskorty przybocznej. Pięć minut żywszej gry. A reszta można powiedzieć "kaszka z mleczkiem". I znów cztery kolumny /monotonna przypadłość tych misji rankingowych/?! Ocena jak dla mnie na ten patrol "3+".
Dziękuję za wspólnie spędzony wieczór. Pozdrawiam ORP_Orkan
Imię: Marcin
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Wrz 2010 Posty: 141 Skąd: Szczecin
#5 Wysłany: 2 Maj 2011, 10:39
Cytat:
Rozumię twoje rozczarowanie PL_supertux.
Nie wiem o jakim rozczarowaniu piszesz. Zabranie internetu nazywasz rozczarowaniem ? Można to jedynie nazwać wkr . Nic więcej. A twoją ocenę patrolu, uważam za duży nietakt w stosunku do autora. Masz uwagi do misji, mozna to napisać w inny sposób.
Cytat:
Tak że nie byleś sam.
To już pozostawiam w ogóle bez komentarza.
Cytat:
Diabelnie długie dopływanie, późniejsze stanie, ładowanie i torpedowanie.
W takim razie nie rozumiem po co płynąłeś ? Trzeba było wyjść i się nie męczyć.
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Paź 2010 Posty: 357 Skąd: Sosnowiec
#6 Wysłany: 2 Maj 2011, 10:52
Wszystkie moje misje były tworzone w taki sposób aby we wszelaki możliwy sposob odbiec od pewnego schematu jaki stał się juz nudzący tzn sporo jest misji gdzie zaczynamy 10 km od czoła konwoju, gdzie jednostki płyną 5 w gdzie wszystko dzieje sie tak jak jest napisane w opisie.
Tworząc misje starałem sie od tego odbiec długie podejścia ustawianie ubootów w przeciwnym kierunku do konwoju, czy sprzeczne informacje w opisje misji "Angielskie Paliwo" nie tak dawno zazucono mi ze w misji jest mało tankowców, po prostu za bardzo przyzwyczailiśmy sie do schematów ... wszak wywiad i radiogramy były czesto mylne.
Co do łatwości misji no cóż wymagamy trudnych misji ale pamiętajmy też o nowych mniej doświadczonych kapitanach dla których też potrzebne są takie misje że ćwiczyć podejście spokojne celowanie itp.
_________________ "Najsłabszym pkt najsilniejszych jest ich niepohamowana pewność siebie..."
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#7 Wysłany: 2 Maj 2011, 11:09
na początek i zapraszam do wypełnienia ankiety
PL_Reaven napisał/a:
Wszystkie moje misje były tworzone w taki sposób aby we wszelaki możliwy sposob odbiec od pewnego schematu jaki stał się juz nudzący tzn sporo jest misji gdzie zaczynamy 10 km od czoła konwoju, gdzie jednostki płyną 5 w gdzie wszystko dzieje sie tak jak jest napisane w opisie.
i bardzo dobrze, pomysł jak najbardziej zasadny
Cytat:
Tworząc misje starałem sie od tego odbiec długie podejścia ustawianie ubootów w przeciwnym kierunku do konwoju, czy sprzeczne informacje w opisje misji "Angielskie Paliwo" nie tak dawno zazucono mi ze w misji jest mało tankowców, po prostu za bardzo przyzwyczailiśmy sie do schematów ... wszak wywiad i radiogramy były czesto mylne.
i tak trzymać, sam staram się w ten sposób tworzyć misję
Cytat:
Co do łatwości misji no cóż wymagamy trudnych misji ale pamiętajmy też o nowych mniej doświadczonych kapitanach dla których też potrzebne są takie misje że ćwiczyć podejście spokojne celowanie itp.
też się z tym zgadzam.
Ale:
1) podejście zastosowane w tej misji niczym rózni się, od cytowanych przez Ciebie, jedynie odległością. Fakt można ją przebyć na powierchni, gnając w nieznane (fatalna pogoda) przez 40 minut - wg mnie to trochę za długo. Z drugiejstrony, przyjemnie się wtedy dyskutuje ( Gregory pozdrowienia )
2) To jest misja rankingnowa - nie może byc za łatwa. A tutaj jedyna trudność polegała na minięciu eskorty, potem to już tylko wpakowywanie torped do prawie nieruchomych celów, jak na strzelnicy.
3) Jeśli, tak jak piszesz mają się na tej misji szkolić mniej doświadczeni dowódcy, to powinno się ją rozgrywać samodzielnie, poza rankingiem, ale ... trzeba by było skrócić podejście.
4) Ilość celów, hmmm, moja prywatna opinia, zbyt dużo tonażu - ja preferuję mniejsze konwoje, z mniejszymi statkami i paroma wisienkami, gdzieś w środku, a nie na obrzeżach.
Ale ogólnie, tak jak pisał Supertux, wielkie dzięki za Twój wkład w przygotowanie pakietu. To po naszej stronie (osoby odpowiedzialne za ranking) spoczywał obowiązek przeanalizowania misji i wyłapania błędów, przed rozpoczęciem rankingu.
Nie zrażaj się moimi komentarzami, tylko pisz dalej.
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Paź 2010 Posty: 357 Skąd: Sosnowiec
#9 Wysłany: 2 Maj 2011, 11:39
Dzięki Jacku za słowa uznania, ja od niedawna zainteresowałem sie pisaniem misji i wszystkie porady są mile widziane twoje wypowiedzi napewno wezme sobie do serca przy pisaniu kolejnych pakietów.
_________________ "Najsłabszym pkt najsilniejszych jest ich niepohamowana pewność siebie..."
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#10 Wysłany: 2 Maj 2011, 13:29
PL_Marco napisał/a:
ORP Sęp napisał/a:
Gratuluję Wam cierpliwości przy podchodzeniu.
Oj tam, oj tam, oni są już wprawieni w takich misjach, prawda Jacek ?
Tiaaaaa, nie straszne nam kilometry, nie straszne.
Ale szczytem beznadziei (w innym patrolu) , było przepłynięcie kilkudziesięciu kilometrów i dopadnięcie w ostatnich minutach patrolu konwoju, który
...
stał w miejscu , nieprawdzaż Marco ??
#12 Wysłany: 2 Maj 2011, 14:13
PL_Marco napisał/a:
Tak, tak, ale właśnie wtedy was zahartowało
sOnar [Usunięty] Kommodore
#13 Wysłany: 3 Maj 2011, 15:16
Problem się wyjaśnił. Wgrałem do pakietu starszą wersję misji za co bardzo przepraszam. W nowszej wersji konwój idzie dokładnie 13w. Przepraszam jeszcze raz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum