Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Adrian
#1 Wysłany: 19 Wrzesień 2011, 19:03 Jak skutecznie uciekać?
Witam,jak należy skutecznie uciekać przed eskortą konwoju po ataku?
Zanurzałem się alarmowo na 50m a potem z ciszą na okręcie zszedłem na 200m i dalej wskaźnik ukrycia miałem na czerwono.Próbowałem wystrzelać wabie ale to nic nie dawało.Z ulepszeń mam już Albreich extra czy jakoś tak.
Imię: Stasiek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 432 Skąd: Polska
#2 Wysłany: 19 Wrzesień 2011, 20:04
Cytat:
Zanurzałem się alarmowo na 50m a potem z ciszą na okręcie zszedłem na 200m i dalej wskaźnik ukrycia miałem na czerwono.Próbowałem wystrzelać wabie ale to nic nie dawało.Z ulepszeń mam już Albreich extra czy jakoś tak.
A więc jeśli już wiejesz przed eskortą to na całego zarządzasz zanurzenie alarmowe gdy osiągasz już te 70 metrów nie zmniejszaj prędkości tylko podaj nową głębokość np.180-200 m,schodź w dól na maksymalnej prędkości. Dopiero gdy osiągniesz już głębokość 120-140 m,wycisz się zarządź cichą prędkość i na zegarze ustaw 1w, manewruj nasłuchuj na hydro rób uniki i cały czas schodź na głębię przy odrobinie sprytu lub szczęścia powinno Ci się udać zgubić tropiącą Cię eskortę tyle że im późniejsza data wojny tym jest to trudniejsze.....
Imię: Timo Hallmann Pomógł: 4 razy Wiek: 106 Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 458 Skąd: Berlin
#3 Wysłany: 19 Wrzesień 2011, 20:05
Wiele razy temat wałkowany. Są tzw. dziury wodne w których możesz się "ukryć" jest to warstwa termalna wody w której sygnały z ASDICA się załamują przez co jesteś mniej "zauważalny" wiem ze jest na 22metrach i dalej nie pamiętam i badajże GWX III to ma w sobie ale nie daje reki sobie uciąć oczywiście bomby głębinowe maja również swoje ustawiania i wybuchają na określonej głębokości które są z góry ustawione np 20m i 30m przez co powstaje ci również dziura. Najlepszy sposób według mnie tj. zejście na około 100-170m i manewrowanie na cichej prędkości co 45stopni raz w prawo raz w lewo a kiedy wpadają bomby głębinowe i wybuchają to w tym krótkim czasie dajesz na alles fahrt voraus! czyli maxa do przodu i później spowrotem cicha kiedy skończą wybuchać dodatkowo zmieniaj głębokość mieczy 100 a 170 jeśli jest taka możliwość.
_________________ Nie Unterbrechen Sie den Feind, als Fehler zu begehen
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Paź 2010 Posty: 357 Skąd: Sosnowiec
#6 Wysłany: 20 Wrzesień 2011, 03:34
Ja mam dwa sposoby uciekania przed eskortą (nie licząc rankingu bo to inna bajka) jeśli już mnie namierzą to jak najszybciej i jak najgłębiej na głębokości powyżej 80m zarządzam cisze na okręcie jednak w dalszym ciągu schodze powoli w dół (1w musisz ustawić na zegarze) na głębokości ok 150 m wyrównuje okret i robie ostre zwroty pierwszy 90 stopni odczekuje około minuty dalej nasłuch na hydro i kolejne zwroty, tym razem malutkie o 10-15 stopni zazwyczaj to skutkuje.
Metoda druga bardzo ryzykowna ale w niektórych sytuacjach (zwłaszcza w latach 1939-1942) skuteczna, po wykryciu dość długo wisze na peryskopie kiedy DD jest jakieś 200m odemnie wtedy gwałtowny zwrot o 180 stopni cała naprzód i zanurzenie na 200m, jeśli masz farta uda ci sie trafić w martwe pole za rufą DDka co z kolei da Ci kolejnych kilka sekund na wypracowanie planu ucieczki, ja np po takim ostrym zwrocie zanim jeszcze zaczną mnie pingować (około minuty) zarządzam cisze na okręcie i zatrzymuje sie w miejscu cały czas siedząc na hydro.
PS. Ilu graczy tyle porad bracie
_________________ "Najsłabszym pkt najsilniejszych jest ich niepohamowana pewność siebie..."
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Paź 2010 Posty: 357 Skąd: Sosnowiec
#7 Wysłany: 20 Wrzesień 2011, 03:38
kołcz napisał/a:
sonaru nie ale radaru tak jeśli eskorta ma większy zakres wykrywania:kroliczek:
Ale jeśli puszczasz ping aby sprawdzić głębokośc pod kilem jest to słyszalne dla niszczycieli więc lepiej unikać tej możliwości podobnie jest z wabiami jeśli nie masz wyrobionego refleksu lepiej sobie tą opcje odpuścić bo jak wypuścisz wabia a dalej będziesz podążał tym samym kursem na tej samej głebokości zginiesz bardzo szybko.
_________________ "Najsłabszym pkt najsilniejszych jest ich niepohamowana pewność siebie..."
#10 Wysłany: 20 Wrzesień 2011, 12:27
Dokładnie tak jak napisał kołcz w późniejszych latach wojny najlepiej wogole tego nie wypuszczać.
sOnar [Usunięty] Kommodore
#11 Wysłany: 20 Wrzesień 2011, 12:36 Re: Jak skutecznie uciekać?
AdrianC4 napisał/a:
Witam,jak należy skutecznie uciekać przed eskortą konwoju po ataku?
...a w jakim roku to się dzieje? 1944? Wtedy to wchodzi niezawodny hydrofon eskorty o czułości 0,07 co oznacza że nie zwiejesz choćbyś się rok pocił bo słyszeć wyciszonego będą Cię nawet na 300m . Bug ten jest poprawiony w UTW - KOTA. Możesz śmiało na nim kontynuować karierę...
Ostatnio zmieniony przez sOnar 20 Wrzesień 2011, 12:41, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum