Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 22 Październik 2011, 22:25 Edward Trapp w książkach Briana Callisona
Zacznę od tego, że nie są to książki historyczne, a awanturniczo-przygodowe w historycznym tle.
Kim jest Edward Trapp? Bezpaństwowcem. Osobą, dla której liczy się tylko zysk. I nawet wojna mu w tym nie przeszkodzi.
Jako kapitan parowca Charon zabiera nas i narratora (porucznika rezerwy Rolay Navy Millera) przez morza i oceany na spotkanie... dużej dawki śmiechu i zabawy.
Książki Briana Callisona są napisane z dużą dawką czarnego humoru. Książki są napisane w ciekawy sposób, w miarę logiczne (tak, w miarę.) oraz bardzo rozśmieszający.
Ale nie dla głównych bohaterów. Oni nie szukają zabawy. Miller chce wydostać się z piekła okrętu Trappa, a Trapp... Chce zarobić.
Nie straszny mu przemyt, wykłócanie się z przelatującymi Junkersami, ile są mu winni za szkody, zarzucanie Royal Navy nielegalnego aresztowania okrętu na Malcie, samodzielnego rozbrajania bomby, zostania pierwszym korsarzem Royal Navy, pertraktacje z oficerami Kriegsmarine, próba kradzieży złota zrabowanego przez Afrika Korps, torpedowanie Sd.Kfz. 234/2, ochocze zgłoszenie się do konwoju płynącego do Murmańska, poszukiwania wraku wypełnionego złotem, ani zatapianie okrętów podwodnych...
A wszystko z użyciem najbardziej rozpadających się okrętów, jakie pływały na Morzach i Oceanach, po to, aby ich nie stracić i jeszcze na tym zarobić.... Z najgorszą i najbardziej niekompetentną załogą, której nie życzyłbyś najgorszemu wrogowi.
Przyznam, że kupiłem książkę, bo:
1) Była w taniej książce
2) Skusił mnie Sztukas na okładce, atakujący frachtowiec
3) Jakoś tak kręci mnie morze
4) Trzeba mieć co czytać na plaży... Choć ostatecznie na plażę jej ani razu nie wziąłem i dopiero na studiach zacząłem czytać.
Nie spodziewałem się natomiast tak dobrego humoru i ciekawej akcji. Czy jest to nalot na Maltę, czy wpłynięcie tankowca, który jest ostatnią nadzieją dla floty i samolotów na Malcie, czy jest to brawurowe zatrzymanie S-Boota statkiem pułapką, podawanie się za Włochów, atak Brytyjskiego okrętu podwodnego, nalot Junkersów na konwój do Murmańska, czy odnalezienie wyspy skarbów, na którą często zapuszczają się U-Booty i planowanie, jak w 36h z bandy najgorszych marynarzy zrobić siłę, która może pokonać U-Booty, zanim zorientują się, że bezbronny frachtowiec znalazł się w pułapce.. to książka spełnia swoje zadanie. W każdym rozdziale można znaleźć akcję i humor.
Obecnie zabieram się za 3 tom przygód kapitana Trappa w drodze do bogactwa i nieszczęsnego porucznika Royal Navy Millera, który dałby całe złoto, jakiego tylko Trapp pożąda, aby nie musieć go znów widzieć na oczy... Ale nie będzie mu to dane..
POLECAM WSZYSTKIM! Książki o kapitanie Edwardzie Trappie są warte swojej ceny (zwłaszcza w kiermaszach taniej książki). Jest to bardzo dobra lektura!
Z tego co wiem, dotychczas wyszły w Polsce:
Wojna Trappa
Tajna wojna Trappa
Pokój Trappa
Imię: Romek Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Maj 2007 Posty: 137 Skąd: Piotrków Tryb.
#2 Wysłany: 23 Październik 2011, 21:40
Wszystkie części można tanio kupić w internetowej księgarni Matrasu, a nawet oszczędzić na kosztach wysyłki prosząc o dostawę do wybranej księgarni Sam tak zamawiałem m.in. pierwszą część przygód Trappa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum