Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 9 Listopad 2011, 23:03 Byłem dowódcą pancernym
Spędzając więcej czasu w rozjazdach miałem okazję zakupić i przeczytać bardzo interesującą książkę pułkownika Hansa von Lucka "Byłem dowódcą pancernym". Autobiografia ta opisuje życie tego oficera Wermachtu, począwszy od szkolenia, poprzez kampanię w Polsce, we Francji i Front Wschodni. Osobnym epizodem jest udział w walkach w ramach Afrika Korps oraz odpowiedzialność za obronę niemiecką podczas operacji Overlord. Dodatkowo autor wspomina swoje przeżycia w niewoli radzieckiej, które są bardzo rzadko opisywane w literaturze.
Książka napisana łatwym językiem, bez nadmiernego przechwalania się. Opisująca odczucia, myśli i motywacje ludzi walczących po tej "złej" stronie barykady.
Generalnie życiorys von Lucka jest bardzo bogaty. Dla znających angielski polecam ciekawie zredagowaną stronę na Wikipedii:
Szczerze polecam tę pozycję, nie tylko miłośnikom "World of Tanks" ale każdemu zainteresowanemu historią II wojny światowej.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum