POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol nr 37 - Angielskie paliwo.
Autor Wiadomość
PL_gregory_11 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Grzesiek
Ulubiona Gra: SH3, WoT, Assetto Corsa, Project Cars 1

Ostrzeżeń:
 1/3/6
 #1  Wysłany: 3 Grudzień 2011, 23:08   Patrol nr 37 - Angielskie paliwo.

Godzina losowania: 20:10
Start serwera: , godz: 20:30

Cytat:
Angielskie paliwo
14.12.1941r
U-Boot: VIIC z 1940r
Załoga: Zawodowcy

TŁO: Zima 1941 roku nie należała do lekkich, jak i służba na okrętach podwodnych.
Fale rzucały naszym okrętem we wszystkie możliwe strony, Z tą stalową puszką łączyła nas, tylko cieńka,
stalowa linka którą byliśmy przypięci do kiosku.Czuliśmy ogromny respekt do sił natury.
Czasami nawet większy niż do wroga, którego jeszcze dobrze nie poznaliśmy.

ODPRAWA:Do północno wschodnich wybrzeży Anglii zbliża się tłusty konwój.
W rejon spodziewanego kontaktu z konwojem zostaje wysłana grupa 5 wilków.
Waszym głównym zadaniem jest, zatopienie jak największej ilości wrogiej floty !
Powodzenia !

PL_Reaven

W patrolu udział wzięli:

PL_gregory_11 - SURV
Large Merchant "Large Merchant#2" - 14 148
Small Merchant "Small Merchant#1" - 2 338
Medium Cargo "Medium Merchant 10#1" - 5 864
Medium Cargo "Medium Merchant 12#1" - 5 032
Ore Carrier "Light Merchant 01#2" - 1 811
---------------------------------------------------
Razem: 29 193 BRT

PL_Mirko - SURV
Medium Cargo "Medium Merchant 14#1" - 6 236
Razem: 6 236 BRT

janko175 - SURV
Old Passenger Liner "Medium Passenger Liner#1" - 14 595
Razem: 14 595 BRT

PL_Daritto - SURV
Large Cargo "Heavy Merchant 02#1" - 8 256
Large Cargo "Heavy Merchant 01#2" - 8 674
Razem: 16 930 BRT

Patrol płynięty w okropnej pogodzie, do tego w ciemnościach. Prawie cały patrol przestałem, żeby mieć jak najjaśniejszy obraz. Mnie się podobało, chociaż trochę mnie oczy bolą. :galynawierzch: :galynawierzch: :galynawierzch: Pod sma koniec patrolu widząc szrżującego eskortowca zanużyłem sie. :sub: Niestety trochę mnie pocharatał. Mogłem zejść tylko na 60-70m. Co też uczyniłem. O dziwo nie trafiłem tylko dwoma torpedami. Wszyskie oczywiście puszczałem na kontakt. :bokser: :bokser: No i co godne zauważenia. WSZYSCY PRZEŻYLI. :juppi: :juppi: :piwko: :piwko:

Dzięki za patrol.

Screenshot_213.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 45.61 KB

Screenshot_217.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 84.01 KB

Screenshot_228.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 79.14 KB

Screenshot_240.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 169.17 KB

Screenshot_241.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 119.55 KB

Screenshot_247.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 154.17 KB

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica

#2  Wysłany: 3 Grudzień 2011, 23:18   

Brawo, widze ze niezle dobraliscie sie do tego konwoju no i jak sluszenie zauwazono wszyscy przezyli, jeszcze raz gratuluje

PL_Mirko 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Mirek

#3  Wysłany: 4 Grudzień 2011, 01:51   

GRATULACJE PANOWIE!!
Popływalim, potopilim i przeżylim :)
Trochę odstaję wynikiem od pozostałych, ale po podliczeniu, jako host zebrałem ponad 60 tys. BRT :8)

BRAWO Reaven!!
Misja niestandardowa. Pogoda jak w grudniu na Atlantyku.
Co z tego, że długie podejście, co z tego, że bujało tak, że zebranie danych do ataku to czysta loteria, co z tego, że trzeba cierpliwie płynąć przez 1 godz. do konwoju.
Druga godzina starczyła za cały patrol.
Najważniejszy jest efekt końcowy. Jest, co wspominać …

Z przodu DD’ek, z tyłu DD’ek rzucający bomby gł., przymierzam się do OLP, palec na przycisku odpalania torpedy i … rezygnuję z ataku. Czyjaś torpeda trafia w niego. Za chwilę druga i trzecia w momencie, gdy jest już na mojej wysokości. Instynktownie chowam głowę pod monitor. Za chwilę czwarta może trafić mnie … Wrzask radości załogi. A więc w końcu zatonął. Nie jestem pewien, ale była chyba czwarta. A może to bomby głębinowe?

W końcu i mnie udaje się coś trafić - 2 torpedy ustawione na kontakt zatapiają - jak się później okazało Medium’a. I jeszcze z rufowej trafiam T3 …

Po patrolu pamiątkowa fotka uszkodzonego T3. Rankiem następnego dnia, po wyprzedzeniu konwoju postaramy się go dobić :)

Jedyne moje trofeum MC

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#4  Wysłany: 4 Grudzień 2011, 09:08   

Heh, aż cisną się na usta słowa Julka Cezara:
VENI, VIDI, VICI!

Cóż, Tommies tym razem mocno oberwali. Utracili z konwoju 9 jednostek o tonażu przekraczającym 60 tys BRT. Rzesza natomiast bez strat własnych - czyste zwycięstwo :) Jestem też zdania, że przed rozgromieniem konwoju ochroniła herbaciarzy pogoda - choć to oczywiście może działać przeciwko nam. Tak więc sukces!

Po raz pierwszy, podczas patrolu rankingowego, strzelałem intuicyjnie, bez szczegółowych namiarów. Pogoda była na tyle fatalna, że zbieranie obserwacji i tak mijało się z celem. Celowałem więc, jak ja to nazywam, "na sylwetkę jednostki". Miałem to szczęście, że wjechałem w sam środek konwoju, pomiędzy okrętami eskorty. Stojąc w miejscu, na głębokości peryskopowej strzelałem bardzo nie lubianą, choć ja uważam że piekielnie skuteczną metodą - ustawiając się równolegle do celu, nie prostopadle. Po prostu stałem i obdarowywałem wszystkie merchy jakie mnie mijały :) Oberwało się trzem - jeden tłusty Arrow Tanker oberwał, ale zachował pływalność i wykorzystał fakt, że patrol chylił się ku końcowi. Po prostu nie starczyło czasu na przeładowanie cygar :)

I na koniec konkluzja - przykład misji, w której mogę naprawdę zrozumieć i nawet polubić KOTA. Nie, nie chodzi tylko o to, że wygrałem i nagle zmieniam zdanie. Chodzi o to, że teraz widzę, jak zbalansowane są realia. Kiepska pogoda, ciemność, wysoki stan morza i ...klęska konwoju. Jestem pewny, żę gdyby aura się trochę poprawiła szala zwycięstwa przechyliłaby się na stronę Tommies:)

1111.jpg
Płynąca latarnia - uszkodzony DD pokazywał mi wejście w konwój
Plik ściągnięto 7 raz(y) 35.43 KB

2222.jpg
Celowanie na sylwetkę ma swoje plusy - ustawienie równoległe daje możliwość wyboru miejsca trafienia "na oko"
Plik ściągnięto 9 raz(y) 36.41 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_Daritto 4 Grudzień 2011, 09:15, w całości zmieniany 2 razy  

janko175 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Janek

#5  Wysłany: 4 Grudzień 2011, 10:43   

Tak. Pogoda zdecydowanie miała wpływ na to ,że przeżyliśy . Chociaż wcale nie było tak różowo ... Udało mi się wejść w konwój .W pewnym momencie z prawej idzie na mnie DD ,ale zawraca . Pod przednie wyrzutnie wpływa C2 ,ale musze odpuścić ,bo z lewej na 270 idzie DD , nie jest dobrze . Decyduje sie na dalsze wejśćie w konwój , DD mija mnie za rufą ,ufff mało brakowało . Za C2 płynął stary pasarzerowiec, z ledwością udało mi sie go zidentyfikować ,masztów prawie wcale nie widać . Z ok 700 m odpalam pierwsza torpede , trafiam , ale sam też łapie grad kul z jego dział i karabinów , integralność szybko spada ... Odpalam pozostałem 3 torpedy i zwiewam . Na 20 m dochodzi do mnie pierwszy ping... potem kolejny . Z 47% integralności nie ma co szleć z głębokością , wokoło słychać eksplozje bomb i torped . W sumie to ciężo było sie zorientować co sie dzieje wokoło . Na hydro kilka DD blisko ,ale który mnie namierza ??? W pewnym momencie przez kadłub słuchać odgłos szybkich śrub . Oj chyba już po mnie , ale nie .... udało się .

To najlepsza jak dotąd misja Ravena :piwko: Dobra robota . Zdecydowanie odbiega o 90% wszystkich misji .

Jak widać .Nic nie widać.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 35.43 KB

Odpowiedz do tematu