Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Piotr
Ulubiona Gra: WoT Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 112 Skąd: Reda
#1 Wysłany: 10 Maj 2012, 22:00 Filmowe koszary - Gdynia
Witam i zapraszam.
Cytat:
Podczas Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni odbywa się także „Gdynia Film Festival Dzieciom”, którego kulminacyjnym punktem programu będą „Filmowe Koszary”. Organizowane są one w sobotę, 12 maja w Gdyni Oksywiu na boisku przed kinem „GROM” oraz na terenie Bazy Marynarki Wojennej. Tego dnia będzie można zobaczyć m.in. pokazy kaskaderskie, saperskie i ratownicze oraz wejść na pokład okrętów Marynarki Wojennej.
Filmowe Koszary” rozpoczną się o godzinie 10:00 i potrwają do 14:00. Na terenie boiska sportowego w Gdyni Oksywiu (przed kinem „Grom” przy Porcie Wojennym, rondo Bitwy pod Oliwą) będzie można zobaczyć działania patrolu rozminowania Marynarki Wojennej, którego zadaniem będzie rozbrojenie samochodu-pułapki. Swoje umiejętności zaprezentują kaskaderzy z Polskiej Szkoły Kaskaderów Filmowych, którzy pokażą jak przygotowuje się efekt wybuchającego auta wraz z ewolucjami kaskaderskimi. Następnie grupa ratownictwa medycznego wraz ze strażą pożarną Marynarki Wojennej zaprezentują jak udziela się pomocy poszkodowanym oraz jak gasi się pożar powstały w wyniku wybuchu. Grupa kaskaderów zaprezentuje także ewolucje z zastosowaniem batutów i rampy pneumatycznej oraz skoki na skokochron. Rozwinięte będą stanowiska do nauki udzielania pierwszej pomocy medycznej przygotowane przez straż pożarną MW oraz sanitariuszy wojskowych.
Na terenie Portu Wojennego odbędą się natomiast pokazy ratownictwa morskiego. Brzegowa Grupa Ratownictwa Marynarki Wojennej zaprezentuje podjęcie palących się ludzi (kaskaderów), udzielanie pierwszej pomocy oraz różne metody podejmowania rozbitków z wody. W tym samym czasie będzie można wejść na pokład okrętów Marynarki Wojennej znanych m.in. z udziału w międzynarodowych misjach i operacjach morskich oraz ćwiczeń NATO i Partnerstwa dla Pokoju. Wśród okrętów udostępnionych do zwiedzania będzie fregata rakietowa ORP „Gen. K. Pułaski”, okręt rakietowy ORP „Piorun”, okręty podwodne typu Kilo (ORP „Orzeł”) i Kobben (ORP „Sokół”) oraz okręty ratownicze ORP „Piast” i ORP „Maćko”.
2 maja już przed 10.00 ponad 40 osób czekało przed bramą PW Gdynia.
_________________ "O ile możności żyć bez zwolenników. Jak niewiele znaczą zwolennicy, pojmuje się dopiero wtedy, kiedy się przestało być zwolennikiem swoich zwolenników." Friedrich Wilhelm Nietzsche
Ostatnio zmieniony przez Kempczol 10 Maj 2012, 22:07, w całości zmieniany 1 raz
Ulubiona Gra: WoT Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 112 Skąd: Reda
#2 Wysłany: 10 Maj 2012, 22:07 Filmowe koszary - Gdynia
Proszę usunąć. Zbugowało mi forum.
_________________ "O ile możności żyć bez zwolenników. Jak niewiele znaczą zwolennicy, pojmuje się dopiero wtedy, kiedy się przestało być zwolennikiem swoich zwolenników." Friedrich Wilhelm Nietzsche
Ostatnio zmieniony przez Kempczol 10 Maj 2012, 22:08, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#3 Wysłany: 10 Maj 2012, 22:07
czyli znowu okrętu podwodne do zwiedzania, to dobrze bo ostatnio po 1,5h czekania w kolejce na ORP Sokół zrezygnowałem , może tym razem to szybciej zejdzie
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
#4 Wysłany: 10 Maj 2012, 22:09
Bądź szybciej i od razu śmigaj w kolejkę.
Nie ma opcji, że będzie szybko i przyjemnie.
Zresztą... Jak widziałem co ludzie odpierniczali na okrętach...
Ostatnio zmieniony przez Kempczol 10 Maj 2012, 22:10, w całości zmieniany 1 raz
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#5 Wysłany: 11 Maj 2012, 14:28
Ale o tym grubasie na ORP Sokół który miał problemy z wyjściem przez właz słyszałeś ???
#6 Wysłany: 12 Maj 2012, 15:27
No udało się, dostałem się na pokład oby dwóch naszych okrętów.
Tylko że ORP Orzeł był do połowy zamknięty i nie można było robić zdjęć a szkoda
A na sokole bardziej nas oprowadzili i opowiedzieli nawet sobie przez peryskop zobaczyłem
Najlepsze było jak się zapytałem kolesia na jaką głębokość da radę zejść
Usłyszałem że jak był nowy to na 200m , a w tej chwili ???
- No w tej chwili to może 100 wyciągnie XD
Miałem taki kontrast z tym jak w SH III u-bootem schodzimy do 250m
Ale zdjęć również nie można było robić a przynajmniej nie wszystkiego
Czyżby okręty klasy Koben były tak tajne ?
#7 Wysłany: 12 Maj 2012, 19:01
Nie są tajne. Przepisy nie pozwalają, bo okręt to III lub II strefa bezpieczeństwa. Miałbyś poświadczenie bezpieczeństwa, to byś zrozumiał. Odsyłam i polecam lekturę: KLIKNIJ
Wam cywilom trudniej pewne oczywiste dla nas żołnierzy rzeczy zrozumieć.
A co do tej głębokości...
Ile lat mają Kobbeny ? Zastanów się a zrozumiesz.
Ostatnio zmieniony przez Kempczol 12 Maj 2012, 19:04, w całości zmieniany 2 razy
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#8 Wysłany: 12 Maj 2012, 19:47
Właśnie, ciekawa sprawa, dlaczego cywile nie mogą wiedzieć pewnych rzeczy, bo że wiedzą o tym np. służby wywiadowcze innych państw to jest oczywiste.
Przykład Orła, o którym "wszystko do ostatniej śrubki" wiedzą wszystkie ważniejsze wywiady - od Chin po USA.
Oczywiście nie jestem wojskowym, więc w tym temacie jestem kompletnym ignorantem.
#9 Wysłany: 12 Maj 2012, 19:51
Wiem że już prawie 50 lat ale chyba bywał w stoczniach remontowych, był odnawiany, reperowany, dostawał nowe urządzenia itp.
U-boot jak wracał poturbowany do bazy i go w stoczni remontowej odpicowali to po kolejnym wyjściu w morze z powrotem śmigał na bardzo duże głębokości
Chyba że źle to rozumiem to wtedy bym prosił o wytłumaczenie
#10 Wysłany: 12 Maj 2012, 20:32
No prawdziwa cywilbanda hihihihihi...
Żołnierz nie może o pewnych sprawach rozmawiać i tyle. Takie są zasady, bo stracić można bardzo szybko poświadczenie bezpieczeństwa i wtedy do cywila. Warto mieć zbyt długi język ?
Co do tych remontów Uboot-ów... To były warunki wojenne i no mercy.
A teraz w warunkach pokojowych po co ryzykować ludzkim życiem na 50-letnich okrętach ?
Uboot-y jak walczyły to po ile lat były w służbie ?
Teraz jaśniej w głowach ?
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#11 Wysłany: 12 Maj 2012, 23:27
Nie chcemy rozmawiać o informacjach poufnych.
Chciałbym tylko znać co przykładowo jest informacją poufną w tym przypadku, i jaki ma/może mieć ona wpływ na obronność (czy może na publiczną opinię o wojsku).
Czy np. informacją poufną jest to, że na uzbrojeniu WP są typy min zabronione przez konwencję genewską, których oficjalnie Polska nie produkuje i nie posiada?
#12 Wysłany: 13 Maj 2012, 00:04
Co do tych min, to pierwsze słyszę. Miny morskie miałeś na myśli ?
Wszystkie informacje: etat załogi, gotowość bojowa, zapasy paliwa i amunicji są niejawne.
Rozmawiamy o okrętach i nie wiem o co pytaliście podczas zwiedzania.
#14 Wysłany: 13 Maj 2012, 08:34
Proszę !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum