Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 17 Czerwiec 2013, 19:13 Problem z portem w kampanii
Witam, jestem tu zupełnie nowy. Mam problem, ponieważ gdy po wybraniu misji rozpoczynam kampanię, znika mi cały port, zostaje tylko dok i kilka okrętów stojących przy trawie, gdzie na mapie mam zaznaczony port. Proszę o pomoc. Oto lista używanych prze ze mnie modów:
NewUIs_TDC_7_4_2_ByTheDarkWraith=1
OPEN HORIZONS II_full v2.2=2
IRAI_0_0_39_ByTheDarkWraith=3
FX_Update_0_0_21_ByTheDarkWraith=4
Reduced Mission Tonnage v02=5
AI_sub_crew_1_0_2_TheDarkWraith=6
NewUIs_TDC_7_4_2_Real_Navigation=7
Real Environment - Revision_3=8
Sjizzle's - Charts for NewUIs part1_07.06.2013=9
SteelViking's Interior Mod V1.2=10
SteelViking's Interior Mod V1.2.2 Patch=11
SubFlags_0_0_8_byTheDarkWraith=12
Crew MEGA-mod (contains MightyFine crew) for TDW UIs=13
MCCD_1.04_MFCM_1.2.1_compatible=14
No magic skills v1.5 MCCD compatible=15
MCCD_1.04_POL=16
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 18 Czerwiec 2013, 21:20
na pewno masz źle ustawioną kolejność. To co na pewno widać, to Open Horizon musi być zainstalowane na końcu.
Z innych FX ma być przed IRAI a oba przed NewUIs_TDC.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Elek Pomógł: 2 razy Wiek: 70 Dołączył: 07 Lis 2010 Posty: 101 Skąd: Warszawa
#3 Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 19:11
Prawdopodobnie dochodzi też kwestia wydajności komputera, grafiki i pamięci. Pisze tak dla tego, że miałem podobny problem. Po wczytaniu gry nie miałem obiektów naziemnych (pirsów, budynków, dźwigów) tylko piaszczystą plażę, po zmianie sprzętu na "silniejszy" problem znikł.
Ps. Mody bardzo obciążają "sprzęt" i wymagają naprawdę silnego komputera i grafiki. Na windzie XP przy prawie 3MB RAM nie mogłem grać np. z modem OPEN HORIZONS II_full.
Ostatnio zmieniony przez Hoth 19 Czerwiec 2013, 19:17, w całości zmieniany 1 raz
Chyba rzeczywiście mam za słaby komputer żeby grać kampanię z użyciem modów, ponieważ gdy chcę rozpocząć nową kampanię (z użyciem "silentotto") to po dłuuugim wczytywaniu wychodzi mi komunikat, że aplikacja musi zostać zamknięta. Może to z powodu złej kolejności modów? Ku zdziwieniu dodam, że pojedyncze misje działają mi na maksymalnych ustawieniach graficznych (z użyciem tych samych modów). Innym problemem jest to, że często nie chce mi się wczytać zapisana misja (wychodzi ten sam komunikat o zamknięciu aplikacji).
FX_Update_0_0_21_ByTheDarkWraith=1
IRAI_0_0_39_ByTheDarkWraith=2
SteelViking's Interior Mod V1.2=3
SteelViking's Interior Mod V1.2.2 Patch=4
Real Environment - Revision_3=5
SubFlags_0_0_8_byTheDarkWraith=6
NewUIs_TDC_7_4_2_ByTheDarkWraith=7
Crew MEGA-mod (contains MightyFine crew) for TDW UIs=8
OPEN HORIZONS II_full v2.2=9
AI_sub_crew_1_0_2_TheDarkWraith=10
NewUIs_TDC_7_4_2_Real_Navigation=11
Imię: Elek Pomógł: 2 razy Wiek: 70 Dołączył: 07 Lis 2010 Posty: 101 Skąd: Warszawa
#5 Wysłany: 23 Czerwiec 2013, 13:19
Może spróbuj OPEN HORIZONS II w wersji "okrojonej" na słabsze komputery. Wiem, że to nie rozwiązuje problemu, bo sam mając taki dylemat (przy słabym kompie) przestałem grać w SHV.
Teraz mając trochę lepszy sprzęt też nie wszystko "chodzi" dobrze, może wreszcie pojawi się zoptymalizowana modyfikacja taka jak GWX w SHIII, co spowoduje, że mody nie będą się ze sobą "gryzły", bo "Magnum Opus" to chyba już dawno padł.
Trzeba jeszcze chyba poczekać, bo silnik SHV ma tyle jeszcze możliwości nie wykorzystanych przez "tfórców", że co chwila wychodzi coś nowego, co zwiększa, tzw. grywalność.
Rzeczywiście, główny problem tkwi w Open Horizons II, jednak nie wyobrażam sobie gry bez tego modu . Mimo Windows XP, komputer mam dobry i sprawny, więc nie wiem czemu nie mogę grać z OH2. Może OH2 Base v2.2 będzie mi działał. Z tego co pamiętam, dalej nie widuję portów w kampanii. Nie wiem czemu też, gdy załatwiam sprawy związane ze sprzętem i uzbrojeniem w porcie, mój okręt rozpoczyna zanurzanie (to bardzo śmiesznie wygląda )
Jeśli ktoś ma podobne problemy, zna na nie odpowiedź, ma inny ciekawy pomysł, lub zna jakieś ciekawe mody kompatybilne z moimi, to bardzo proszę o odpowiedź
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum