POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol nr 2 - "KOTA Bez szans na powrot"
Autor Wiadomość
PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#1  Wysłany: 2 Październik 2013, 23:24   Patrol nr 2 - "KOTA Bez szans na powrot"

Patrol nr 2 - "KOTA Bez szans na powrot"
Godzina losowania: 20:15
Start serwera: środa 02.10.2013, godz: 21:00

Cytat:
1943.05.01 3:30
U-boot: IXD2 1943 weterani

Słynne konwoje z Halifaxu docierają do Wielkiej Brytanii zaledwie lekko podrapane. Nasi zaś tutaj giną bez wieści jeden po drugim. Co się dzieje tego niestety nie wiemy...

W.A.R.D.C_sOnar
www.wardc.dbv.pl

W patrolu udział wzięli:

cOde - SURV
Cargo Steamer - 5 300
Tanker T2 - 10 713
---------------------------------------------------
Razem: 16 013 BRT

PL_Fox6 - KIA

PL_Lutjens - SURV
Uszkodzony T2

PL_Oyama - SURV
Uszkodzony T2

PL_Cmd_Jacek - SURV
Ore Carrier - 8 031
Arrow Tanker - 8 505
Uszkodzony C2
---------------------------------------------------
Razem: 16 536 BRT

-------------------------------------------------------------------------------

Tym razem nauczony doświadczeniem nie wynurzyłem się. Ustaliłem kurs i powolutku z prędkością 4 węzłów szedłem w kierunku pokazywanym przez hydro. Udało mi się ominąć eskortowce i podejść z boku do konwoju. Wchodząc musiałem minąć korwetę która bardzo blisko przeszła mi przed dziobem.

Puściłem niecelną torpedę do tankera:

oraz dwie do C2, z której tylko jedna trafiła nie robiąc na statku najmniejszego wrażenia.

Kolejne dwie torpedy wycelowałem w Arrow Tankera. Druga trafiła w rufę powodując eksplozję:

Niestety wykryły mnie samoloty, ściągając na głowę eskortowce. Udało się przy zwrocie zatopić jeszcze rudowca i poszedłem w głębiny. Zaciskając zęby i schodziłem maksymalnie pod wodę, lecz bomby były blisko. Straciłem pompę i akumulatory dziobowe lecz udało się zwiać po 30 minutach obkładania bombami. Naliczyłem ich ponad 150.

Udało się zwiać. W między czasie Fox wyszedł bez słowa wyjaśnienia, zakładam więc że z powodu KIA.

Dzięki za patrol.

SH3Img@2-10-2013_22.59.35_380.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 47.33 KB

SH3Img@2-10-2013_22.59.40_21.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 59.39 KB

ściana i tak zawsze swoje wie"

Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 2 Październik 2013, 23:27, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Adm.Lütjens 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR

#2  Wysłany: 3 Październik 2013, 10:07   

No to zaczynamy...

Około 15 min. patrol zaczął się dla mnie nie ciekawie. Wystawiłem peryskop i zobaczyłem jak jakaś "menda" (czyt. DD) płynie prosto na mnie i cały czas pinga, pinga, pinga.
W końcu nade mną przepłynęła - pomyślałem, że mój patrol będzie bardzo krótki - a tutaj nic żadnych bomb, pingowanie ustało :!
Wystawiłem peryskop - zobaczyłem "carriera" - no to yebut 4 cygara bez żadnego namierzania. Niestety carrier płynął zbyt szybko.
Popłynąłem dalej namierzając statki handlowe. Namierzyłem tankera T2 - zastopowałem silniki, ustaliłem kurs, prędkość, odległość - Torpedo loss!!! poszły 2 cygara.
Niestety trafiło tylko jedno - ale tak go uszkodziło, że płynął z prędkością zaledwie jednego węzła jak go sprawdziłem i...
...od tego momentu nad moją głową rozpętało się prawdziwe piekło. "Mendy" zaczęły rzucać na mnie bomby głębinowe powodując liczne uszkodzenia kiosku - integralność kadłuba 100% :schock
W końcu nie wytrzymałem i wypuściłem do "mendy" chyba ze 4 torpedy - jedna, nie wiem czy trafiła czy nie, bo był wybuch, wyglądało jak trafienie, ale trafienia mi nie zgłoszono.
W każdym razie, jak powiedzieli chłopaki - chyba się przestraszył :8) i odpłynął.
Później miałem już spokój do końca patrolu, chociaż 2 "mendy" pływały niedaleko mnie i musiałem czekać do końca.
Gratulacje dla Jacka i Code za dobre wyniki a dla Oyamy za przetrwanie patrolu.
Nie wiadomo co z Foxem ale chyba KIA - Fox tak się nie robi - jak się wychodzi z gry, to się mówi co i jak - nie bądź taki nerwowy na przyszłość :! :! :!

trafienie w tankera.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 110.59 KB

jaka szkoda że nie zatonął.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 112.03 KB

nie nudziło mi się.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 278.83 KB

uciekająca menda.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 105.74 KB

już naprawiony.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 244.95 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_Adm.Lütjens 3 Październik 2013, 10:43, w całości zmieniany 3 razy  

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#3  Wysłany: 3 Październik 2013, 11:17   

Brawo Lutjens. Trafiłeś eskortowca. Nie zatonął - ale uciekł. Często tak robią uszkodzone ciężko.

Pierwszy zespół w tej misji idzie bardzo szybko. Celowo - bo ma być trudnym celem. Najbliżej jak mógł być od Ciebie 1 eskortowiec na starcie to 4,5 km. Sprawdziłem przed chwilą.

Ja mam taką taktykę Lutjens, że nie kieruję się na centrum nasłuchu lecz na jedną z jego krawędzi. Analizuję jeszcze sytuację na mapie - dokąd może iść konwój. Tym samym wyłażę często na jego flance - unikając wpadnięcia na eskortowce prowadzące konwój i wejścia w konwój co niebezpieczne w tych latach. Wystarczy, że jeden fracht zobaczy Twój peryskop i woła radiem na tą pozycję suszarki - co bywa zgubne. Spróbuj robić tak jak ja. Polecam ten trick. Nigdy nie leź na centrum nasłuchu. Trzymaj się na jego krawędzi :lol

:papapa:

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Daniel

#4  Wysłany: 3 Październik 2013, 12:41   

Wyrzuciło mnie bez powodu, pod koniec patrolu, kłócić się nie zamirzam. Jednak po tym patrolu kolejny raz odechciało mi się gry. Najpierw 2 trafienia w lotniskowiec - ok ma prawo nie zatonąć, potem 3 w mercha i 2 w tankowiec... 0 efektu. no i podchodzenie pod konwój zajęło mi ponad godzinę (zostałem wyrzucony czekając na przeładowanie torped pośrodku merchów)

nudy, frustracja, lagi no i wyrzucenie... po prostu świetny początek rankingu dla mnie.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek

#5  Wysłany: 3 Październik 2013, 13:00   

Foxiu... A na pewno nie jest coś u ciebie na łączu? Bo 2 host i znów masz lagi.... A czym wogóle się objawiały te lagi? I jaki merch i tankowiec? Bo 2 w tankowca to przy dużych absolutne minimum na zatopienie... I poza dźwiękiem coś zmieniałeś?

Dziś Jacusia nauczę stawiać Basiora, to spróbuj 3 raz.. Jak i tym razem będą lagi, znaczy, ze coś u ciebie jest... Bo jeszcze możliwość, że lagi masz na łączeniu do mnie, gdzie stawiałem Basiora.
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#6  Wysłany: 3 Październik 2013, 13:13   

stateczki lubią sobie gwałtownie zmieniać położenie.

Trafień dużo, efektu żadnego - niby można powiedzieć że się zdarza...

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 3 Październik 2013, 13:15   

PL_fox6 napisał/a:

Znaczy skaczą ci jak żabki?

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#8  Wysłany: 3 Październik 2013, 13:17   

PL_fox6 napisał/a:
nudy, frustracja, lagi no i wyrzucenie... po prostu świetny początek rankingu dla mnie.

Spodziewałeś się 'fast foodów' i Mortal Kombat XVI na morzu? Foxiu wchodzi i rozpiernicza konwój? Spodziewałeś się, że statki będą jak głupie szły na rzeź pod dziób? To się rozczarujesz. Ładunki są losowo rozmieszczane. Mógł sobie płynąć przecież tanker pełen ropy, która daje zarąbistą pływalność przy eksplozji pod dnem i nie zatonąć. Nikt nie płacze poza Tobą. Jak masz coś z łączem, albo zbędne programy korzystające z netu to nie dziw się, że fruwasz. Głupie GG tak zamula neta, że we łbie to się nie mieści - wiem... bo grywam w Unreal Tournament i doskonale odczuwam w grze nie wyłączone to dziadostwo. Po kolejne. Sprawdź, czy nie masz TROJANÓW, które namiętne kradną transfer internetowy komunikując się z 'pasożytami' gdzieś w świecie. Narzekałeś od zawsze - zacznij porządki u siebie a nie czepiaj się ludzi...

PL_Adm.Lütjens 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR

#9  Wysłany: 3 Październik 2013, 13:33   

Do Komandora Finka:

Pamiętaj, że mamy sprawdzić moje łącze, ponieważ wykupiłem publiczny IP i nie działa. Kiedyś mogliście się podłączać bez problemu do mnie jako Hosta.

Do Foxa6

Cytat:

Trafień dużo, efektu żadnego - niby można powiedzieć że się zdarza...

Jak chcesz efektownych trafień to graj na tym badziewiu SH 5 - Online czy jak to się nazywa.
Sonar robi świetne patrole, nie zawsze przyjemne (przybywa siwych włosów na głowie), ale nie marudzę tak jak Ty - bądź mężczyzną Fox :! :! :!
Ostatnio zmieniony przez PL_Adm.Lütjens 3 Październik 2013, 13:37, w całości zmieniany 1 raz  

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 3 Październik 2013, 13:45   

Wiem na co się pisałem i wiem jaka jest KOTA, przynajmniej w kwestii 120% zabójczej eskorty. Jednak tego udało mi się w patrolu uniknąć. No i się okazuje że sam atak też taki różowy nie jest... nie wiem, może mam w głowie złe schematy pochodzące z GWX, oraz innych części serii - bardzo możliwe, jednak aż krew człowieka zalewa gdy w środku konwoju posyła torpedę za torpedą i nic.
Trochę niemiły jest mi pomysł że muszę dostosować taktykę nie pod grę, ale pod moda :/
Lagi swoją drogą, pewnie z mojej winy.

Do Lutjens:
SH 5 - mam swoją opinię na temat tej gry i chcę ją spróbować, chyba nic w tym złego. nawet jeszcze nie zacząłem w to grać
SH Online wogóle nie traktuję jako część serii - ot, taka arcadowa odskocznia.
Więc proszę nie czepiaj się w co gram.
Co innego 100% realizmu, a co innego 110% - z przekombinowanymi elementami :/ w żadnym SH eskortowce nie były tak skuteczne/ torpedy tak nieskuteczne

Ostatnio zmieniony przez PL_fox6 3 Październik 2013, 13:49, w całości zmieniany 1 raz  

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#11  Wysłany: 3 Październik 2013, 13:50   

Foxiu, dasz radę...

Odpal kolejno programy i przeskanuj system:

ADW CLEANER
HITMAN PRO 3.7 (30 dniowy)

a na koniec antywirusem przejedź system...

Powinno pomóc. Zwłaszcza Hitman Pro...

bo pieron wie co Ci siedzi w systemie...

Jak nadal będzie Cię wywalać - nie masz wyboru. Nagraj na pulpit program rzeźnik - ComboFix i odpal... wywali wszelakie dziadowstwo z Twojego systemu....

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 3 Październik 2013, 13:52   

mam zasyfiony system, najchętniej bym zrobił czyszczenie, ale nie mam płyty z aktualnie zainstalowaną orginalną kopią windowsa.

Cóz... poćwiczę póki co sam, parę dni/tygodni - na misjach z pakietu i ewentualnie własnych treningówkach ... może to będzie jakieś wyjście

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 3 Październik 2013, 15:14   

Cytat:
w żadnym SH eskortowce nie były tak skuteczne/ torpedy tak nieskuteczne

Akurat w UTW:KOTA eskorta nie jest tak skuteczna, jak np. w GWX. Zwłaszcza w wysokich latach. Oczywiście mówię o dokładnie takich samych warunkach misji! Bo nie można porównać gry Single i gry Multi.

Torpedy mają taką samą skuteczność, jak w czystym SH3 moim zdaniem.... (strzelam zawsze w środek pod kil, więc zmiany miejsc krytycznych i trafienia w nie pomijam, a samą skuteczność torped)

@Luciak
Wiem, pamiętam. U Jacusia zajmie to dosłownie 10 minut... Bo tylko muszę mu dać pliczki.... i spróbować.
Tak samo z jednym na K (nie Kulipi, ten drugi) jestem umówiony na próbne połączenie
Jak i poluję na Mirko... Ogólnie działam na 120%, aby tylko wszystko działało poprawnie.... Ale nie mam też takiej wiedzy w niektórych zakresach, jak np. Mirko.
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 3 Październik 2013, 15:16, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu