Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#1 Wysłany: 5 Marzec 2010, 06:57 Sh5 by fox
czasem dobrze sprawdzić przed zakupem co i jak. po godzinie grania, wyrzuciłem sh5 z mojego dysku. Jest jeszcze gorzej niż myślałem. Niewygodne sterowanie, nieczytelny i skąpy interface, tandetne eksplozje statków (można je porównać do SHII) - na najwyższych detalach. Manualne celowanie nie jest samo w sobie trudne, jednak brak pewnych wskaźników i ustawień, skutecznie zniechęca. patche mogą robić. mody mogą robić. ale zbyt dużo w tej grze siedzi złego by ją uratować. nie polecam.
zdecydowanie bardziej podobał mi się SHIV.
to to.jpg głęboko się wbiłem ;/
Plik ściągnięto 86 raz(y) 107.77 KB
to to.jpg dobrze że przynajmniej dali nam możliwość usunięcia tej gry ;)
Plik ściągnięto 65 raz(y) 37.44 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_fox6 5 Marzec 2010, 07:24, w całości zmieniany 3 razy
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#2 Wysłany: 5 Marzec 2010, 08:55
Zdaje się że takie same komentarze (jak nie gorsze) towarzyszyły pojawieniu się SH2 / SH3 / SH4. Po masie patchów i poprawek (swoją drogą widać że powoli zaczyna być standardem pełna funkcjonalność po patchu 1.4) gra osiąga dopiero status "grywalna", a po zaimplementowaniu dodatkowych modów (przykładowo GWX czy UTW dla SH3, RSRD czy TMO dla SH4) gra rozwija pełne skrzydła.
Przede wszystkim na zasługę zasługuje wysoka modowalność gry - w ciągu trzech (!!!) dni pojawiły się już mody dodające cały pasek zadań czy skrótów znany z SH3/4. Aż strach pomyśleć co będzie jak modderzy zaczną grzebać w sercu gry tj. w skryptach. Co do eksplozji to porównanie jest wyjątkowo niesprawiedliwe. Rozumiem że nie każdemu mogą się podobać pseudoatomowe grzybki, ale to już chyba kwesta gustu.
A "co w grze siedzie złego" nie wiem. Wydaje mi się jednak że akurat taka opinia nie powinna mieć miejsca z dwóch powodów:
• Godzina gry to chyba za mało aby ocenić całościowo grę, szczególnie że raczej w tak krótkim czasie nie można ocenić zalet/wad dynamicznej kampanii, szczególnie w późniejszych latach wojny, gdy bitwa o Atlantyk osiągała swoje apogeum.
• Gra jest inna. Fakt, jest niedopracowana i z uwagi na dość mocne zmiany w stosunku do poprzednich serii nie każdemu może ona się podobać. Szanujemy opinię innych graczy na temat gier, ale fakt istnienia pewnych bugów (z tego co wiem SH4 w wersji 1.0 była jeszcze mocniej zabugowana) albo to, że komuś się ona nie podoba nie pozwala chyba na wyciąganie wniosków typu "zbyt dużo w tej grze siedzi złego by ją uratować".
Imię: Władysław Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Mar 2010 Posty: 252 Skąd: Warszawa
#3 Wysłany: 5 Marzec 2010, 14:37
Witam wszystkich
Niestety ale moje wrażenia z pierwszego spotkania z SH5 są również bardzo negatywne. Poprzez "unowocześnienie" i uproszczenie całego interfejsu gra zatraciła klimat z SH3. Grafikę poprawiono ale to nie stanowi o grywalności symulatora. Sterowanie jest dziwne i jak dla mnie dość absurdalne. Mapa stanowiąca jeden z ważniejszych elementów gry nie ma nic wspólnego z okresem 2wś. System celowania został uproszczony i również zatracił klimat. Gra jest mocno niedopracowana, chodzenie po okręcie w sytuacji pośpiechu nie jest komfortowe ze względu na zacięcia postaci, trafił mi się już "twardy" reset. Instrukcji do gry praktycznie nie ma bo to co wydała Cenega nie tłumaczy większości rzeczy, nie wspominając o formie (spróbujcie wyczytać klawiszologię). Ogólnie grą jestem mocno zawiedziony i wrócę chyba do SH3+GWX który znacznie lepiej oddaje klimat tamtych czasów. Mam nadzieję że znajdą się moderzy którym uda się poprawić to "arcydzieło".
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#4 Wysłany: 5 Marzec 2010, 14:40
Cytat:
• Godzina gry to chyba za mało aby ocenić całościowo grę, szczególnie że raczej w tak krótkim czasie nie można ocenić zalet/wad dynamicznej kampanii, szczególnie w późniejszych latach wojny, gdy bitwa o Atlantyk osiągała swoje apogeum.
wystarczy by z grubsza sprawdzić każdy aspekt gry (kawałek kampani + misja historyczna)
Cytat:
• Gra jest inna. Fakt, jest niedopracowana i z uwagi na dość mocne zmiany w stosunku do poprzednich serii nie każdemu może ona się podobać. Szanujemy opinię innych graczy na temat gier, ale fakt istnienia pewnych bugów (z tego co wiem SH4 w wersji 1.0 była jeszcze mocniej zabugowana) albo to, że komuś się ona nie podoba nie pozwala chyba na wyciąganie wniosków typu "zbyt dużo w tej grze siedzi złego by ją uratować".
ja ci się nie dziwię. tak długo reklamowałeś tę grę i prowadziłeś ten dział, że nie był byś chyba w stanie źle pisać o SH5.
Cytat:
Niestety ale moje wrażenia z pierwszego spotkania z SH5 są również bardzo negatywne. Poprzez "unowocześnienie" i uproszczenie całego interfejsu gra zatraciła klimat z SH3. Grafikę poprawiono ale to nie stanowi o grywalności symulatora. Sterowanie jest dziwne i jak dla mnie dość absurdalne. Mapa stanowiąca jeden z ważniejszych elementów gry nie ma nic wspólnego z okresem 2wś. System celowania został uproszczony i również zatracił klimat. Gra jest mocno niedopracowana, chodzenie po okręcie w sytuacji pośpiechu nie jest komfortowe ze względu na zacięcia postaci, trafił mi się już "twardy" reset. Instrukcji do gry praktycznie nie ma bo to co wydała Cenega nie tłumaczy większości rzeczy, nie wspominając o formie (spróbujcie wyczytać klawiszologię). Ogólnie grą jestem mocno zawiedziony i wrócę chyba do SH3+GWX który znacznie lepiej oddaje klimat tamtych czasów. Mam nadzieję że znajdą się moderzy którym uda się poprawić to "arcydzieło".
Zyźka i Boola też nie zachwyciła. Andrev, uważasz że tak powinno być? Ubi wypuszcza produkt który wymaga generalnego remontu. To nie powinno być standartem w serii SH (SH3 1.0 był jak najbardziej grywalny). Idą po prostu na łatwiznę i już. Każdemu polecam ściągnąć demo, przed ślepym zakupem SH5 - bo możecie tego potem żałować.
Ostatnio zmieniony przez PL_fox6 5 Marzec 2010, 14:45, w całości zmieniany 1 raz
Ale dawno mnie tu nie było...
Na pewien czas wstrzymałem się z kupnem SH5,gdyż mam bardzo niestabilny internet i na pewno by mi nie zadziałało.DRM...nie ma co o nim zdyt wiele do opowiadania...Wkurzył mnie,bo nie mogę zagrać także w AC2...No ale wracając do SH5.Na początku byłem URADOWANY kolejną częścią no i oczekiwałem czegoś dosyć dopracowanego...Zapał do kupna gry zmalał po takich wiadomościach jak koniec kariery w 1943,DRM,tylko typ VIII(choć to mój ulubiony),oczywiście także interface i zmiana sterowania.Od tego czasu postanowiłem zaczekać na waszą opinię no i nie zbyt ciekawie tą część przyjęliście.Poczekam na pierwszy patrol może dojdą jakieś opinie?Piractwa nie popieram ale mam ochotę zobaczyć jak by to wyglądało i ewentualnie zakupić grę.Muszę też zaczekać do ostatecznego zdjęcia DRM(chyba że jestem źle doinformowany i już go zdjęli),bo ten internet...
Na tym kończę mój "powrotny"post(ile mnie tu nie było?3 miesiące?)no ale miałem pewien wypadek i co najwyżej brat tu wchodził.
Ostatnio zmieniony przez U-45 5 Marzec 2010, 19:49, w całości zmieniany 1 raz
#10 Wysłany: 5 Marzec 2010, 19:58
Cytat:
Na pewno nie w najbliższym czasie, można się tak po prostu przyznać do porażki.
hmmm... Storm. Piraci złamali zabezpieczenia Ubi. ale stałe połączenie z internetem (którego u piratów nie ma) - wiązało się również z pewnymi niezbędnymi korzyściami w grze. (ich brak może uniemożliwić prawidłową rozgrywkę) - dlatego traktuję piracką wersję jako demo
Jak nie zdejmą to najwyżej nie zagram i tyle cóż za problem
No ale takiej głupoty jak DRM to by chyba nikt nie wymyślił...SH5,AC2 itp.Całą masę klientów stracą dzięki temu "zabezpieczeniu".Ale mnie tam to nie zraża bo mam BF:Bad Company 2 no to mogę odreagować
ME...mój brat w to gra i jest bardzo zadowolony.Ja w tego typu grach nie gustuję ale nie powiem bo jak w to grał to mi się nawet podobało a patrząc na oceny to nie mam nic do gadania...
EDIT
Wyedytowano
PL_U-96
Ostatnio zmieniony przez PL_U-96 5 Marzec 2010, 20:25, w całości zmieniany 2 razy
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#16 Wysłany: 5 Marzec 2010, 20:25
U-45 napisał/a:
A to moja wina że taką wersję "demo"nam zafundowali?:)Jak coś źle zrobiłem to biorę całą winę na siebie...Tak czy tak zrobię drugie konto heh
... ktore, tak czy tak zablokujemy
_________________ capt. TUPOLOV commanding
Ostatnio zmieniony przez PL_U-96 5 Marzec 2010, 20:26, w całości zmieniany 1 raz
#19 Wysłany: 5 Marzec 2010, 20:36
i tak jest tu lepiej (luźniej), odkąd Ubi pokazało PSą "takiego wała jak Polska cała" - przy spolszczaniu gry. ale regulaminu warto się trzymać. jak chcesz o takich sprawach gadać to na vento.
Tak jest! Może gdy kupię SH5(nie jest to jak narazie możliwe)to wróce dogry na multi w SH3 i 5?Może...Teraz jestem zbyt pogubiony w tym wszystkim bo tu badanie tu szpital...ale do wakacji(do ciemnych miesięcy klanu)powinienem odżyć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum