Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 22 Listopad 2014, 22:30 Patrol nr 18 - "W ostatniej chwili"
Patrol nr 18 - "W ostatniej chwili"
Godzina losowania: 20:00
Start serwera: , godz: 20:00
Cytat:
"W ostatniej chwili"
U-BOOTY: IXB (1939) - Zawodowcy
CZAS MISJI: 2 godz.
05/11/1939 - Godzina 17:00
Tło historyczne:
Dnia 20 III 2012 Finek grał w grę planszową Steel Wolves.
W 1 tygodniu listopada 1939 B-Dienst odkrył konwój OB na Zachodnim Podejściu.
Nieszczęśliwie w okolicy były tylko dwa okręty IXA. BdU Finek rozkazał atakować. Jednak ani U-38, ani posiadający mało paliwa U-42 nie osiągnęły sukcesów.
Odprawa:
Wywiad doniósł o konwoju, który 1 Listopada opuścił Liverpool i kieruje się na Zachodnie Podejście.
Udajcie się do kwadratu AM523 i zaatakujcie konówj, zanim zniknie na wodach Atlantyku.
Sytuacja:
U-38 śledzi konwój, naprowadzając inne U-Booty. Zapada zmrok.
PL_CMDR Blue R
W patrolu udział wzięli:
PL_CMDR Blue R - SURV • Coal Freighter "Orekilton" - 2 955 • Small Freighter "D/S H. C. Flood (wrogi)" - 2 206 • Revenge Class "HMS Ramiles" - 28 000
---------------------------------------------------
Razem: 33 161 BRT
PL_Fox6 - SURV • Frigate Black Swan Class "HMS Flamingo" - 1 250
Razem: 1 250 BRT
Uszkodzony frachtowiec
PL_Cmd_Jacek - SURV • Medium Cargo "Olivia" - 5 039 • Tanker T3 "Oilver" - 11 795 • Large Cargo "Morrison" - 8 808 • Troop Transport "Lady Mary" - 8 225
Razem: 33 867 BRT
Uszkodzony mały frachtowiec
=============================================
Rok 1939, pochmurno, a do tego się ściemnia. Za to będzie można zając pozycję płynąc na powierzchni. Jak się okazało konwój mijał mnie, więc musiałem go wyprzedzić. Szczęśliwie, nie płynął szybko, a ja minąwszy eskortowce zaatakowałem. Robiło się coraz ciemniej i trudno było wypatrzeć frachtowce, które dodatkowo zaczęły płynąć dziwnymi kursami.
Zatopiłem w sumie 4 cele, w tym tankowiec.
Próbowałem także zaatakować pancernik, ale zanim wypuściłem rybki, Finek przypieczętował jego los.
Lekki i przyjemny patrol. Dzięki za grę !!!
SH3Img@22-11-2014_22.5.51_740.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 45.65 KB
SH3Img@22-11-2014_22.5.55_563.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 79.95 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#2 Wysłany: 22 Listopad 2014, 22:44
Miałem wyjątkowego pecha Wpierw trafienie - nie wiem jednak co trafiłem bo było za ciemno. Potem gdy już zacząłem celować to najpierw moja torpeda uderzyła w tonący już T3, potem 2 odbiły się od C2 (kontaktówki) potem trafiłem jeszcze w coś, to coś potem zatonęło. Nie wiem jednak co to było ani kto jeszcze do tego strzelał. Fregata oberwała w sumie przypadkowo od torpedy która szła w stronę T3 (gdyby nie ona, to pewnie torpeda sięgnęła by celu)
Także 1200BRT. Na końcu się wkurzyłem i przestałem zwracać uwagę na otoczenie. Bardzo żałowałem że w misji nie można użyć 105-tki, bo na pewno by się przydała. Parę pingów, ucieczka w głębinę i koniec gry po kilkunastu minutach.
Po 30 minutach patrolu zanurzam się na widok niszczyciela. Po przechodzeniu obok rozpoznaję flagę. Jeszcze Polska nie zginęła!
17:45 odpalam salwę torped.
1 torpeda do Granville, 1 do KaBLa, 1 do Węglowca. 1 trafienie w KBL. Druga rufowa do Granville i dobitka do Węglowca... Dwa pudła (węglowiec zwolnił). Ostatnia do węglowca (Granville poza kątem ataku). I tym sposobem pierwsza pełna salwa przyniosła mi 5000 BRT. W pobliżu Black Swan kogoś gania. Przeładowałem 2 torpedy i szukam nowego celu.
Jest! Arrow. Lekko uszkodzony (Foxiu?), ale obok płynie Black Swan ze swoim charakterystycznym masztem z tyłu.... Peryskop niziutko, bo jest blisko. Ledwo widzę kształt, ale patrzę, że coś dziwny ten BS... Bo płynie powoli. Peryskop ciut wyżej. To nie Black Swan na kilkuset metrach, ale Revenge na kilometrze. Poszły 2 torpedy... I co ciekawe przechylił się na druga burtę po trafieniach (ale na pewno moich)... Posłałem rufową, ale coś źle wyliczyłem i spudłowałem. Potem, co przeładowana torpeda szła dobitka. Pierwsza go wyprostowała, druga pod wieżę (już unieruchomiony) zatopiła. Przewrócił się na burtę i zatonął.
Mam jeszcze 2 torpedy, to szukam celu. W ostatnim rzędzie płynie Cargo Steamer 5000 BRT. Zbliżam się, gdy zauważam idący za konwojem krążownik. Porzuciłem parowca i idę do krążownika, ale ten nagle ostro skręcił i przyspieszył. Posłałem za nim 2 torpedy, ale jedna wybuchła przedwcześnie, a 2 nie trafiła. No to oddalam się, wyszedłem na powierzchnię i gdy wszyscy byli bezpieczni (w tym Zbyszek, który był bezpieczny, ale dobrze mu się z nami gadało i oddalał się chyba 30 minut od konwoju na powierzchni) zakończyliśmy grę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum