Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Oberleutnant Klaus Wennemann
Gratuluję objęcia dowodzenia nad U-93, jednym z bardziej zasłużonych U-Bootów naszej flotylli. Mam nadzieję, że dokonacie nim równie spektakularnych wyczynów, co kapitan von Hyakintos, czego wam również życzę.
Pod koniec września skierujecie swój okręt na Atlantyk, do kwadratu BD22, skąd będziecie brać udział w operacjach Wilczego Stada.
Życzę wam powodzenia na pierwszym patrolu, jako dowódca U-Boota.
Korvkpt. Herbert Sohler, dowódca VII flotylli U-Bootów
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 3 Styczeń 2015, 20:06
Jawohl Herr Korvettenkapitän,
Natychmiast przygotuję załogę i okręt do następnego patrolu. Postaram się maksymalnie kontynuować dobrą tradycję poprzedniego dowódcy.
Każę załadować torpedy typu TII w wolne miejsca i naszkicuję plan patrolu, tak skutecznie wsiąść udział w planowanej operacji wilczego stada.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 5 Styczeń 2015, 18:29
Świetnie. Wysłać do BdU informację:
Dotarliśmy do BD22. Oczekujemy na rozkazy. Wennemann.
5 październik okazał się szczęśliwym dniem.
Tuż przed zmrokiem wachta zauważyła na horyzoncie dym i wkrótce po zanurzeniu udało się nawiązać kontakt z konwojem.
Dochodziła 23:58, gdy wreszcie udało się U-93 dotrzeć na obrzeża konwoju, idącego do Wielkiej Brytanii.
#7 Wysłany: 6 Styczeń 2015, 15:45
Mamy namiary. Wysyłamy meldunek o pozycji konwoju do BdU. Śledzimy cel i czekamy na odpowiedź.
Wkrótce BdU zaczęło wypytywać kolejne okręty.
U-45 potwierdził wzięcie kursu na konwój, podobnie jak U-652. Ostatni odezwał się U-111 i to już po rozkazie BdU:
Cytat:
BdU do U-93
Utrzymać kontakt z konwojem do czasu zebrania okrętów
Pierwszy spoglądając na ten rozkaz powiedział:
-Jak ustrzelimy jeden, czy dwa statki, nic się nie stanie, ale jak zgubimy konwój, to chyba nam urwą jaja.
#9 Wysłany: 6 Styczeń 2015, 16:16
Niestety jak nas zagonią pod wodę, to możemy zgubić konwój. Pamiętacie ile nas trzymali pod wodą ostatnio. Niby zatopiliśmy jedną łajbę, ale główne cele odpłynęły. Atakując stadem będziemy mieli większe szanse na zniszczenie celów i ponowny atak.
Czekamy.
Noc minęła bez większych kłopotów, jednak ciągły stan bojowy okrętu był odczuwalny. Kapitan spodziewał się, że za dnia coś się stanie, ale niespodziewanie, nic złego się nie stało, poza pogorszeniem pogody.
U-45 jako pierwszy dotarł w pobliże konwoju. U-111 wieczorem, po kolejnym meldunku nadał wiadomość:
Cytat:
U-111 do BdU
Prawdopodobny błąd nawigacyjny. Musimy ustalić nową pozycję. Pościg za konwojem niemożliwy. Teoretycznie jesteśmy w nim
Fraatz z U-652 wieczorem zameldował, że ma kontakt dźwiękowy z konwojem i powinien lada moment dotrzeć do konwoju.
Zapadła ciemność, gdy małe stado zebrało się wokół konwoju, w tym samym czasie, gdy na północy drugie stadko atakowało konwój HX.
(premia (kara w zasadzie) do wykrywania eskorty za wilcze stado doliczona)
#11 Wysłany: 6 Styczeń 2015, 17:57
Nadaj do BdU:
U-45 gotowy. Co z U-652 ? Prosimy o zgodę na atak. Wennemann.
#13 Wysłany: 6 Styczeń 2015, 19:20
Nadaj do BdU:
U-45, U-652, U-93 na pozycji. Atakujemy. Wennemann.
Uwaga załoga. Atakujemy konwój idący do Wielkiej Brytanii. Gelhaar i Fraatz są w pobliżu i również zaatakują. Oczekuję maksymalnego skupienia na swoich obowiązkach. Alarm bojowy. Podchodzimy pod konwój.
Ponieważ nie atakujesz z innymi graczami resztę zostawię na "automacie" (aby nie opóźniać innym zanadto). Dodałem tylko dane z "dziennej" obserwacji konwoju (to najtłustsze kąski, jakie są w zasięgu).
#15 Wysłany: 6 Styczeń 2015, 19:57
Uwaga atakujemy na powierzchni. Strzelamy ze średniej odległości - 3 torpedy do motorowca, 1 torpeda do małego parowca.
-Trzecia, pal! - rozkazał pierwszy - Nowy namiar, odległość - rozpoczął przekazywanie rozkazów dla czwartej torpedy. Wennemann pierwszy raz obserwował, jak pierwszy oficer wykonuje tą robotę. Zwykle to on klęczał przy UZO i podawał rozkazy. Z dołu zameldowano gotowość do wystrzelenia czwartej torpedy i gdy tylko padła komenda "pal", nad konwojem stało się jasno jak za dnia. Flara oświetlała szczęśliwie drugą część konwoju, ale też pozwoliła dostrzec zbliżającego się do U-93 niszczyciela. Załoga brytyjskiego okrętu chyba była świadoma, że zostali dostrzeżeni, gdyż natychmiast otworzyli ogień do zanurzającego się U-Boota. Wysoka fala nie pozwalała na celne strzelanie z rozpędzonego niszczyciela, co pozwoliło załodze U-93 uniknąć pierwszego zagrożenia.
PING, PING - rozlegał się głos azdyku. Śruby mieliły wodę na najwyższych obrotach, aby sprowadzić U-93 na dającą ochronę głębinę.
-30 sekund do trafienia pierwszej torpedy - zameldował pierwszy, jakby nie zważając na odgłos niszczyciela, który zaczynał nadejście na nich. Byli jeszcze zbyt płytko. Bomby głębinowe potężnie szarpały rufę okrętu, jakby chciały go wyrwać z głębiny w której próbował się schować. Żarówki kolejno padły, a z rufowego przedziału krzyczano o zwarciach na akumulatorach. Pierwszy liczył jednak w pamięci coś innego.
-10 do trafienia.
Ogromna eksplozja była słyszalna na całym U-Boocie, choć pochodziła od konwoju. Wydawała się głośniejsza od następujących przed chwilą eksplozji bomb. Gdy pierwszy chwytał za latarkę, aby pomóc załodze opanować pogrążony w mroku okręt, funkel zameldował:
-Chyba był wyładowany amunicją. Wątpię, czy coś z niego zostało. Dorwaliśmy go.
Chief oświetlił głębokościomierz, który wskazywał obecnie 90 metrów, ale wskazówka z dość dużą szybkością zmierzała w stronę głębiny.
#17 Wysłany: 6 Styczeń 2015, 20:26
Funkel co z czwartą torpeda ?
Główny - jakie uszkodzenia ? Akumulatory ?
Schodzimy głęboko, cisza na okręcie. Zwrot na południe odchodzimy, damy szansę naszym pozostałym okrętom.
Pierwszy pomyślał i dodał:
-Czwarta za 20.
Minęło 20 sekund, ale nic się nie stało. Albo parowiec wykonał zwrot, aby ominąć kulę ognia, albo też został nią pochłonięty.
Kolejne bomby zostały rzucone bez odgłosu pingowania i tylko wstrząsnęły wlokącym się na resztkach energii elektrycznej, która ocalała w akumulatorach po zwarciu. Elektryk łączył ponownie akumulatory, omijając te rozbite, ale te w większości wymagały doładowania. Eskortowiec nie odpuszczał jednak. Funkel śledził go cały czas. Anglik nie umiał uzyskać kontaktu, ale ciągle przeszukiwał okolicę, starając się namierzyć U-Boota, który mu uszedł.
R62 - U-93d.jpg Niebieski oznacza rozładowane akumulatory
#19 Wysłany: 6 Styczeń 2015, 20:48
Dobrze, schodzimy na 200 metrów i powolutku się oddalamy. Jakieś przecieki ?
Funkel, pilnuj tego eskortowca.
Eskortowiec przez prawie dwie godziny szukał U-93 po okolicy. Kapitan jednostki dobrze wiedział, że U-Boot oddala się zwykle z prędkością węzła dwóch. Po dwóch godzinach byli już bezpieczni i można było wynurzyć okręt na powierzchnię.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum