POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol nr 34 - "Ostatni konwój"
Autor Wiadomość
PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#1  Wysłany: 3 Styczeń 2015, 22:49   Patrol nr 34 - "Ostatni konwój"

Patrol nr 34 - "Ostatni konwój"
Godzina losowania: 20:00
Start serwera: , godz: 20:00

Cytat:
3 V 1945, 6:00, czas misji 2h
U-Boot: IXC/40 (1945) lub VIIC/41 (1945), Weterani
Pogoda: Całkowite zachmurzenie, lekkie opady. Silny wiatr

Tło historyczne:
Do lutego 1945 roku Niemcy zostali pobici, a ich potężna machina wojenna przestała funkcjonować. Program Elektroboote był kolejnym, którego nie udalo się realizować zgodnie z planem.
Dopiero 18 marca pierwszy okręt typu XXI, U-2511, opuścił Kilonię i popłynał w stronę Norwegii. Dowodzony był przez jednego z bardzo niewielu żyjących "asow" z początku wojny, Adalberta Schennego. Próby spowodowały jednak kilka uszkodzeń i dopiero 30 kwietnia mógł wypłynąć w pierwszy patrol bojowy.

Odprawa:
Skierujcie się do kwadratu AM5 i zaatakujcie każdą napotkaną jednostkę wroga. Powodzenia!

UWAGA! MISJA ZAWIERA ZATAPIALNE C2!

PL_CMDR Blue R

W patrolu udział wzięli:

PL_U_55 - SURV
Small Tanker "Tia" - 4 150
J Class Destroyer "HMS Javelin" - 1 690
Small Tanker "San Tankero" - 4 292
C3 Cargo "Chrisanthy Mary" - 8 377
J Class Destroyer "HMS Jaguar" - 1 690
---------------------------------------------------
Razem: 20 199 BRT

UnnAmmEdd - SURV
Flower Class "HMS Floyd" - 950
Tug Boat "Bordello" - 1 133
Razem: 2 083 BRT

PL_CMDR Blue R - KIA

PL_Kanaron - KIA

olek1849 - KIA

PL_Cmd_Jacek - SURV
Ocean Liner "Luxuria" - 24 397
Razem: 24 397 BRT
Uszkodzone:
Transportowiec typu Liberty
Niszczyciel nieznanej klasy

==============================

Ufff ostatnia misja, przecież Donitz wydał już rozkaz o wstrzymaniu ognia. Finek jak mogłeś :lol .

Nic to. Płyniemy powoli pod wodą, bez wynurzania się kierując się namiarami na hydro. W międzyczasie studiuje lekturę "Wspomnienia Alberta Speera". Po prawie 45 minutach zaczyna się akcja. Finek zgłasza KIA, po chwili Olek. Dalej w peryskopie pojawiają się niszczyciele. Odwracam się do nich tyłem i zwiewam. Kanaron zgłasza KIA. Ja uważając na eskortowce płynę kierując się hydrofonem.

W końcu pojawia się tankowiec, przepuszczam go i atakują dwiema torpedami Liberciaka. Obie trafiają i .. statek odpływa.

Już mam odpalać kolejne torpedy, gdy zauważam liniowca. Tym razem dwie rybki wystarczają, by kolosa posłać na dno.

Szukam kolejnych celów, gdy eskorta mnie wykrywa i atakuje. Zanurzając się odpalam akustyka i zwiewam w głębinę. To ratuje mi życie, gdyż Falke unieruchamia dedeka i niszczy jego aktywne sensory. Zwiewam na 200 metrów. Już myślę, że jestem bezpieczny i daję rozkaz wynurzenia, gdy pingi trafiają w kadłub. To posiłki przybyły. bomby padają blisko, ale udaje mi się wymknąć.

Trening "Pękające Szczęki" przynosi profity.

Dzięki za grę !!!

SH3Img@3-1-2015_22.21.6_130.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 47.96 KB

SH3Img@3-1-2015_22.21.26_226.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 69.37 KB

ściana i tak zawsze swoje wie"

Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 3 Styczeń 2015, 22:50, w całości zmieniany 1 raz  

PL_UnnAmmEdd 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Maciej

#2  Wysłany: 3 Styczeń 2015, 23:03   

Wylosowało mnie najdalej, dopiero po półtora godziny znalazłem się... poza konwojem. Przepłynąłem kurs konwoju wszerz i wyszedłem po drugiej stronie. Widoczność była fatalna. Na moment z mgły wypadł mi tankowiec T3, ale uciekał mi, posłałem tylko jedną torpedę. Później wypadł z mgły jakiś frachtowiec nie pamiętam jaki, ale miał ok. 10000BRT. Trzy torpedy posłałem, dopiero potem uzmysłowiłem sobie, że słanie magnetyków w sztorm to nie jest dobry pomysł. Podobno torpeda przeszła po kilem. Następnie korweta flower pojawiła się na mojej rufie i płynęła w pobliże mnie, wysłałem akustyka, lecz nawet zwykłą torpedą bym trafił. Następnie zacząłem ścigać konwój, jedynie jakiś holownik przede mną dostrzegłem. Z uwagi, iż to był już prawie koniec gry, wynurzyłem się i pognałem w jego stronę. Posłałem salwę 4 torped w jego kierunku, po czym musiałem się zanurzyć, bo zaczął do mnie strzelać. Trafiłem jedną. Jakiś Ddek to dostrzegł, bo płynął w moją stronę. Poszedłem na 200m, ale gra i tak się już kończyła.

Trafiony Flower.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 131.42 KB

Trafiony Bordello.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 120.53 KB

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek

#3  Wysłany: 3 Styczeń 2015, 23:45   

Cytat:
Wylosowało mnie najdalej, dopiero po półtora godziny znalazłem się... poza konwojem

Przecież ci mówiłem, że byłeś OBOK konwoju przez cały marsz...

Otóż wylosowało cię BLIŻEJ od nas tylko zamiast wejść w konwój..... płynąłeś do niego równolegle, coraz dalej i dalej... jakby idąc na ostatni statek w prawej kolumnie

kurs UnnAmmEdda ==================================>

.........................................zasięg jego wzroku.................................................
.....................<=========ooo=====ooo=====ooo=====oooo=====ooo <- na ten statek chyba się kierowałeś

.....................<=========ooo=====ooo=====ooo=====oooo=====ooo
....................................................konwój

http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2

#4  Wysłany: 4 Styczeń 2015, 11:31   

Kiepsko poszło. Przynajmniej nic nie straciłem.

Przez pierwsze 15 minut płynę 3 węzły. Potem cały czas 1 węzeł. Co jakiś czas wystawiam peryskop. Nagle w peryskopie widzę dwa niszczyciele, nawet blisko. I kogoś obrzucają... No to znowu po mnie :| Chwilkę później Finek zgłasza KIA, minutę później Olek też KIA, potem wynikło, że Olek płynął z maksymalną prędkością przez jakiś czas... Sprowadził dwa DD-eki, jeden zrobił kółko i trafił na Finka. Konwój płynął na mnie (myślałem, że równolegle przez jeden handlowiec, który się chyba musiał zapętlić, albo robił zwrot).

Gdy Finek zatonął postanowiłem poczekać. Maszyny stop. Chociaż może lepiej się wycofać, wolno wstecz.

DD-ek się chyba zbliża. Zanurzenie, na 200 metrów. Na 25 PING! Cała naprzód. Ster 15* w prawo. Pierwsze bomby daleko, ale nagle komunikat o uszkodzonym kiosku, aha oberwałem jeżem. Integralność 100%, to schodzimy głębiej.

Cały czas zmieniam kierunek, byle się wycofać z konwoju, żeby ich odciągnąć od innych.

150 metrów, kolejne bomby, komunikat o uszkodzeniach pokładu, leciutko mną rzuciło, ale zero dźwięku wybuchu, czyli znowu jeże. Integralność 100%, głębiej. 190 metrów... czy kadłub nie jest naruszony? Zaryzykuję, 210 metrów. PING! PING! PING! Czyli oba DD-eki są nade mną... Pluski, znowu jeże, znowu bez dźwięku, znowu mnie nie naruszyły. Ale bomby zrobiły swoje... Wybuchły nade mną, rzuciło mnie na 225 metrów, integralność 71%, za mało jak na tą głębokość, żarówki migają, dźwięku tłuczonego szkła nie ma :schock Dźwięki mi się popsuły :? :? W każdym razie wiem, że jestem za głęboko. Szasować balast!
Na 150 metrów. Niestety na 150 metrach już miałem 51% integralności. Nadal za głęboko. Szasować dalej, na 100 metrów.
Na 100 metrach już się wszystko uspokoiło, bezpieczna głębokość, ale suszarki nadal mi głowę suszą, następne bomby wysłały mnie na dno...

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek

#5  Wysłany: 4 Styczeń 2015, 12:10   

Moja śmierć w 10 patrolu (średnio 20k BRT na patrol, to dobry wynik) w najlepszej karierze tego sezonu... A prawie wojna się skończyła :D

Potem pozostało tylko obserwowanie sytuacji od góry. Ataku Jacka, mijania konwoju UnnAmmEdd'a oraz jak Jacek prawie wchodzi pod Jeże unieruchomionego przez się niszczyciela (jakby, ten go zatopił, to patrol byłby przyklejony, jako najlepsze KIA sezonu). Oj, wesoło było naszej trójce na górze (detal, że zatopił nas chyba nawet ten sam DD, albo ta sama para DD i jakby Jacek nie zrobił zwrotu o 90 stopni w bok, to i go by jak mnie znaleźli).

Patrol nauczył mnie jednego. Gdy gracz mówi, że go "źle wylosowało i był za konwojem", równie dobrze mógł źle iść i z idealnej pozycji minąć konwój.

Ps. Unn, nie zaciekawiło cię, że miałeś konwój na namiarze 0 do 30, potem 0 do 60, a ostatecznie 0 do 90? Musiało być słychać, to. Ja zawsze zapisuje jak namiary się powiększają i z tego da się określić, gdzie jest przód.

1.jpg
KIA
Plik ściągnięto 7 raz(y) 133.06 KB

2.jpg
Kanaron dostaje z Jeża
Plik ściągnięto 16 raz(y) 18.28 KB

3.jpg
Zatonięcie Luxurii
Plik ściągnięto 16 raz(y) 135.39 KB

4.jpg
Za głęboka/kontaktowa torpeda
Plik ściągnięto 9 raz(y) 166.86 KB

5.jpg
Takie tam, od Zbyszka
Plik ściągnięto 16 raz(y) 139.23 KB

6.jpg
Bordello bum-bum
Plik ściągnięto 14 raz(y) 122.46 KB

http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_UnnAmmEdd 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Maciej

#6  Wysłany: 4 Styczeń 2015, 12:46   

Też zapisuje namiary na hydro co 5 minut. I miałem wrażenie że będę przecinał trasę konwoju, który miał płynąć na południowy zachód ode mnie. Tymczasem on płynął na moje południe, po prawej stronie.
Ostatnio zmieniony przez PL_UnnAmmEdd 4 Styczeń 2015, 12:46, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu