Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Hrabia i Krol
29 XI 1943, 17:00, morze wzburzone
U-Booty: IXD2 1943, weterani
Tlo historyczne:
Na przelomie 1941/1942 flota Brytyjska zostala pokonana na Dalekim Wschodzie i zmuszona do oddania Japonii panowania nad wodami. Poniewaz dla Aliantow glownym przeciwnikiem pozostawaly Niemcy, wojna na Pacyfiku byla dla Brytyjczykow drugorzednym teatrem wojennym, ktorym zajma sie, po pokonaniu Niemcow.
Pod koniec 1943 sytuacja wygladala juz inaczej. Potega Niemiec chylila sie ku upadkowi, a i na Pacyfiku Japonia stracila calkowicie inicjatywe. Nadszedl czas na powolna relokacje sil.
Odprawa:
Dwa tygodnie temu Brytyjska grupa uderzeniowa wyplynela na wody Oceanu Indyjskiego, kierujac sie ku Australii. Brytyjczycy chca uzyskac przewage nad naszym sojusznikiem, a wsparcie tych okretow jest dla nich niezwykle cenne.
Zatopcie grupe uderzeniowa, zanim wejscie do portu w Adelaide
PL_CMDR Blue R
Misja na podstawie kampanii SH4: U-Boot mission
Finek zdecydowal nam uprzykrzyc zycie i umiescic grupe udrzeniowa jakies 65km od nas. Raport o kursie byl dosc niedokladny i trzeba bylo sie niezle napocic aby zajac dogodna pozycje do ataku.
Tuz przed finalnym zanurzeniem wyslalismy wiadomosc do BdU:
Podejscie sredno udane, ale ktos zaopiekowal sie ekortowcem po lewej umozliwiajac zajecie dosc dogodnej pozycji do ataku na pancerniki. Rezulat salwy przezszedl najsmiejsze oczekiwania: 3 z 4 torped trafily, a ta 4'ta pradopodobnie odbila sie od kadluba (kat uderzenia okolo 40 stopni). Pancernik odplynal i juz myslelismy ze po ptakach. Jednak pod koniec patrolu, sprawdzajac raporcik z fajeczka spotkala nas mila niespodzianka:
Jeszcze bardziej robawila nas wiadomsci od BdU niecale 12 minut przed koncem.
W patrolu udzial wzieli:
olek1849 - SURV
UnnAmmEdd - SURV
PL_Kanaron - SURV • 1/4 King George V "HMS Duke of York" - 8,975
---------------------------------------------------
Razem: 8,975 BRT
PL_Tes - SURV • 3/4 King George V "HMS Duke of York" - 26,925
---------------------------------------------------
Razem: 26,925 BRT
Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 20 Lut 2014 Posty: 2413 Skąd: Kraków
#4 Wysłany: 5 Styczeń 2015, 00:36
No miałm ten sam problem też byłem ponad 4 km od grupy.
Tes twoją eskortą może się ja zajołem bo jak wychodziłem to na całej na przód sie wynurzyłem co skończyło się wykryciem przez DD
Taki szybki opis U-boota
IXD2 wielka krowa jedyną zaletą jest ilość paliwa i torped. Szybkość zanurzania straszna ok 40 sek, prędkość max 16-17 knt, manewrowość słaba/bardzo słaba.Nigdy więcej
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#6 Wysłany: 5 Styczeń 2015, 10:49
Początek patrolu, a Olek wylicza ile może na powierzchni przepłynąć... No to po nas...
Wpływam do grupy uderzeniowej, odległość 3km. Biorę na cel pierwszy pancernik, szybko trzeba dane zebrać: odległość 3000m, AoB 90* P. prędkość 15w. Salwa dziobowych, rozrzut 1*, LOS! Po 10 sekundach zorientowałem się, że zapalnika nie zmieniłem... Cała nadzieja, że TIII nie wybuchną przed czasem. Po ponad 3 minutach Torpedo trefen! Prędkość musiałem źle obliczyć, bo z czterech trafiła tylko jedna i to w samą rufę. Ale tak patrzę, że może uda mi się trafić tego za nim. Chwilkę później... Torpedo trefen! Znowu tylko jedna i znowu w samą rufę...
Posłałem na poprawkę rufową, ale chyba zgasła zanim dopłynęła...
Dziobowa się przeładowała, rufowa jedna została. A na 50* T3 płynie. Czemu nie zaryzykować. Dziobowa i rufowa poszła, chyba obie zgasły...
Zostało się oddalić, zgłosić SURV'a i potwierdzić SURV'a UnnAmmEddowi.
Tes jeszcze coś atakował, Olek się oddalał. Po chwili Olek melduje, że jest na powierzchni i chce SURV'a. Lecę do niego i mijam dwa DD-eki płynące prosto na niego... nie masz jeszcze SURV'a.
Do końca patrolu niszczyciel nie zdążył podpłynąć do Olka na odległość zrzutu bomb. Dopiero około minuty po zrzucił bomby, które wybuchły pod wynurzającym się U-Bootem.
001.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 288.89 KB
002.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 282.06 KB
003.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 319.17 KB
004.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 273.98 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 5 Styczeń 2015, 10:57, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum