Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 30 Wrzesień 2015, 19:16 Wiceadmirał Frank Kanaron, dowódca Home Fleet
Wicedmirale Frank Kanaron
7 grudnia 1941 konwój PQ-6, złożony z 8 frachtowców, wyjdzie w morze z Reykjavik kierując się do Murmańska. Waszym zadaniem jest bezpieczne przeprowadzenie tych statków do celu.
Z polecenia rządu, macie przewieźć ministra spraw zagranicznych oraz ambasadora Majskiego wraz ze sztabami do Murmańska na spotkanie ze Stalinem. Jest to sprawa najwyższej wagi, aby okręt ich przewożący dotarł do Murmańska najpóźniej 12 grudnia.
Sytuacja Związku Radzieckiego jest niezwykle ciężka i musicie dołożyć teraz wszelkich starań, aby wspomóc naszego sojusznika.
Admirał Floty A.D.Pound
Informacje: Murmańsk może przyjąć 1 krążownik i 2 niszczyciele. Krążownik wiozący ministra Anthonego Edena nie wlicza się do limitów.
Spodziewane siły wroga:
Kilka niszczycieli, 5-6 U-Bootów, około 4 skrzydeł bombowców (Ju-88 oraz He-111). Samoloty zwiadowcze.
Cytat:
Jednostki pod twoją kontrolą:
Task Force 1, Convoy 1, 2 okręty podwodne z Murmańska (Brytyjskie), 3 trałowce z Murmańska, Skrzydło Catalin ze Scapa Flow
Podjęte decyzje (przez Finka):
Task Force 1 (HMS Edinburgh, 2 niszczyciele) znajdujący się w Seioisfjördur obejmie eskortę na całej trasie konwoju.
Task Force 2 (HMS Suffolk i HMS Norfolk) zostają oddelegowane do Patrolu Białego (zostają tam do końca gry)
Task Force 3 (HMS King George V oraz okręty wsparcia) zajmie się osłoną konwoju na zachód od Spitzbergenu. (sugerowane, możesz zmienić)
Task Force 4 (HMS Kent) przewiezie ministra Edena do Murmańska
Cytat:
Zadania do wykonania:
Własna kontrola:
Konwój - wytyczyć trasę (1 pole na turę, 2 tury na dzień = 2 pola na dzień, pierwszego dnia pokonuje 1 pole)
Task Force 1 - określić dzień wyjścia w morze i punkt spotkania z konwojem.
Okręty podwodne (Murmańsk) - określić ich strefy patrolowe (poza obszarami patrolowanymi przez okręty podwodne ZSRR (oznaczone czerwoną linią) Mogą też zostać w porcie)
Inni gracze:
Task Force 3 i 4 - ustalić z dowódcami zespołów taktykę działania. Rozdysponować niszczyciele (polecane aby TF4 szedł samotnie lub wraz z TF3). Możliwe wydzielenie dodatkowych zespołów (łącznie 8 dowódców, TF1-4;6-9).
Ps. Jak chcesz ich zaprosić naraz na naradę, to napisz w ich tematach, że każesz im się stawić i daj linka do tego tematu.
Uwaga!
3 Eskortowce (trałowce) z Murmańska muszą zakończyć operację w Murmańsku! To trałowce oddelegowane przez RN do Rosji.
Osobiście proponuję zacząć krok po kroczku. Najpierw weź mapę i narysuj trasę konwoju. Ja ci pozaznaczam, którego dnia na której pozycji będzie konwój i którego dnia powinna wyjść eskorta TF1, aby płynąc ze średnią prędkością dołączyć... Potem będzie z górki.
Ps. Jak nie wiesz, co robić, to pytaj Wiem, zarzuciłem cię masą decyzji na początek.
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#2 Wysłany: 30 Wrzesień 2015, 20:39
Tak więc: TF1 wypływa dwa dni po konwoju. Zielona linia to jego trasa i zostaje z konwojem do końca, żółta linia to obszar działań naszych okrętów podwodnych.
Co dalej? TF2 TF3 i TF4 mogą zostać tak jak wybrałeś.
T01_07_12_AM.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 420.76 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 30 Wrzesień 2015, 20:40, w całości zmieniany 1 raz
Teraz Scapa Flow.
Jak widzisz... Stacjonuje tam King George V, Victorious.... No i Kent tam jest...
Jak podałem, ja już wybrałem, że Kent przewiezie ambasadora do Murmańska....
Kent i King George to okręty Jacka i Olka... Teraz należałoby im przydzielić zadania.... (czyli napisać im ich rozkazy w ich tematach)
TF4 na razie to samotny HMS Kent (propozycja, aby wykorzystać dużą prędkość krążownika i posłać go samego... A może parę krążowników?)
TF3... To na razie samotny pancernik.... Wypadałoby Jackowi i Olkowi w ich tematach przedstawić zadania..
Niszczyciele możesz sam rozdzielić... Albo zwalić tą robotę na Olka i Jacka
Pamiętaj, że możesz też stworzyć dodatkowy TF6 i np. dodatkową eskortę dołączyć do konwoju. Tylko pamiętaj... te jednostki muszą wrócić potem do Scapa Flow, bo w Rosji Golovko chyba ci nie zapewni zaopatrzenia dla nich.
Spokojnie. Paliwem i tym GDZIE muszą zawrócić, zajmę się ja na początek. Jak Jacuś wyznaczy trasę, zaznaczę punkt, gdzie ci co mu towarzyszą muszą odpuścić.
Bo np. TF1 zejdzie na rezerwę, gdy pod osłonę lotniczą ZSRR wejdziecie.
Wicedmirale Frank Kanaron
Task Force 3 został przygotowany do wyjścia w następującym składzie:
HMS King George V - okręt flagowy
HMS Victorious
HMS Cumberland
6 niszczycieli osłony (5xJ-R, 1xA-I)
Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 20 Lut 2014 Posty: 2413 Skąd: Kraków
#11 Wysłany: 1 Październik 2015, 17:12
Jestem
Stwierdziłem że wezmę niszczyciele z mniej doświadczonymi załogami żeby ci nabyli doświadczenia.
Wziąłem więcej niż normalnie gdyż trzeba zrównoważyć ich brak umiejętności.
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#12 Wysłany: 1 Październik 2015, 20:23
Rozumiem, jednak nie do was należy przeszkalanie załóg niszczycieli. Sam pomysł popieram, ale zabranie 5 niedoświadczonych i jednego doświadczonego nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. Skoro ma to być skuteczne ochrona i jednocześnie rozwój załóg niszczycieli to proponuję dobrać 3 niedoświadczone załogi i 2 lub 3 doświadczone.
Panie Admirale.
W Scapa Flow z jednostek, które mogą wyjść teraz w morze zostały:
-Krążownik lekki Arethusa, 4 niszczyciele A-I oraz 2 nowe niszczyciele J-R, których załogi nie miały jeszcze możliwości sprawdzenia się w boju.
#18 Wysłany: 1 Październik 2015, 22:49
Więc formujemy TF6 na, który składa się lekki krążownik, dwa niszczyciele A-I i oba niszczyciele J-R. Ich zadanie to patrolować Morze Norweskie i ściśle współpracować z naszym lotnictwem patrolującym ten akwen.
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 1 Październik 2015, 22:50, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum