Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 21 Luty 2016, 14:34 Wiceadmirał Frank Kanaron, dowódca Home Fleet
Cytat:
ŚCIŚLE TAJNE
Raport dotyczący konwojów:
PQ-14 Reykjavik: 15 frachtowców (zostaną zgrupowane 14 kwietnia), 12 eskortowców (6 już jest w Reykjaviku, pozostałe dotrą w dniach 12-14 kwietnia). Konwój przewozi części dla eskadry BC wysłanej do Murmańska.
Do konwoju zostanie na czas operacji dołączona grupa eskortowa w składzie 2 niszczycieli, 12 torpedowców, jednego okrętu przeciwlotniczego oraz lotniskowca eskortowego. Okręt p-lot i lotniskowiec eskortowy (wyposażony w eskadrę samolotów Seahurricane) po operacji pozostają pod dowództwem Home Fleet. Reszta sił do 30 kwietnia musi wrócić do Reykjaviku.
Murmańsk może przyjąć 4 niszczyciele i 1 krążownik wraz z konwojem. Konwój musi zostać dostarczony do 30 kwietnia.
1 maja w Reykjaviku zbierze się 15 frachtowców konwoju PQ-15.
QP-10 Murmańsk: 16 frachtowców (6 gotowych teraz, 10 będzie gotowych w połowie miesiąca), 3 eskortowce, 2 niszczyciele, 4 torpedowce oraz uszkodzony krążownik Kenya (obniżona siła ognia baterii P-lot)
W początkowym etapie rejsu może zostać wsparty przez 3 trałowce z Murmańska.
ŚCIŚLE TAJNE
Raport wywiadu nt. Sił Niemieckich w Norwegii
U-Booty:
12 U-Bootów. 1 w naprawie. Połowa przebywa na morzu, prawdopodobnie w pobliżu Murmańska
Spodziewane dołączenie 1 U-Boota w najbliższym miesiącu.
Luftwaffe:
1 eskadra myśliwska na każdy port
Trondheim: Wzmocnione siły myśliwskie (3 eskadry), Kilka samolotów Fw200C Condor
Bodo: Wzmocnione siły myśliwskie (2 eskadry)
Banak: Lotnictwo bombowe, 2 eskadry Ju88
Tromso: Lotnictwo bombowe, 1 eskadra Ju88, do Tromso przeniesiono eskadrę bombowców torpedowych He111
Kirkenes: 2 eskadry myśliwskie
Bergen: W porcie dostrzeżono wodnosamoloty He115C (około 6)
Kriegsmarine:
Trondheim:
Zwiad lotniczy wykrył Admiral Hippera i Prinz Eugena w porcie. W porcie znajduje się też 5 niszczycieli Novik oraz 2 torpedowce.
Lokalizacja Tirpitza i niszczycieli nieznana (zaopatrzenie dla pancernika kierowane jest do Narviku, więc musi znajdować się w okolicy)
Cytat:
ŚCIŚLE TAJNE
Stan Home Fleet na dzień 15.03.42. Pancerniki, lotniskowce i krążowniki.
Pancerniki: (2+2)
HMS King George V, klasa King George V
HMS Duke of York, klasa King George V
HMS Anson, klasa King George V, trwa szkolenie załogi
HMS Howe, klasa King George V, wykańczany, spodziewane wejście do służby, lato 1942
Lotniskowce: (1+0)
HMS Victorious
Krążowniki: (2+4)
HMS London
HMS Norfolk
HMS Cumberland, naprawiany, planowany termin zakończnia, wiosna 1942
HMS Berwick - naprawiany, planowany termin zakończenia, lato 1942
HMS Suffolk - remontowany, planowany termin powrotu, lato 1942
HMS Sussex, naprawiany, planowany termin zakończenia, jesień-zima 1942
Krążowniki Lekkie: (4+4)
HMS Liverpool
HMS Edinburgh
HMS Kenya - uszkodzony
HMS Trinidad
HMS Scylla - Wykańczana, planowany termin oddania wiosna-lato 1942
HMS Nigeria - naprawiany, planowany termin zakończenia, wiosna-lato 1942
HMS Sheffield - naprawiany, planowany termin zakończenia - lato 1942
HMS Belfast - naprawy, planowany termin zakończenia jesień 1942
Cytat:
Okręty podwodne RN i sojuszników:
Na Morzu Norweskim operuje 9 okrętów podwodnych.
3 są na patrolu, 3 wracają z patrolu, 3 wypływają z portu 1 kwietnia, aby przejąć obowiązki powracających.
Cytat:
ŚCIŚLE TAJNE
Operacja EV
Wiceadmirale Kanaron. W dniach 14-30 kwietnia 1942 przystępujemy do operacji EV. Celami operacji są:
1) Dostarczenie do Murmańska 15 frachtowców konwoju PQ14, wiozącego niezbędne materiały
2) Dostarczenie do Murmańska osób zaplecza BC (wymagany 1 krążownik)
Na czas operacji można zrezygnować z utrzymania patrolu białego. Później w związku z wydłużeniem dnia, patrol biały można ograniczyć do 1 krążownika (nie lekkiego)
ZAOPATRZENIE:
Posiadasz 16 punktów zaopatrzenia, na każde 15 dni. Możesz je wydawać "od razu" lub "na bieżąco".
1 punkt zaopatrzenia jest używany do uzupełnienia paliwa/amunicji na 1 krążowniku/lotniskowcu eskortowym
2 punkty zaopatrzenia są używane do uzupełnienia paliwa/amunicji na 1 pancerniku/lotniskowcu/krążowniku liniowym.
Niszczyciele i jednostki lżejsze są zawsze traktowane jako zaopatrzone.
Jako, że 1 krążownik wymaga zaopatrzenia, pozostało 15 punktów
Posiłki:
W przeciągu najbliższych 15 dni spodziewane są następujące posiłki:
4 torpedowce Hunt, zbiornikowiec floty "Grey Ranger"
Amerykański zespół:
USS Washingon (BB), USS Toscaloosa (CA), USS Wichita (CA), 4 niszczyciele.
Krążowniki wycofane z patrolu białego (HMS London i HMS Norfolk)
Możesz też wykorzystać swoją władzę, aby trening załóg nowych okrętów odbył się w warunkach bojowych.
Obecnie trening przechodzą:
2 torpedowców O-P (później będa skierowane do eskorty konwojów Atlantyckich)
4 torpedowce HUNT (później będą skierowane do wsparcia konwojów Arktycznych)
Dodatkowo, jak bardzo potrzebujesz wsparcia, to możesz poprosić admiralicję o "awaryjne wsparcie" w postaci 1-4 starych niszczycieli lub niszczycieli A-I (Scapa Flow) lub też do 4 amerykańskich niszczycieli (Reykjavik) (po 14 kwietnia)
Transfery:
W połowie miesiąca: 2 niszczyciele J-R z zespołu TF5 (na jednym z nich wykryto wadę, którą naprawiano już w bliźniaczej jednostce zespołu. Trzecia jednostka musi przejść przegląd.)
Rozkazy oczekujące:
TF5 - wycofanie na zachód, wysłane. TF5 musi przerwać patrol najpóźniej w nocy z 2 na 3 kwietnia 1942
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#2 Wysłany: 22 Luty 2016, 09:00
Papierkowa robota...
Czyli przez pół miesiąca udajemy pokonanych.
Na Białym Patrolu pozostaje HMS London.
Ja nie mam jednostek
Do eskort EV poza tym co dostaniemy przejdzie: TF3, jeden krążownik (jeszcze nie wiem który), eskorta.
TF5 niech już wraca, szybko się zaopatrzy i wypływa ponownie. Czy nasze zbiornikowce mogą go zaopatrzyć?
2 krążowniki lekkie z SF (Liverpool zostaje) + 4 niszczyciele tworzą TF7 i płyną na obecną pozycję TF5 i patrolują (nie płyną bardziej na wschód niż do Trondheim).
Załoga TF3 niech będzie gotowa do natychmiastowego stawienia się na okręt po wezwaniu.
Pancernik raczej nie. Ale to zahaczy o SF i wypłynie po 24h.
Cytat:
Ja nie mam jednostek
Jak tracisz średnio 1 pancernik i 4 krążowniki miesięcznie
Cytat:
2 krążowniki lekkie z SF (Liverpool zostaje) + 4 niszczyciele tworzą TF7
A po co TF7? Nie lepiej TF4 zostawić? Ale jak chcesz.
Cytat:
Do eskort EV poza tym co dostaniemy przejdzie: TF3, jeden krążownik (jeszcze nie wiem który), eskorta.
A czytałeś pozycję posiłki DO 15 kwietnia (kiedy rusza operacja)?
Cytat:
2 krążowniki lekkie z SF (Liverpool zostaje) + 4 niszczyciele tworzą TF7 i płyną na obecną pozycję TF5
A jak Niemcy wyjdą w morze mają....? (warto dodać to w rozkazy, bo nie chcę cię martwić, ale 2 lekkie krążowniki + 4 niszczyciele vs 2 ciężkie krążowniki i 5 niszczycieli o działach krążowniczych, to raczej wskazuje, że jak Niemcy wyjdą niezauważeni, trzeba będzie skreślić 2 krążowniki z listy Home Fleet)
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#4 Wysłany: 22 Luty 2016, 12:05
Niech będzie TF4, już się gubię w tych numeracjach.
Czytałem. Czy może czegoś nie doczytałem?
Zapomniałem dopisać: wypływają razem z konwojem, czekają i patrolują, dołączają do konwoju, a potem miałem zamiar kazać im wyprzedzić konwój i wziąć pod eskortę uszkodzoną Kenyę. I może konwój powracający również.
Amerykański zespół:
USS Washingon (BB), USS Toscaloosa (CA), USS Wichita (CA), 4 niszczyciele.
Np. te posiłki?
Cytat:
Zapomniałem dopisać: wypływają razem z konwojem, czekają i patrolują, dołączają do konwoju, a potem miałem zamiar kazać im wyprzedzić konwój i wziąć pod eskortę uszkodzoną Kenyę. I może konwój powracający również.
Ale kto?
EDIT
Bo tak się zastanawiam. Doczytałeś, że konwój wyjdzie w morze dopiero w połowie miesiąca (czyt. za 15 dni?) Na razie planujesz manewry "do konwoju" oraz przygotowujesz siły do operacji (aby w jej przededniu nie obudzić się, że "nie mam sił".
Nie, że przesadziłeś, tylko nadmiar wątków gubi kontekst. Może podsumujmy:
Na razie do wypłynięcia konwojów jest około 2 tygodni.
Jacuś bierze 2 lekkie krążowniki i 4 niszczyciele i płynie podmienić TF5, TF5 wraca, uzupełnia paliwo, bierze jeszcze 2 niszczyciele i lekki krążownik (a te co mają przejść remont zostawia? Czy jeszcze je weźmie na "ostatni patrol przed remontem"?) i wraca na Arktykę (co znaczy, że jak na dobrze zacznie się operacja EV będzie wracać do portu).
Detal, że właśnie w SF zostaje MINUS jeden niszczyciel. Ktoś ma wziąć stare niszczyciele? Może TF5? [tylko nie dawaj Huntów, bo te tempa pościgu nie wytrzymają...]
W międzyczasie przybędą Amerykanie, grupa eskortowa oraz wróci krążownik z patrolu białego (jeden, bo drugi widzę, że zostawiasz), a Olek wróci z przepustki i zaczynamy EV. (tym na razie nie zajmujmy się może, bo za dużo na raz)
Czyli Jacuś (TF4) zrobi jedną rundkę po Arktyce przed operacją EV i wraca do SF. Na morzu w przededniu operacji będzie TF5 w sile 1 pancernik, 1 krążownik, 2 niszczyciele + 2 wymagające remontu + 2 stare niszczyciele, jako ekwiwalent nowego. I TF5 wraca gdy EV się zacznie na dobre.
A zwracam uwagę, że Jacuś będzie stacjonował w odległości około 12h drogi od znajdujących się w porcie 2 ciężkich wrogich krążowników i 5 ciężkich niszczycieli. Jak Bliźniaki wyjdą w morze niezauważone, to jak wpadną na Jacka, to nie będzie zbyt wiele do zbierania. Albo też w okresie 2-3 dni, gdy TF5 wraca po paliwo.
#8 Wysłany: 22 Luty 2016, 14:41
W sumie mała zmiana planów: TF5 wraca, Jacek się dołącza do TF5 i razem wypływają (TF5 = 1 pancernik, 3 krążowniki, wszystkie niszczyciele, z wyjątkiem HUNT'ów).
TF5 wraca, bierze paliwo i płynie tam gdzie był. Na ostatni patrol przed remontem.
No a te niszczyciele co mają trening załóg?
Potem zbiornikowce wypłyną razem z konwojem EV, zaopatrzą 2 (lub 3) lekkie krążowniki z TF5 i dalej będę myślał.
Sądzę, że nawet teraz TF5 miałby pewien problem z siłami wroga... Mogę już ściągnąć jeden ciężki krążownik z Białego Patrolu?
Ściąganie z patroli białego: Tak, ale za "minusy" punktowe (czyli za opłatę prestiżową. Na chwilę obecna masz "-2" = słabo sobie radzisz). Znaczy to, że nie radzisz sobie i musisz przerwać bardzo ważne patrole, czym stwarzasz zagrożenie, że jakby Niemcy wymknęli się, to bez problemu wyjdą na Atlantyk (a o Tirpitzu dziwnie cicho)
A te trenujące załogi niszczyciele, zawsze możesz ściągnąć (znów za "prestiż"). I chcesz wysłać dwóch kontradmirałów w jednej grupie (tj. Hallidaya i Frasera?) i jeden będzie dowodził. Jak będziesz uzasadniał odebranie drugiemu dowodzenia?
Ps. I tak. Trzymasz pod zasięgiem lotniczym wroga mniejsze siły niż ma wróg. I dlatego zamiast np. +20 macie obecnie -2 punkty. Bo strasznie wystawiasz się Niemcom, aby pokazać, że "Arktyka jest twoja". I tym sposobem na razie to Niemcy pokazują, że jest ich.
EDIT
PS2. I tak. Polecisz za nisko w dół (np. znów Niemcy coś wielkiego uszkodzą bez większej odpowiedzi z twojej strony) to będzie "transfer" i Olek/Jacek zajmie twoje miejsce.
1) Jak nowa załoga zakończy szkolenie i okręt przejdzie próby morskie - czyt. około lata. Ale możesz go prosić o wysłanie na linię. Tylko Shinano to świetny przykład, jak załoga niedoświadczona może utracić okręt, który da się uratować.
2) Wiosna 1942 to okres do marzec-czerwiec Wiosna kalendarzowa.
Cytat:
A siły trzymam poza zasięgiem lotnictwa (bombowego). Przynajmniej tak mi się cały czas wydaje. I tylko za to mam o 22 punkty mniej?
<Patrzy na zbombardowanego Renowna>. Orly?
------------------------------------------------
Zbliżał się wieczór, a Kanaron miał już zbierać się do domu, gdy adiutant przyszedł ze złymi wieściami:
-Sir. Rosjanie poinformowali nas, że nie mają wystarczających sił, aby rozciągnąć swoją strefę odpowiedzialności podwodnej, aż do Narviku. I co mam nadać do Kenyi, Sir? Że mają czekać, aż wyślemy kolejny konwój?
#12 Wysłany: 22 Luty 2016, 19:10
Przez aktualną "zimę" wszystko mi się powoli myli
Hmm, już zapomniałem z jakiego lotniska zaatakowano Renowna, ale racja, to była... niepotrzebna szarża. Już nie pamiętam po co go tam wysłałem.
---------------------
A nie mogą tam poczekać? Nikt ich nie atakuje, a w drodze powrotnej może być różnie. Wolałbym również żeby nic nie pływało po tamtym akwenie przed konwojem EV.
-Sir, jak pan rozkaże, to Kenyę możemy tam nawet zostawić na 20 lat. Przekażę im, że mają czekać jeszcze kilka tygodni, aż będzie organizowany kolejny konwój. Może nawet Niemcy uznają to, że utknęli tam? Polecę, aby pana połączono z admirałem Hortonem, sir - powiedział adiutant, po czym wyszedł.
(...)
-Tu admirał Max Horton. - odezwał się głos w telefonie - Coś pilnego, admirale Kanaron? Przecież prosiłem, że nie musisz dzwonić osobiście.
-Czyli wszystko zostaje jak było. Trudno.... Ale naprawdę musisz dzwonić z tym osobiście? Wystarczyłaby wiadomość. Nie jestem przecież dzieckiem i wiem, że jak jest oficjalna odpowiedź, to nie będziesz mnie oszukiwał. Trudno. Trochę to rozciąga moje okręty, ale powinniśmy poradzić sobie.
-I następnym razem wyślijcie wiadomość, albo proście aby mnie przekazano wiadomość. Nie mam czasu odbierać każdego telefonu w błahej sprawie. Do usłyszenia, admirale. <klik> <bip> <bip> <bip>
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum