Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Kanał FPSchazly jest popularniejszy z uwagi właśnie na działalność youtubową ale również udzielanie się na subsim. Ma jednak swoje wady:
- sam Chazly prawie wcale nie gra w MP, jeśli już zagra to w misję coop.
- to nie jest stricte kanał o DANGEROUS WATERS, głównie prowadzone sa tam luźne pogawędki o życiu prywatnym i o różnych grach.
- ludzie tam są wyjątkowo niezorganizowani - ustalenie gry graniczy z cudem.
- średni czas oczekiwania na grę wynosi tam 2 godziny - tyle czasu potrzebują fani Chazlego na przygotowanie się do gry od momentu postawienia sesji
Trzeba jednak przyznać, że więcej ludzi tam zagląda.
Mnie nigdy nie udało się zagrać z Chazlym bo choć był dostępny to zawsze wolał sobie w sobotę wieczór samemu lub z kolegą coś testować w DW. Moim zdaniem to całkowite marnowanie potencjału ludzi, którzy tam przychodzą żeby pograć. Postawa Chazlego i jego najblizszej paczki bardzo mi sie niepodoba i określiłbym ją jako "rozlazła"
Przez tą rozlazłość ludzie zamiast grać ciągle cos testuja i prowadzą akademickie dywagacje bo cos błędnie zrozumieli (ostatnim newsem było odkrycie, że radar nie wykrywa wynurzonego okrętu podwodnego kiedy ten jest w odległosci ponizej 3 Mm od jednostki nawodnej - co jest zwykłą bzdurą bo gość po prostu popełnił błędy w triggerach i skryptach). Mnie naprawdę jest szkoda czasu na takie jałowe dysputy.
Dlatego chciałbym się zorientować czy tylko mnie to przeszkadza.
Sam bym wolał aby kanal DW nie służył głównie jako miejsce gdzie nikt nie gra za to chwali sie co ostatnio zjadł na obiad.
Dlatego proponuję kilka rozwiązań:
1) forsujemy konkretne rozmowy o DW i ustalaniu sesji na kanale DWLD.
Kiedy inni zobaczą, że tam nie ma rozmów o kotlecie a są tylko tematy zwiazane z DW to będą wiedzieli, że chcąc zagrać mają przyjść własnie tu
2) Zakładamy sami kanał, gdzie można się spotkać, pogadac o DW ale przede wszystkim ustawić się na sesję. Niekoniecznie musi być z nazwą Polishseamen ale warto by rozważyć, czy nie jest to dobry krok.
3) zostawiamy wszystko jak jest - czyli DWDL traci coraz bardziej na znaczeniu a FPSchazly zyskuje przy czym sprawia to, że coraz trudniej zagrać w DW na FPSchazly (ostatnio ludzie częściej umawiają sie tam na Eve online)
Zdaję sobie sprawę, że emocjonalnie "najeżdżam" na Chazlego ale zwyczajnie widzę, że gość pomimo sporych zasług w postaci działalności YT poza tym to wyłącznie szkodzi rozwijaniu sie społeczności DW. I nie chodzi mi tutaj wyłącznie o to co napisałem ale o jego "rozlazłość" jaką prezentuje również na kanale YT. Gra w dość specyficzny sposób i preferuje manualne TMA. Przez to inni uważają, że powinno się grać tak jak on. Ta legenda, że Chazlly jest dobrym graczem jest mocno naciągana ponieważ koleś wg mnie boi sie zagrać sesji MP z zywym przeciwnikiem. Nawet jego filmy z singlowych rozgrywek to rejestracja scenariuszy bardzo mało skomplikowanych i praktycznie bez żadnego tła w postaci jednostek cywilnych itp. Co za tym idzie Chazly sugeruje nowym graczom, że powinno sie grać tak jak on - spedzasz godziny na bawieniu sie TMA z JEDNYM WROGIM kontaktem.
Efekt taki, że dziś gracz powiedział, że nie bardzo wie czy moze dołączyć do sesji bo nie umie jeszcze TMA. Taki właśnie ma wpływ Chazly na innych graczy - sugeruje że to potrzebna a tak nie jest. jakby sam zagrał w scenariusz gdzie jest wiecej niż 2-3 kontakty to by o tym wiedział.
Zapraszam do ankiety i dyskusji
(mozna zaznaczyć 2 opcje)
Ostatnio zmieniony przez pepe 10 Grudzień 2016, 14:11, w całości zmieniany 2 razy
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 10 Grudzień 2016, 16:50
Traktuje Discord, jako miejsce gdzie można spotkać ciekawych ludzi i zgrać mimo wszystko MP w DW. Z Polaków to w zasadzie jestem tylko ja i czasami Ty Pepe. Wg mnie nie ma sensu tworzyć osobny kanał.
Może i FPSChazly nie pokazuje się tam często, ale trzeba brać pod uwagę różnicę czasu pomiędzy nami a US.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
pepe [Usunięty] Kommodore
#3 Wysłany: 10 Grudzień 2016, 17:15
Nie uważam zakładanie własnego kanału za znakomity pomysł tylko warty przemyślenia. Nie odpowiada mi to co się dzieje u Chazlego bo w zasadzie nikt tam nie gra. Wystarczy spojrzeć na dziesiątki komentarzy, które sie tam pojawiają.
Za to na DWLD jak ktoś przyszedł to Rentacow podał mu link do FPSchazly - co jest po prostu nie do końca uczciwe.
Dlatego sam uważam, że najrozsądniej będzie zostawić na akademickie dysputy kanal FPSchazly a o konkretach pisać na DWLD. Wtedy ludzie zaczną kojarzyć jakie jest przeznaczenie obu kanałów.
Przecież sam wiesz jak ciężko jest cokolwiek ustalić na kanale FPSchazly. Ludzie tam gadają ciągle o jakichś bzdurach i w efekcie nikt nie zamierza nawet zacząć grać. Stworzyło się towarzystwo wzajemnej adoracji i każdy z nich jest superspecjalistą-teoretykiem od DW. A jak chcesz zagrać to poza mną i Tobą wszyscy mają akurat bardzo ważne sprawy do załatwienia.
Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda tak, że na DWLD przychodzą ludze, którzy chcą zagrać a zobaczyli link na subsim (bo z subsim nie ma bezpośredniego linku do FPSchazly). Po czym przychodzi ktoś z kolesi Chazlego i zaprasza na jego kanał, gdzie nikt nie gra tylko ciągle "testuje" albo gada o czymś zupełnie nie zwiazanym z DW. Uważam, że to zwyczajnie nieuczciwe - nie taki był zamysł tamtego kanału.
Mnie naprawdę robi sie słabo jak słucham tych kolesi. Oczywiście wielu z nich to fajni ludzie tyle, że zapomnieli po co jest tan kanał. A jesli chcieli sobie stworzyc miejsce go gadania to niech przynajmniej nie zabieraja ludzi z kanału DWLD.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 10 Grudzień 2016, 19:04
Z technicznego punktu widzenia, nikt nie zabiera nikogo z jednego kanału na drugi. Jeśli jesteś zalogowany to zarazem jesteś aktywny na wszystkich wpisanych kanałach.
Sam się powoli zastanawiam nad Discordem dla nas.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
#5 Wysłany: 10 Grudzień 2016, 20:06
Z technicznego oczywiście, że nie. Jest natomiast tworzony złudny obraz, że na FPSchazly się gra. Bo jesli przychodzi gość na DWLD i pisze, że chciałby pograć w DW a kanał zobaczył na subsim a pojawia się Rentacow i proponuje mu "bardziej odpowiedni kanał" to poniekąd wprowadza go w błąd.
Myślę, że nie ma dużej potrzeby stwarzania własnego kanału gdyby DWLD dobrze funkcjonował. Trzeba jedynie pokazać, że jest kanał do gadania o pierdołach i jest drugi do konkretnego umawiania się na grę.
Mimo mojej początkowej sceptycznej oceny Discorda uważam, że to jednak całkiem praktyczne rozwiązanie - nie musisz mieć żadnych programów do komunikacji ani przeskakiwać z TS na TS jesli grasz w kilka różnych tytułów. Dlatego skłaniałbym sie do zaniechania pisania o konkretach tam, gdzie naturalną ewolucją kanał (FPSchazly) stał się miejscem niemal wyłącznie do pogadania.
Takie lobby miało być tworzona na Tunngle ale widać, że ta platforma się do tego nie nadaje. Discord jest o wiele lepszy bo zapisuje wiadomości, pozwala na wiadomości prywatne i do tego pozwala umieszczać na szybko pliki.
Aby podnieść atrakcyjność kanału DWLD można znaleźć ten wątek na subsim i "pompować" tam newsy o ewentualnych sesjach a samemu właśnie tam pisać o konkretnych wydarzaniach takich jak np: to dzisiejsze.
Ostatnio zmieniony przez pepe 10 Grudzień 2016, 20:09, w całości zmieniany 1 raz
#6 Wysłany: 11 Grudzień 2016, 22:10
Kilka "newsów" z dzisiaj, prosto z kanału FPSchazly - rzekomo poświęconemu graniu w DW:
Kanał jest publiczny i otwarty i dlatego pozwoliłem sobie umieścić tutaj te obrazki.
Żeby była jasność - nie mam nic przeciw zakładaniu sobie kanału o dowolnej treści i wklejanie tam przykładowo zdjęć z popisów kulinarnych. Uważam jednak, że takie treści nie sprzyjają rozgrywkom w DW - ciężko się później "dokopać" istotnych informacji.
Co więcej uważam, że wskazywanie przez innych kanału FPSchazly jako miejsca poświęconemu graniu i organizowaniu sesji DW jest zwyczajnie nie na miejscu.
Skoro ten kanał naturalnie wyewoluował na "kącik" gdzie można sobie napisać o wszystkim to nie powinno się go używać do organizowania sesji DW - nie róbmy bałaganu.
Jak już wczesniej napisałem - przychodzą tam ciekawi ludzie ale głównie zwabieni Dangerous Waters.
Wolałbym, żeby informacje o grach, sesjach itp dotyczących DW pisać jednak na bardziej odpowiednim kanale jakim jest przykładowo DWLD.
Przecież tak naprawdę jako "polskie community DW" całkiem sporą siłą. Mamy zatem możliwość wpłynięcia na kształt kanału o DW.
Po prostu to zróbmy z głową.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum