Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 14 Maj 2018, 21:42 Instalacja The Wolves of Steel - krok po kroku
Przy okazji instalacji nowej wersji (2.2.5) modu przygotowałem instrukcję, jak prawidłowo wykonać wszystkie kroki. Poradnik ten dotyczy wersji NIE STEAM-OWEJ.
Zaczynamy od:
1) Instalacji czystej wersji SH5. Może być wersja GOLD, a jeśli nie to powinna być uaktualniona do wersji 1.2.
2) Ściągamy mod, najlepiej ze strony subsim.com
trzeba się zarejestrować na tym forum, by można było rozpocząć transfer pliku.
Sugeruję odpalić chociaż raz czystą wersję gry i sprawdzić czy wszystko działa.
Mając dwa powyższe punkty gotowe, zaczynamy cały proces.
Uruchom ściągnięty mod jako Administrator (może to trochę potrwać)
Zaakceptuj licencję
Wskaż folder gdzie zainstalowałeś SH5
i kliknij "Install"
Program poprosi o pozwolenie na instalację Framework 4.0 - należy pozwolić. Jeśli już jest zainstalowany to pokaże się okno:
kliknij 'zamknij'
Jeśli masz wersję 'Steam"ową uruchom Conversion Tool (ja nie tego nie robiłem i nie sprawdzałem). Jeśli nie, to kliknij 'Decline'
Włączy się zapytanie o odpalenie 'Generic File Patcher' - należy kliknąć Accept
należy wybrać język
następnie kliknąć
File --> Open i zaakceptować lub zmienić linki do wymaganych plików (ścieżka dostępu)
patcher będzie pytał o potwierdzenie modyfikacji plików - należy zaakceptować
patcher będzie dodawał różne sekcje do tych plików - wszystko należy akceptować
Należy potwierdzać modyfikacje dla wszystkich plików. Po zakończeniu 'patcher" powinien wyglądać tak:
Kliknąć File --> Restore Snapchot
i wskazać plik TWoS 2.0_Snapshot.gps w folderze 'SnapShots' (powinien się domyślnie otworzyć ten folder)
Powinien się pojawić komunikat o sukcesie
Wychodzimy z Patchera - File --> Exit
Instalujemy DirectX, jeśli nie mamy lub klikamy Decline
Mod powinien być zainstalowany pomyślnie a my mamy możliwość uruchomienia dodatkowych opcji - klikamy Accept
Sugeruję wybrać opcje:
Aspect ratio - ze względu na stosowaną rozdzielczość - domyślnie mod jest zaprojetowany na współczynnik 16:9. Ja musiałem zmienić na 8:5
Real navigation - bez pozycji okrętu na mapie
Następnie nacisnąć 'Close'
Gra jest gotowa.
Po odpaleniu gry cieszmy się nową, dużo lepszą odsłoną piątej części Silent Hunter.
Powodzenia !!!
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 15 Maj 2018, 13:29, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum