Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Mała aktualizacja listy prac. Oprócz prowadzenia aktualnego PBF cały czas zagłębiam wiedzę historyczno-grową (zasadową) odnośnie trzech pomysłów, które wygrały. Dla jednego z nich wygląda to kiepsko:
"Admirałowie Wysp Salomona" 20 pkt/5 graczy
-Amerykański Order of Battle: - gotowy
-Japoński Order of Battle: - gotowy
-Statystyki jednostek: - gotowe
-Zasady walki: - gotowe
-Zasady poruszania się - gotowe 75%
-Wykrywanie Amerykańskie - gotowe
-Wykrywanie Japońskie - Nieskończone, brak sensownej możliwości oparcia się o źródła aby zbudować bazę danych sensorów japońskich. A nie chciałbym ich zrobić ani zbyt skutecznych, ani zbyt ślepych. A to w nocy Japończycy powinni być lepsi od amerykanów, ci drudzy zaś mają bardziej zaawansowane radary
-Mapa - w trakcie, 50%
-Symulacja pogody - Nieskończone, brak sensownej możliwości oparcia się o źródła aby zbudować bazę danych klimatu tropikalnego.
"Liberatory: Od Ploesti do Berlina". 20 pkt/6 graczy
-Amerykański Order of Battle: - gotowy
-Niemiecki (także włoski i Rumuński) Order of Battle: - gotowy
-Zasady poruszania się - gotowe 90%
-Wykrywanie Niemieckie (symulacja alarmu lotniczego) - gotowe
-Mapa - w trakcie, 75%
-Symulacja pogody - gotowe 90%
"Admirałowie Arktyki 2: Jesień 1942" 13 pkt/5 graczy
-Brytyjski Order of Battle: - gotowy
-Niemiecki Order of Battle: - gotowy
-Zasady poruszania się - gotowe
-Wykrywanie Brytyjskie - gotowe
-Wykrywanie Niemieckie - gotowe
-Mapa - w trakcie, 75% - zamierzam ciut poprawić tą mapę, bo ma niezbyt naturalne odległości bliżej bieguna.
-Symulacja pogody - gotowe
W skrócie:
AA2: jesień 1942 jest najprostszy. Mam gotową grę do tego i w zasadzie to kontynuacja.
Liberatory: opieram to na czterech grach, z których trzy mam fizycznie, trzecia będzie wkrótce wydana (ale mam dostęp do plików roboczych z niej). Tu będzie na pewno gotowe.
Admirałowie Wysp Salomona rozbijają się na 2 miejscach. Na wykrywalności i pogodzie. Nie mam żadnej gry, która by to symulowała w takiej skali. Jak już dojdzie do wykrycia, to problemu nie ma. Mam dobrą mechanikę z jednej gry, gdzie da się zasymulować samo starcie, ale... podstawa wojny na morzu to wykrycie... A tego nie mam. Nie wiem, czy dam radę to zrealizować, choć śledzę wszystkie dostępne źródła. Tak samo mam problem z pogodą... Uproszczona pogoda z Kierunku Pacyfik niezbyt sprawdzi się przy podejściu pełnomorskim, zwłaszcza dla operacji lotniczych.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#23 Wysłany: 3 Listopad 2019, 18:24
No to AA2 wygrywa na razie. Mam nadzieję że damy rade na nowym silniku forum już.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Potrzebuję podziału pogody na "dobrą", "mgły" alias redukującą widoczność, zła pogoda (ograniczająca skuteczność samolotów), sztormy i huragany.
Może da się z tego zebrać takie dane i spisać całe miesiące i z tego zrobić tabelę.
Będę musiał przyjrzeć się i spróbować np. 2 miesiące tak połączyć i zobaczyć, co z tego wyjdzie.
No i "lokalne" pogody się zrobi osobno.
No to to jest otwarte.
No, ale większy problem mam z sensorami... I wpływem pogody na nie... Na pewno w spokojną noc, to Japsy będą sobie dobrze radzić...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum