Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Przecież widać (numer taktyczny), U-25, typ I.... Sam kiedyś chciałem dać te zdjęcie na zagadkę, gdyby nie ten numer (nawet myślałem nad zamazaniem go i bandery też ). Wysilić się nad nastepną zagadką prosze.
_________________ "Z mgły wyłaniały się wielkie okręty bojowe i ich maszty-pagody..."
Ostatnio zmieniony przez PL_ps-man 16 Styczeń 2007, 23:29, w całości zmieniany 1 raz
Tylko czy to jest na pewno nr 25 czy 26 sie zastanawiam... Czy aby na pewno bo jednak inne zdjecie chciałem wrzucic a z tego tak jasno to nie wynika. Wie ktoś czy to U-25 (czy 26, bo niewyraźne) - zna ktoś te zdjęcie?
_________________ "Z mgły wyłaniały się wielkie okręty bojowe i ich maszty-pagody..."
To jest U25 typ IA no cóż Moj błąd za proste było.
a to morze to:
co to za o.p jakie ma oznaczenie i co się z nim stało? (myślę ze jest dość charakterystyczny i to pewnie tez będzie proste)
co to za o.p i co otrzymał ten okręt ciekawego po pewnym patrolu?
i nr 3
Podczas bitwy na Morzu Koralowym, bardzo ciężkie uszkodzenia odniósł Japoński lotniskowiec (no właśnie jaki?)
Trafiony bombami lotniskowiec został wycofany z bitwy Razem z lotniskowcem w drogę powrotną została skierowana inna jednostka (jaka?)
Operacja która mogła zakończyć się sukcesem została zaprzepaszczona przez dowództwo z Pearl Harbor (proszę podąć o jaka operacje chodziło (wystarczy nazwa) i jaki przebieg miała ta operacja.)
_________________ You can lose or win ... but the most important thing is to fight whit honor
Ostatnio zmieniony przez Lynex 17 Styczeń 2007, 01:01, w całości zmieniany 7 razy
Imię: Maniut Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 842 Skąd: koło morza
#6 Wysłany: 17 Styczeń 2007, 00:14
I- Okręt podwodny projektu 641 (Foxtrot) ( być może ORP Wilk) jeżeli Wilk to żyletki
2- Brytyjski typ U- być moze ORP Sokół- otrzymał flagę Jolly Roger, - a teraz napisz od kogo???
#7 Wysłany: 17 Styczeń 2007, 00:18
PL_ps-man napisał/a:
Tylko czy to jest na pewno nr 25 czy 26 sie zastanawiam... Czy aby na pewno bo jednak inne zdjecie chciałem wrzucic a z tego tak jasno to nie wynika. Wie ktoś czy to U-25 (czy 26, bo niewyraźne) - zna ktoś te zdjęcie?
Witaj to jest na bank u-25, zresztą u-26 też był identycznym typem I-A
pozdr
#9 Wysłany: 17 Styczeń 2007, 14:46
Porównaj obie fotki, Twoją i moją obie przedstawiają bardzo podobny typ okrętu.
Taka prośba jeżeli zamieszczasz fotki, to postaraj się, aby były czytelniejsze, wyraźniejsze.
Mozliwe, ze błąd w Tekście postał w wyniku przemęczenia, ale dlatego poprosiłem Cię o wyedytowanie i poprawę tekstu
#10 Wysłany: 17 Styczeń 2007, 15:20
Lynex napisał/a:
Brytyjski typ U- to sie zgadza ale poczekam aż nie będzie niepewności który to.
i tu nie bardzo rozumię
poniżej zamieszczam fotkę ORP Sokół, ( z opisem), jest to jakby kolejna sekwencja fotki zamieszczonej przez Lynexa, zrobiona z innego miejsca i bliższej odległości, ale chyba dotyczy tej samej czynności wykonywanej przez załogę.
pozdr
Witaj to jest na bank u-25, zresztą u-26 też był identycznym typem I-A
pozdr
Po prostu już mi oczy się zamykały, że numer mi się rozmywał przed spankiem.
Chodziło mi o to że napisałes "być może"
Ale tak to jest Sokół
A co do tamtego, to tak okręty są podobne ale zauważ ze tamten ma charakterystyczna dla pewnej klasy nadbudówkę na przodzie kiosku czego nie ma Wilk (ten ma ale z tyłu)
A co do fotki to znalazłem fotke inna tego typu okretu. Pytanie jednak zostaje który to i co się z nim stało. (jako podpowiedz moge powiedziec ze byla to dość znana akcja)
[ Dodano: 17 Styczeń 2007, 18:00 ]
PL_maniek napisał/a:
ORP Sokół- otrzymał flagę Jolly Roger, - a teraz napisz od kogo???
Zapomniałem odpowiedzieć na twoje pytanie :
Dostał ja od Władysława Sikorskiego na Malcie za zatopienie Włoskiego krążownika pomocniczego tylko nie pamiętam nazwy tego krążownika
_________________ You can lose or win ... but the most important thing is to fight whit honor
Ostatnio zmieniony przez Lynex 17 Styczeń 2007, 17:51, w całości zmieniany 3 razy
Podczas bitwy na Morzu Koralowym, bardzo ciężkie uszkodzenia odniósł Japoński lotniskowiec (no właśnie jaki?)
Trafiony bombami lotniskowiec został wycofany z bitwy Razem z lotniskowcem w drogę powrotną została skierowana inna jednostka (jaka?)
Operacja która mogła zakończyć się sukcesem została zaprzepaszczona przez dowództwo z Pearl Harbor (proszę podąć o jaka operacje chodziło (wystarczy nazwa) i jaki przebieg miała ta operacja.)
W pierwszych słowach mego listu chciałbym powiedzieć, że temat nie ma składu ani ładu...
Powyższe pytanie jest aktualne? Ponadto nie widzę w tym pytaniu sensu, o co chodzi z Pearl Haorbor? Ze można było zatopić lotniskowiec Shokaku? Bo o ten chodziło. Shoho zatonął, a Zuikaku prawdopodobnie był tym, który wracał ze swym bliźniakiem. Oba lotniskowce nie brały udziału w bitwie o Midway. A opercaja jeśli o nią chodziło miala kryptonim MO.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum