Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Maniut Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 842 Skąd: koło morza
#4 Wysłany: 9 Styczeń 2006, 19:05
Owieczka nie widziałem swastyki malowanej na u-bootach, wyjątkiem jest w/w symbol na banderze wojennej, której wzór był zaakceptowany przez przywódców ich partii.
Myslę, ze symbole malowane na kioskach, lub innych częściach u-BOOTÓW wynikały z fantazji dowódcy, lub innej liczącej sie osoby na pokładzie. Wbrew pozorom U-bootwaffe, poza nielicznymi wyjątkami była formacją apolityczną i raczej robili swoje, nie dla nazistów, tylko dla Niemiec, dopiero po 43 roku pakowano na pokłady młodych, głupich i nadętych krzykaczy z H.J.
Taka ciekawostka, jednym z najbardziej zadeklarowanych nazistów wśród oficerów U-bootów
był Prien, a nawet on zamiast swastyki zezwolił namalować na kiosku byka.
Natomias ogromne swastyki malowane na dziobowych pokładach okrętów nawodnych służyły do identyfikacji ich przez luftwaffe, coby nie zebrać od swoich.
Pozdrawiam
Pomógł: 6 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2005 Posty: 454 Skąd: Lubin
#7 Wysłany: 10 Styczeń 2006, 08:59
Japonczycy takze malowali na swoich okretach ogroooomne sloneczka. Amerykanscy piloci po walce opowiadali ze te symbole kapitalnie ulatwialy celowanie. :paszcza
_________________ ...BOZE WESPRZYJ NAS, A PRZYNAJMNIEJ NIE POMAGAJ MOJEMU WROGOWI I POZOSTAW RESZTĘ MNIE....
Imię: Jacek Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 29 Maj 2005 Posty: 215 Skąd: Szczecin
#9 Wysłany: 10 Styczeń 2006, 18:19
Współcześnie nie ma już tego problemu. Nic sie na pokładach nie maluje, za to każda jednostka jest wyposażona w specjalny elektroniczny system identyfikacji tzw. "swój - obcy".
A ciekawe co można by malować na pokładach naszych okrętów ??
Imię: Jacek
Wiek: 43 Dołączył: 19 Lis 2005 Posty: 224 Skąd: Środa Śląska
#10 Wysłany: 10 Styczeń 2006, 18:37
Powiem szczerze, że dla mnie BISMARCK ze swastyką wygląda bardziej złowrogo. Pamiętam program na DISCOVERY jak szukali wraku BISMARCA. Pierwszą rzeczą jaką zobaczyli na monitorach jak coś znaleźli była ta swastyka. Aż mnie ciarki przeszły
no niepowiem wielka swastyka na pokładzie podkresla potencjał takiego Bismarcka pamietam jak pierwszy raz zobaczyłem w swoim życiu obrazek bismarcka pierwsze co przykuło moja uwage to dwie ogromniaste hakenkreuz a jak zapomniałem nazwy okretu to szłą taka gadka "No wiesz! ten okręt co ma takie dwa wielkie znaki hitlera na dziobie i rufie" i w SHIII jak ma sie zainstalowanego tego moda od swastyki to też znacznie lepiej wyglada niz okręty bez swasty...
#12 Wysłany: 17 Styczeń 2006, 17:47
Jaca -> Na pokładach naszych jednostek powinny być malowane dwie kaczki...
A co do malowania znaków rozpoznawczych na pokładach to robili to również Włosi.
Chociaż w ich przypadku z oczywistych względów...
Tak czy inaczej tego typu malowania zawsze wprowadzano w celu uniknięcia ataków przez własne lotnictwo. Kriegsmarine wymalowała takie znaki na wszystkich swoich jednostkach podczas Operacji Weserübung (08.04 - 13.06.1940).
Ale znaki na pewno pozwalały uniknąć pomyłek. Przecież na czołgach też malowano znaki rozpoznawcze.... Choć w filmie "Złoto dla zuchwałych" im gwiazda na halftracku nie pomogła
A na kioskach swoich okrętów podwodnych powinniśmy malować coś co odzwierciedla jedną z najlepszych cech załogi danego okrętu. I obok tego tworu małą Polską flagę jako element patriotyczny
_________________ Korweta Flower
Ostatnio zmieniony przez PL_Matrose 26 Kwiecień 2007, 18:08, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum