Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Przyznam, że czytając tytuł liczyłem na coś innego, ale tak czy owak kawał dobrej roboty. Na pewno wielu się przyda (a kto wie, czy jak się okaże mnie też <Sh4 dopiero w drodze i zobaczymy, jak mi pójdzie przesiadka z Sh3 na SH4>).
Wrzuciłeś na Rapidshare... Nie jest to najlepszy sposób... Sam kilkakrotnie chciałem w ten sposób rozprzestrzeniać moje pliki, ale zbyt szybko je kasowali (chyba zainteresowania moimi wypocinami nie było)... Może warto jakoś bezpłatny serwer do stron założyć i zrobić "stronę" z downloadem? (tego drugiego nie znam, może jest lepsze)
Cóż... W Sh4 pomiar odległości wygląda inaczej niż w SH3... Czytając twój poradnik, przyznam, że ciągle nie wiem, jak zmierzyć odległość... Nie rozumiem o co chodzi z tymi obrazami (ale może jak sam spróbuję, jak SH4 otrzymam, to załapię).
Jak dla mnie to super poradnik dotyczący ustalania wszystkich parametrów niezbędnych do storpedowania jakiegoś statku. Wszystko fajnie i obrazowo przedstawione. W końcu mogę grac na 100% REALIZMU
Ciekawy pomysł z tym manualem. Pomoże wielu osobom.
Ja jednak zdążyłem znaleźć wcześniej inne rozwiązanie. Ot wyprowadziłem sobie wzór matematyczny, wprowadziłem formułę do pamięci kalkulatora i teraz na podstawie odczytu z peryskopu wyliczam w kilka sekund dokładny kąt kursowy oraz prędkość. Bez żadnego rysowania. Ale trochę mi to zajęło, dlatego to zajęcie dla ambitnych.
Co nie zmienia faktu, że pochwalam poradnik i popieram takie inicjatywy.
Nie umiem zamieszczać miniaturek obrazków, więc podaję linki:
To jest mój rysunek poglądowy z którego wyszedłem:
http://gametrance.pl/gt/o...k_pogladowy.jpg
Podczas pierwszego pomiaru uzyskuję z peryskopu następujące dane:
Namiar 1 - na rysunku kąt alfa'
Odległość 1- na rysunku x
włączam stoper
Podczas drugiego pomiaru mam kolejne dane:
czas t, zliczany przeze mnie w sekundach
Namiar 2 - na rysunku kąt alfa
Odległość 2 - na rysunku a
Teraz przychodzi pora na obliczenia. Wyglądają kosmicznie ale tak jest tylko za pierwszym razem. Tak jak powiedziałem tę formułę zapisałem w pamięci kalkulatora biurkowego i tylko podstawiam dane otrzymując prędkość V liczoną w Mm/h (zakładam mila=1852m) oraz kąt kursowy gamma. Silent Hunter 4 też bardzo dobrze zwija się do Windowsa bez potrzeby wychodzenia z gry więc można równolegle korzystać z arkusza kalkulacyjnego jeżeli ktoś nie posiada kalkulatora mogącego zapamiętywać formuły.
A oto moje obliczenia:
http://gametrance.pl/gt/ola_k/obliczenia.jpg
Skomplikowane to było tylko wyprowadzanie tego Wzór działa. Ja po prostu lubię łamigłówki, więc problem ten potraktowałem jako małe wyzwanie. Jednak przyznaję, że Twoja metoda jest bardziej przejrzysta i zrozumiała dla użytkownika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum