Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 29 Czerwiec 2008, 14:13 Moje poczatki z SH IV.
Dzien Dobry, wlasnie calkiem niedawno stalem sie posiadaczem SH IV. Swego czasu podrywalem sobie w SH II no i milion lat temu w SH I ahh po drodze bylo jeszcze Silent Service.. prosze o wybaczenie dla mojej dygresji ad rem zatem, czyli pare pytan zielonego komputerowego podwodniaka do tych co to z niejednej zezy wode pili :
- uzupelnienie zapasow oraz koniec patrolu? Z czym to jesc, bo nawet jak w Manili zaparkowalem to nijak nie bylo widac ikonki umozliwiajacej wyzej wymienione dzialania:(
- prawidlowe ustalenie wysokosci celu oraz pomiar jego predkosci, tutaj rzecz jest o ile rozumie dosc uboga instrucje, stosunkowo prosta :
a) dokonac identyfikacji,
b) pokrecic odpowiednio pokretelkami az przesle dane do KT,
c) dokonac weryfikacji danych do odpalenia torpedy.
W trackie tego procesu napotykam na liczne problemy, ot chocby stosujac sie do schematu ustalenia wyskosci, ni jak nie robie tego dobrze, a w widoku peryskopu ustawiam obraz okretu, tak ze linia wodna styka sie z masztem. Co do okreselnia predkosci, zawsze moja zaloga wola: Za malo danych:(
Teraz kolejne pytania noobka. Czyli mody, co i jak, jaki katalog, jak je uruchomic. Moje jedyne doswiadczenie z addonami to granie w WOW, ale to o ile sie nie myle, zupelnie inna bajka:)
Wot, nazbieralo sie tego przez te pare dni grania po omacku. Z gory dziekuje za odpowiedzi jak i rowniez prosze admiana o nie urywanie mi glowy, pewnie ktos juz pytal o podobne rzeczy, jesli tak to ladnie prosze o wskazanie wlasciwego watku.
Dawno grałem i w pierwszym za bardzo nie pomogę... Otóż.. Albo ESC albo ta ikonka kotwicy <tu się mogę mylić> i włącza się małe menu. i tam masz możliwość uzupełnienia zapasów/zakończenia patrolu
Podejrzewam, że o 1 raz za mało zbierasz dane... Więc zrób tak:
Znajdujesz pasujący okręt/statek w książeczce i zaznaczasz puste okienko, aby "v" było
Odległość. (Klikasz w prawym, górnym rogu na wyskakującym pokrętełku wszystko). Przycisk z linijką <dół>, naprowadzasz peryskop na ZIDENTYFIKOWANY cel. Teraz klikasz na przycisk z kółkiem i kreską <góra>. Pojawi się dodatkowy obraz statku. Ustawiasz perysko, aby pozioma kreska była równa z linią wodną, a linia wodna obrazu z najwyższym masztem. Klik lewym. I teraz ten czerwony przycisk "play". Teraz ikonka kątu <dół>. Masz tutaj zaznaczony statek i strzałeczkę od dołu. Ustawiasz tak, aby ta strzałka, to był kierunek z którego ty patrzysz na wroga... I znów przycisk "play". Teraz trzeba poczekać 10-30 sekund. Znów badasz odległość, "play", kąt, "play" i teraz 3 opcja. Tam masz stoper. Naciskasz go i na podstawie poprzednich pomiarów otrzymujesz prędkość celu*. Naciskasz jeszcze raz "play" i dane wprowadzone do kalkulatora i już można strzelać.
*Jeżeli wyjdzie kosmiczna prędkość (np. frachtowiec zasuwa 100 węzłów) to licz jeszcze raz od nowa. Błąd powstaje, gdy poruszasz się z dużą prędkością, kręcisz się lub błędnie zmierzysz...
Poza tym o ile dobrze pamiętam to ta opcja zaczyna działać.... po patchu 1.3... Wcześniej po prostu nie działa
Mody. Dzielą się na 3 rodzaje.
Pierwszy wrzuca się do katalogu głównego i w nim folderu MODS i instaluje się przez JSMGE. Drugim jest zwykła instalacja i jak grę instalujemy do folderu z grą
Trzecim są zwykłe pliki, które podmieniamy w grze...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum