Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
WITAM PANÓW MALEŃKA ZAGADKA, JAKI OKRĘT PRZEDSTAWIAJĄ PONIŻSZE FOTKI, WIADOMO, ZE POLSKI ( ZAPOMNIAŁEM WYRETUSZOWAĆ BANDERĘ), JAK JUŻ ODGADNIECIE NAZWĘ N/W OKRĘTU NAPISZCIE COŚ O JEGO KONSTRUKCJI ITP.
DLA UŁATWIENIA DODAM, ZE W 1985 ROKU BYŁ ZŁOMOWANY W RODZINNYM MIEŚCIE JACY,
Imię: Maniut Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 842 Skąd: koło morza
#4 Wysłany: 11 Listopad 2005, 21:22
ok BOBIK OPRZEŁ, ALE TERAZ NAPISZ COŚ O JEGO KONSTRUKCJI, ZWRÓĆ UWAGE NA KSZTAŁT KADŁUBA...
POZDR.
JACA JE TEZ CO DZIENNIE Z PROMU OGLĄDAŁEM JEGO CIĘCIE. aLE ILE TY JACA WÓWCZAS MIAŁEŚ LAT, I JAKIEGO MIAŁEŚ GARBA, ŻE MOGŁEŚ TO OGLĄDAĆ Z BLISKA!!!??? A JA TYLKO ZZA PŁOTU !!!!!
#5 Wysłany: 11 Listopad 2005, 21:29
JACA IDENTYCZNY OKRĘT ALE PRODUKCJI SOWIECKIEJ CUMOWAŁ PRZY ICH BAZIE PRZY WYJŚCIU Z PORTU , PO PRAWEJ STRONIE, BYŁ KOLORU CZARNEGO I NIE NOSIŁ ZADNEJ BANDERY, O CZERWONEJ GWIAZDECZCE NA KIOSKU NIE WIEM, W MARCU 1986 R W/W RUSKI SUB PODSZEDŁ OD MORZA POD WODA I WYNURZYŁ SIĘ PRAWIE W GŁÓWKACH PORTU, WZBUDFZAJĄC PANIKĘ W PUNKCIE OBSERWACYJNYM WOP-U USYTUOWANYM PRZY GŁÓWKACH ( KRYPT. W TYM CZASIE "OPTYKA"- JACA MOZE SPRAWDZIĆ) MŁODY SZWEJ AUTENTYCZNIE ZWIAŁ Z BUDKI I POGNAŁ GALOPEM PRZED SIEBIE, ZOSTAWIAJĄC KAŁACHA.
Imię: Jacek Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 29 Maj 2005 Posty: 215 Skąd: Szczecin
#6 Wysłany: 12 Listopad 2005, 19:34
Lat miałem wtedy 13, a do portu mogłem wchodzic razem z moim Tatą.
Też był marynarzem i w tym porcie pracował jakieś...... 20 lat.
Jeżeli chodzi o sam okręt to Bobik ma rację, jest to ORP "ORZEŁ" II typu 613.
Natomiast w samym Świnoujściu na przełomie lat 80 i 90 był złomowany jeszcze jeden okręt polskiej MW, ale nie w samym porcie wojennym tylko w Morskiej Stoczni Remontowej.
Czy ktoś może wie co to za jednostka ??
#8 Wysłany: 12 Listopad 2005, 20:18
JACA, A CZY WIESZ, ZE W WIEKU LAT 12-13, GDY SPOKOJNIE SOBIE SPAŁEŚ POPIERDUJĄC CICHO W KOŁDERKĘ, A JA POSUWAŁEM OD MORZA, GRANICĄ WZDŁUŻ KANAŁU TORFOWEGO DO ZALEWU, PILNUJĄC ABY JAKIŚ" ZAPLUTY KARZEŁ REAKCJI", CZY JAKIŚ" ZAPRZEDANY SZPIEG IMPERIALISTYCZNEGO WYWIADU" NIE PRZEDARŁ SIĘ DO NASZEJ UKOCHANEJ OJCZYZNY I NIE NAKOPAŁ CI W TYŁEK !!!!!!-NALEZY SIĘ DUŻA FLACHA ZA OCHRONĘ.
POZDR
#9 Wysłany: 12 Listopad 2005, 20:26
LINIE KONSTRUKCYJNE I KSZTAŁT KADŁUBA JEDNOSTEK PODWODNYCH KLASY 613 ZERŻNIĘTE ZOSTAŁY PRZEZ SOWIETÓW Z JEDNOSTEK NIEMIECKICH XXI.
AMERKANIE NA W/W U-BOOCIE WZOROWALI SIĘ BUDUJĄC "NAUTILIUSA'- PIERWSZEGO ATOMOWEGO.
POZDR
Maniek, nie zapomnij. za kiedy ty spacerowałeś sobie po przeoranym pasku ziemi ,ja siedziałem sobie na OSD (Odktytym stanowisku dowodzenia) i pilnowałem żeby żaden niemiec nie pojawił się w główkach portu, Więc chyba tą obiecaną flaszkę przez Jacka należało by wypić wskólnie.
_________________ Witam Gość, Zapraszam na mostek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum