Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#1 Wysłany: 18 Listopad 2008, 10:50 Mleczne Krowy i pobieranie paliwa na Atlantyku
Witam.
Mam do Was ekspertów następujące pytanie:
w jaki sposób pobiera się paliwo z U-Bootów XIV na Atlantyku???
czy trzeba wydać jakąś komendę???
czy jest jakiś specjalny przycisk???
Bardzo proszę Was o pomoc. Na Grey Wolves 2.0 - gram od niedawna.
Z góry serdecznie dziękuję za dopowiedzi.
P.S. Dzięki serdeczne za spolszczenie do tej gry!!!
Pozdrawiam serdecznie - Lütjens
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Mleczna krowa w SH III to nic innego jak "port". Czyli jeśli jest ona zaznaczona na mapie, trzeba znajdować się w jej pobliżu i skorzystać z tej samej procedury co zawijanie do normalnego portu.
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#3 Wysłany: 18 Listopad 2008, 12:24
Witam.
Dzięki serdeczne za odpowiedź.
Szkoda tylko, że to nie jest tak jak sobie wyobrażałem. Chodzi o to, że pobranie paliwa z "mlecznej krowy" wiąże się z zakończeniem patrolu. Mnie natomiast chodziło żeby coś takiego było możliwe w trakcie patrolu - bez kończenia misji.
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
Szkoda tylko, że to nie jest tak jak sobie wyobrażałem. Chodzi o to, że pobranie paliwa z "mlecznej krowy" wiąże się z zakończeniem patrolu. Mnie natomiast chodziło żeby coś takiego było możliwe w trakcie patrolu - bez kończenia misji.
Mylisz sie - wizyta w sojuszniczym porcie, ktory nie jest oznaczony jako baza docelowa nie konczy patrolu. Uzupelnisz paliwo, moze jakies torpedy i tyle (chyba mozna jeszcze tez sie naprawic). Aby zakonczyc patrol musisz zadokowac w bazie docelowej.
A swoja droga - wie ktos jak czesto uboty uzupelnialy zapasy w innych portach niz ich macierzyste (mam tu na mysli cos na wzor sytuacji z Das Boot; oczywiscie pomijam mleczne krowy)?
Dokładnie, dokując u mlecznej krowy można uzupełnić paliwo i torpedy, nie kończy to patrolu.
A ciekawostką jest ze takie uzupełnianie paliwa i torped ze wzglę8u na to ze krówka jest traktowana a'la jako port to trwa około 2 tygodni
#6 Wysłany: 18 Listopad 2008, 14:32
Witam.
Mam jeszcze takie pytanie - torpeduje duży brytyjski statek handlowy - tylko, że nawet jak tonie to nie pojawia się on na mojej liście zatopień, a znaczka zatopienia statku nie ma na mapie - dlaczego???
Pozdrawiam serdecznie - Lütjens.
#8 Wysłany: 18 Listopad 2008, 19:20
Witam.
Jedyny dodatek jaki zainstalowałem to "spolszczenie" które udostępniliście na forum, tylko, że przy wcześniejszych atakach statki tonęły bez problemu.
Wypuściłem 3 torpedy - zatonął ale było tak jak opisałem.
Wypuściłem 4 torpedy - j.w.
Wynurzyłem się żeby sprawdzić jak zareaguje - zostałem błyskawicznie zaatakowany.
Statek został zaatakowany w kwadracie mojego patrolu - tak się składa, że właśnie odbywam 24 h patrol u wybrzeży USA.
Może to jakiś "nieśmiertelny"
Hmm... Czy przez znaczek zatopienia rozumiesz "zlamany na pol okrecik" na mapie nawigacyjnej? Jak tak, to wiedz, ze one znikaja jak grasz z wylaczona opcja autoaktualizacji mapy.
A ten statek jest widoczny w zatopieniach pod patrolu?
#10 Wysłany: 18 Listopad 2008, 19:47
Witam.
No właśnie chodzi mi o ten złamany statek
Natomiast w książce raportowej nie pojawia się typ i tonaż zatopionej jednostki.
#12 Wysłany: 20 Listopad 2008, 10:26
Witam.
Zrobiłem coś takiego: skasowałem ostatnie "zapisy" i zacząłem grać od momentu kiedy wsio było haraszo. Po pewnym czasie natknąłem się na ten sam statek ale jest znów to samo - dostaje 3 torpedy znika z mapy, w książce raportowej go nie widać. Dlaczego???
[ Dodano: 20 Listopad 2008, 16:27 ]
Witam.
Na początku chciałbym Wam wszystkim serdecznie podziękować za pomoc i wyjaśnienia.
Widzę, że można tutaj pytać o wszystko i zawsze ktoś z Was udzieli odpowiedzi.
Co do mojego problemu - okazało się że to jest jakiś błąd w grze. Odpuściłem sobie (z ciężkim sercem) ten statek (miał ponad 10.000 ton BRT).
Jak się później okazało można było zatopić każdy inny.
P.S. Mam do Was jeszcze jedno pytanie (mam nadzieję, że mi się nie oberwie):
Miałem kiedyś Destroyer Command w polskiej wersji językowej - niestety kiedy chciałem zainstalować grę - wyskoczył błąd (nie pamiętam jaki) w każdym razie mówił o uszkodzeniu płytki. Czy można gdzieś dostać tą grę??? Pytałem w sklepach, patrzałem w sprzedaży internetowej, oraz na Allegro. Niestety nie ma jej nigdzie. Może ktoś z Was zna jakiś sklep w którym jest dostępna (rzecz jasna w polskiej wersji) - najlepiej NOWA???
Z góry serdeczne dzięki za odpowiedź.
#14 Wysłany: 28 Listopad 2008, 23:05
Witam.
Mam do Was jeszcze takie pytanie:
Ile jest punktów (reputacja) np. za zatopiony statek, dotarcie do bazy, wykonany patrol w wyznaczonym terenie itp.
oraz ile jest punktów "ujemnych" za zatopienie np. neutralnego statku, i za co można dostać jeszcze "minusiki"???
Z góry serdeczne dzięki za odpowiedź.
Zależy od statku. W jednym pliku są wpisane (w danych statku) wartości punktów... Za neutrala o ile pamiętam dają zero, a za sojusznika minus... A wartość jest zawsze ta sama
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 67 Skąd: Warszawa
#16 Wysłany: 25 Marzec 2009, 23:16
A wie może ktoś kiedy pojawiają się w SH III + GWX2 "mleczne krowy"??Ja już mam luty 1942 rok.Operacja Paukenschlag w toku ,a ja zostałem wysłany koło amerykańskiego portu Norfolk moją siódemką ( VIIC).Płynę tam z prędkością 8 węzłow ale i tak paliwa mi ubywa strasznie szybko.
Ostatnio zmieniony przez JacekR 25 Marzec 2009, 23:17, w całości zmieniany 1 raz
#17 Wysłany: 25 Marzec 2009, 23:34
Witam.
Grałem na tej wersji - wydaje mi się, że pojawiają się tam tylko trzy "mleczne krowy" w czasie trwania kampanii. Ostatnia zostaje zatopiona ok. VI-VIII 1944 roku z tego co pamiętam.
Wszystkie są rozrzucone - jedna w pobliżu Stanów, druga na północnym Atlantyku - ok. 1000 mil od niej na północny-wschód, ostatnia na południowym Atlantyku.
Jeśli się mylę proszę o poprawkę.
P.S. Pobyt typu "XIV" został chyba dopasowany do ich rzeczywistego pobytu na oceanie.
Pozdrawiam serdecznie - Adm. Lütjens.
Ostatnio zmieniony przez PL_Adm.Lütjens 25 Marzec 2009, 23:36, w całości zmieniany 2 razy
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 67 Skąd: Warszawa
#18 Wysłany: 25 Marzec 2009, 23:42
Typ XIV z tego co pamiętam w tej wersji gry dostepny jest już od 15.11.1941 r.A tu ani widu ani słychu...Będę musiał chyba zajrzeć do W.Trojcy " Ubootwaffe"..
Ostatnio zmieniony przez JacekR 25 Marzec 2009, 23:45, w całości zmieniany 1 raz
Cytat z pliku help.txt, dostępne z poziomu gry pod F1 w dziale supply:
Cytat:
# RESUPPLY INFO
`C0xFFFFAAFF`Milk Cow Ships and dates (DD/MM/YYYY)`C0x0`
Max Albrecht 05/01/1942 to 28/02/1944 El FerroL
Belchen 01/10/1939 to 15/12/40 Off Greenland
Belchen 01/01/1941 to 04/06/41 Off Greenland
Bessel 01/03/1940 to 21/12/1941 Vigo
Thalia 01/02/1940 to 28/12/1941 Cadiz
Corrientes 05/01/1941 to 06/05/1943 Canarias Islands
Charlotte Schliemann 22/06/1943 to 11/02/1944 South East of Mauritius
Brake 05/09/1943 to 11/03/1944 East of Madagascar
`C0xFFFFAAFF`Milk Cow Uboats and dates (DD/MM/YYYY)`C0x00CCFFFF`
U459 10/09/1942 to 10/02/1943 (GG89) South Atlantic`C0x0`
U460 05/09/1942 to 04/04/1943 (EH53) North Atlantic`C0x00CCFFFF`
U461 10/04/1942 to 04/12/1942 (CC61) North West Atlantic
U461 05/02/1943 to 26/03/1943 (DF67) South West of Azores`C0x0`
U463 05/06/1942 to 30/06/1943 (BD35) North Atlantic`C0x00CCFFFF`
U488 05/06/1943 to 26/04/1944 (DF67) South West of Azores`C0x0`
I pojawiają się niezależnie od flotylli, bo dla mechaniki gry są to porty [fizyczne pojawienie się okrętu to tylko bajer]. Zatop go, a dalej będziesz mógł dokować. Bo punkt dokowania jest wirtualny. I dlatego przed dokowaniem należy zapisać grę i zmienić czas postoju w porcie. Bo normalnie pojawi się biuro, z tym, że nie będzie ulepszeń/wymiany załogi. Ale naprawią ci okręt. Więc może się skończyć, że przy Mlecznej Krowie spędzisz... miesiąc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum