POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z hostowanie gry w SH3
Autor Wiadomość
Poziom 

Kraj:
poland

#1  Wysłany: 28 Grudzień 2008, 14:48   Problem z hostowanie gry w SH3

Witam, problem jak w temacie, czyli brak pingu przy hostowanej grze. Z gory zaznacze ze juz walczylem z portami od 17997 do 18003 , ale bez rezultatow. Problem nie do tyczy tylko mnie, ale kliku osobu dzialacych na routerach(Pentagram i 2xLivebox :| ). Wiec jesli ktos ma jakies pomysly, plzz podziel sie .... :piwko:

PL_Luqinio 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Łukasz

#2  Wysłany: 28 Grudzień 2008, 14:52   

najprostszym sposobem jest zebraniem kumpli pod hamachi (taki program, emulator sieci lan)
Ten problem wiąże się z twoim routerem.
U mnie to działa
Jak nie pomoże (chociaż wątpię) to nie wiem co można zrobic

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#3  Wysłany: 28 Grudzień 2008, 15:37   

Dodatkową opcją jest "przełączanie się'. Ja też nie pokonałem routera, więc gdy hostuję grę, przełączam się na modem. I tak nikt wtedy w domu nie ma prawa korzystać z neta, aby nie tworzyć lagów, więc dwa problemy za jednym zamachem
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

Adiq 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim.

#4  Wysłany: 28 Grudzień 2008, 16:08   

ja swojego routera nie rozpracowałem... a byłoby tak pięknie, wiem co gdzie i jak ale aplikacji SH3 nie da się wbić i wszystko szlak trafił

1 Lipca 1992r. - 11 Kwietnia 2011r.
Zakończył karierę.

Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić :P

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#5  Wysłany: 28 Grudzień 2008, 16:24   

Panowie, jak ktoś dzieli internet przez ruter na kilka kompów to nie postawi gry na ubi koniec i kropka.

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#6  Wysłany: 28 Grudzień 2008, 17:32   

PL_CMDR Blue R napisał/a:
I tak nikt wtedy w domu nie ma prawa korzystać z neta

Hehe, jaki terror
:lol
Jakbym tak powiedział żonie, to by mnie chyba zabiła, hehehe

PL_Luqinio 
Bootsmann

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 28 Grudzień 2008, 17:34   

panie Poziom zostaje ci więc lan.
Czyli defakto hamachi :)
Pozdrowienia.
Ktoś może keoidyś napisze guide dla hamatchi :)

PL_Marco 

Kraj:
poland

#8  Wysłany: 28 Grudzień 2008, 18:01   

PL_Andrev napisał/a:

Hehe, jaki terror
:lol
Jakbym tak powiedział żonie, to by mnie chyba zabiła, hehehe

Taki mały ot a żona wie jaką ty masz bujną wyobraźnie :lol

Poziom 

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 29 Grudzień 2008, 00:02   

Temat Hamachi jest oberkany ( z piratow;]), ale majac orginaly za chcialo nam sie Ubi.com-u :lol , ogolnie dzieki za info... wrazie jak by ktos mial ochote po plynac wspolnie patrol to wystarczy dac znac. Jeszcze raz dzieki!! I browar dla wszytskich :piwko: :piwko: :piwko: :piwko: :piwko:

PL_Luqinio 
Bootsmann

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 29 Grudzień 2008, 10:02   

i bat dla żony Finka
żeby dak łatwo jej neta nie podbierał ^^

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#11  Wysłany: 29 Grudzień 2008, 15:03   

PL_Luqinio napisał/a:
i bat dla żony Finka
żeby dak łatwo jej neta nie podbierał ^^

kogo? Czy ja o czymś nie wiem?
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_Luqinio 
Bootsmann

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 29 Grudzień 2008, 15:31   

oj finku , nie wiesz jeszce wielu rzeczy
a i uważaj teraz sobie :lol

PL_Mirko 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Mirek

#13  Wysłany: 30 Grudzień 2008, 20:03   

Marco napisał:
Cytat:
Panowie, jak ktoś dzieli internet przez ruter na kilka kompów to nie postawi gry na ubi koniec i kropka.

Błąd!
Mam router Linksys na Neostradzie i bez problemu stawiam serwery na Ubi.

PL_Marco 

Kraj:
poland

#14  Wysłany: 30 Grudzień 2008, 23:36   

PL_Mirko napisał/a:
Marco napisał:
Cytat:

Błąd!
Mam router Linksys na Neostradzie i bez problemu stawiam serwery na Ubi.

A jak hostujesz to reszta userów może korzystać z neta ?

PL_Mirko 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 1 Styczeń 2009, 17:24   

Marco napisał:
Cytat:
A jak hostujesz to reszta userów może korzystać z neta ?

Marco!
Poziomowi chodziło o postawienie w ogóle serwera SH3 za ruterem.
Mimo to odpowiadam:

Oczywiście, że może, ale ….
Ruter to urządzenie sieciowe służące między innymi do rozdzielenia sygnału i rozgałęzienia połączeń internetowych. I taki jest sens zakupu tego urządzenia – umożliwia podział pasma łącza na kilka kompów. Zaznaczam podział, a nie mnożenie, bo wiem o co Ci chodzi.

Wiesz doskonale jak duże pasmo łącza potrafi zająć serwer SH3. Po postawieniu serwera na 6-8 graczy, gdy w grze zaczyna się wiele dziać i między serwerem a kompami krąży coraz wiecej pakietów, nawet łącze 1 mega okazuje się za wąskie, w efekcie dochodzi do opóźnien w dostarczaniu pakietów. Dla graczy oznacza to lagi.

W takiej też sytuacji „przebicie” się pakietu np. przeglądarki z innego kompa wymaga czasu. Strony WWW otwierają się b. wolno, często strony nie otwierają się w ogóle ze względu na przekroczenie czasu odpowiedzi serwera www.
Tylko, że jest to wynik ograniczonej przepustowości łącza i dużych wymagań gry multiplayer SH3. I ruter w większości przypadków niewiele może pomóc.

A jeżeli ktoś uparłby się i chciał mimo wszystko, aby użytkownicy innych kompów w miarę komfortowo przeglądali strony WWW?
W sukurs przychodzi QoS (Quality of Service).

W skrócie - protokół QoS zapobiega zawłaszczeniu całego łącza przez jeden komputer (lub jedną aplikację), gdy na jednej lini pracują dwa lub więcej komputerów.

Wystarczy, że w ustawieniach mojego rutera uaktywniłbym QoS i protokołowi HTTP przypisał priorytet „Wysoki”. To spowoduje, że ruter w pierwszej kolejności przepuszczałby pakiety http kosztem SH3. Niestety coś za coś – jak w życiu. Łącze nie jest z gumy, 1 mega i niewiele ponad.

Powtarzam – postawienie serwera SH III na Neostradzie jest możliwe Konieczne jest przekierowanie portów 17997-18003 na ruterze. To jest warunek niezbędny. Ruter musi wiedzieć, do którego z komputerów sieci lokalnej ma kierować pakiety przychodzące na porty wymienione powyżej.

W przypadku gdy internet jest dostarczany przez lokalnego dostawcę (ISP) za pomocą kabla ethernetowego sprawa jest bardziej złożona. Najczęściej konieczne jest przekierowanie portów również na ruterze dostawcy co rzadko jest możliwe.

W następnym poście próbuję odpowiedzieć na pytanie Pozioma

PL_Mirko 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

#16  Wysłany: 1 Styczeń 2009, 17:42   

Poziom napisał\a:
Cytat:
Witam, problem jak w temacie, czyli brak pingu przy hostowanej grze. Z gory zaznacze ze juz walczylem z portami od 17997 do 18003 , ale bez rezultatow. Problem nie do tyczy tylko mnie, ale kliku osobu dzialacych na routerach(Pentagram i 2xLivebox :| ). Wiec jesli ktos ma jakies pomysly, plzz podziel sie ....

Poziom - próba odpowiedzi na Twoje pytanie, to jak próba leczenia pacjenta na odległość. Zbyt wiele pytań, zbyt mało danych…
Jeżeli jesteś nadal zainteresowany rozwiązaniem problemu, prześlij prywatną wiadomość, umówimy się na spotkanie na Vento.
Na gorąco kilka rad.

1. Z własnego doświadczenia - próbowałem postawić serwer SH3 mając zainstalowany pakiet Kaspersky AntyVirus z firewall’em. Mimo ustawienia na firewall’u opcji przepuszczania pakietów SH3.exe zarówno wychodzących jak i przychodzących nie miałem pingów. Po wyłączeniu firewalla Kasperskiego gracze wbijali się na mój serwer bez problemu.

2. Jeżeli nie masz zainstalowanego firewall’a, pakiety przychodzące mogą być blokowane przez systemową zaporę. Sprawdź czy w wyjątkach zapory masz umieszczony i zaznaczony plik SH3.exe.
Uwaga!!! W przypadku gry z „Kolekcji klasyki” właściwym plikiem jest _SH3.exe

Szczerze mówiąc u mnie i tak ten sposób nie zadziałał. Wyłączyłem zaporę systemową i zainstalowałem Zone Alarm. Mogłem hostować.

3. Użytkownicy przedłużający i podpisujący nową umowę na Neostradę mają prawo do pobrania i zainstalowania pakietu McAfee Security Center.
Polecam. W konfiguracji zapory na karcie „Uprawnienia programów” wybierasz pełny dostęp dla SH3.exe i bez problemu możesz stawiać serwer.

Livebox

O ile wiem w przypadku Liveboxa komputer, na którym ma być postawiony serwer SH3 musi mieć przypisany adres statyczny a nie z DHCP.
We właściwościach protokołu TCP/IP karty sieciowej na kompie wpisać adres statyczny z zakresu podsieci rutera. Jeżeli nie zmieniono domyślnego adresu rutera będzie to adres z zakresu 192.168.1.2 -192.168.1.254. I oczywiście nie może być identyczny z adresem innego kompa w podsieci.
Po restarcie kompa i zalogowaniu jako admin na ruterze w zakładce konfiguracji serwerów LAN kliknąć „Dodaj” i wpisać:

Nazwa serwera – SH3_1 (Uwaga!! nazwa serwera dowolna)
Dostęp włączony – TAK
Protokół – TCP
Port od – 17997
Port do – 17997
Adres IP – wpisz adres twojego kompa

Nazwa serwera – SH3_2 (Uwaga!! nazwa serwera dowolna)
Dostęp włączony – TAK
Protokół – TCP
Port od – 17998
Port do – 17998

Itd. ..aż do ….

Nazwa serwera – SH3_7_ (Uwaga!! nazwa serwera dowolna)
Dostęp włączony – TAK
Protokół – TCP
Port od – 18003
Port do – 18003

Klikasz „Zastosuj” -> „Teraz” i „Zapisz”

Logicznie myśląc powinien wystarczyć jeden wpis czyli zakres portów tak jak w konfiguracji większości rutenów:
Port od – 17997
Port do – 18003
Najwyraźniej w zderzeniu z oprogramowaniem LB logika przegrywa. :)

PL_Marco 

Kraj:
poland

#17  Wysłany: 1 Styczeń 2009, 18:35   

No to widać myliłem się co do tego hostowania.
Mirko bo ja byłem przekonany ze jeśli ktoś jest w takiej domowej sieci w której mamy

dostawca internetu
|
|
router---->komputer1
|
|
komputer2

To w takiej sytuacji będąc za NAT-em wydawało Mi się że się nie uda i przekierowanie portów nic nie da. Pomyliłem się, a także nie wpadło mi do głowy przypisanie komputerowi1 i 2 stałych adresów.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 1 Styczeń 2009, 18:37, w całości zmieniany 2 razy  

Poziom 

Kraj:
poland

#18  Wysłany: 2 Styczeń 2009, 15:47   

Mirko dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, dzis wieczorkiem sprobuje sie z tym uporac. Jak nie dam rady dam ci znac na pw.

PL_Mirko 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

#19  Wysłany: 2 Styczeń 2009, 23:08   

Marco napisał:
Cytat:
… nie wpadło mi do głowy przypisanie komputerowi1 i 2 stałych adresów

Tak jak zaznaczyłem, przypisanie komputerowi stałego adresu jest konieczne w przypadku Liveboxa ( nigdy nie miałem LB, więc nie jestem pewien).
Na moim Linksysie mam DHCP, kompy mają adresy z DHCP i stawiam serwer na ubi bez problemu.

LIVEBOX i nie tylko – WAŻNE!!

Napisałem w poprzednim poście, w konfiguracji LB:

Protokół – TCP

Sugerowałem się wynikiem polecenia netstat /b wpisanym w wierszu poleceń po postawieniu serwera na Ubi – otwarte porty [SH3.exe] tylko TCP.
A tymczasem od początku w konfiguracji mojego rutera w zakładce „Port Range Forwarding” na wszelki wypadek wybrałem „Both” tzn. porty protokołów TCP i UDP. I to działało.

Dzisiaj spróbowałem postawić serwer przekierowując tylko porty TCP lub tylko UDP. Nikt nie wskoczył na serwer. Po wybraniu „Both” w krótkim czasie wskoczyło 2 gości.

Tak więc przy konfiguracji swoich serwerów myśleć i wybierać na zmianę TCP lub UDP, a najpewniej zadziała przy „Both” (Obydwa/Oba?).
Tak samo próbować IP z DHCP lub adres statyczny.

Powodzenia przy konfiguracji ruterów.
Ostatnio zmieniony przez PL_Mirko 2 Styczeń 2009, 23:12, w całości zmieniany 1 raz  

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#20  Wysłany: 2 Październik 2009, 22:43   

Odswierzam temat.

Probujac odblokowac swoj router dla SH3 natknalem sie na ta stronke:
http://portforward.com/cports.htm
Zawiera ona spis portow do odblokowania dla niemal kazdej gry (w tym SH3), wraz z linkiem do konfigurecji wielu routerow. Co wazne jest podzial na porty UDP i TCP.

Sposob uzycia:

1. Wyszukujemy nasza gre:

2. Wyszukujemy nasz router

3. Pomijamy reklame:

4. Cieszymy sie opisem, niestety po angielsku:

Powodzenia.

Do grona hostujacych dolaczyli: PL_murin (sprawdzone na 100%) i PL_tes (nie hostowalem jeszcze gry, ale moge postawic serwer widoczny dla innych userow i moga oni dolaczyc sie do sesji).

Z ustawieniami walczy jeszcze PL_Cmd_Jacek, powodzenia!

Pzdr.
tes
Ostatnio zmieniony przez PL_tes 2 Październik 2009, 22:44, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu